Ефектът, който оказва музиката върху неродените бебета

Музика в ушите им

Как и защо бебето Ви реагира на музиката в утробата

Учените са доказали, че през третия триместър нероденото бебе може да разпознае гласа на майка си, родния си език и дори да започне да си спомня примерни думи и рими1,2.В такъв случай има смисъл в твърдението, че музиката също има въздействие, но дали действително слушането на класическа музика може да направи плода по-умен?

parenting icon circle

По-светлото бъдеще започва от тук

Открийте повече за развитието на бебето, за да помогнете за оформянето на неговото бъдеще

„Ефектът на Моцарт“

Концепцията, че слушането на класическа музика, докато бебето е било в корема Ви е направило в последствие детето Ви по-интелигентно, стана популярно в края на 90-те години, фокусирайки се върху индустрия, която продава музика за стимулиране мозъка на бременните майки3,4. Но истината е, че има малко доказателства, че по този начин ще направите потомството Ви по-интелигентно. Този мит води началото си от проучването на психолога Франсис Раушер сред американски студенти, където тя намира малка връзка между IQ и слушането на Моцарт. Как е направен скокът от ученици към неродени бебета е нещо загадъчно, но може би се дължи на нашето естествено желание да направим най-доброто за нашите деца3.

Въпреки че Моцарт може да не направи Вашето мъниче по-умно, това може да направи мозъка му по-активен. Бебетата в утробата показват повишена мозъчна активност, когато са изложени на музика5.

Pregnancy headphones on bump
Когато една майка чете на глас, действа успокояващо върху нейното неродено или новородено бебе

Вашият глас и как влияе той на Вашето бебе

Направени са много проучвания за ефекта на гласа на майката върху нейното неродено дете. Когато майка чете на глас, гласът й има успокояващ ефект върху нероденото или новороденото бебе, намалявайки сърдечната му честота5. Доказано е, че интонацията оформя слуховото обучение, което води до разпознаване от новороденото и формиране на предпочитание към гласа на майка му6. Гласът й влияе не само върху развитието на слуховата система на бебето, но удивително е, че влияе и върху неговото социално и емоционално развитие5.

Музиката по време на бременност има дългосрочен ефект върху мозъка на нероденото бебе.

Музиката и мозъкът

Въпреки липсата на доказателства, че класическата музика създава по-умни бебета, интересни проучвания показват, че музиката може да играе роля в развитието на мозъка преди раждането. Европейските изследвания през 2013 г. например доказаха, че излагането на неродено бебе на музика има дългосрочен ефект върху мозъка му7. Те откриха, че новородените бебета могат да си спомнят версия на песента „Twinkle, Twinkle Little Star“ („Блещукай, блещукай малка звездичке“), която слушат още в утробата и реагират по различен начин, когато се пуснат алтернативни нейни версии. Тези спомени, създадени преди да са се родили, са продължили до навършването на четири месеца7.

Успокояващата музика може да насърчи недоносените бебета да се хранят.

Невероятно, но други проучвания показват, че бебетата се раждат с вродената способност да откриват музикални ритми8. И още по-важното е, че някои изследвания показват, че успокояващата музика може да насърчи недоносените бебета да се хранят и може да подобри техните жизнени показатели като сърдечната честота и нивата9 на насищане с кислород.

Пеенето на приспивни песни на бебета винаги е било естествено за родителите или тези, които се грижат за тях, като се оказва, че има ползи от слушането на музика в утробата и те тепърва ще бъдат напълно разгадавани.

Интересен факт е, че изследванията от 2014 г. показват, че бременните жени са по-чувствителни към музиката от тези, които не са бременни, като в отговор10 се констатира повишаване на кръвното им налягане.

Действайте безопасно

През третия триместър бебето Ви определено ще може да чуе музиката, която пускате5.  И докато нежните звуци, като приспивните песни са предназначени да успокояват, неродените бебета се плашат от много силни или непостоянни звуци, както и твърде много шум може да бъде стресиращ за тях11. Уверете се, че силата на звука не е твърде висока и че Вашият избор на музика е доста мелодичен.

СЛЕДВАЩИ СТЪПКИ

  • Защо не пуснете музика в къщата и да видите дали ще получите реакция? Само не забравяйте да намалите силата на звука!
  • Релаксацията е полезна и за двама Ви, така че отделете време да повдигнете крака си и да слушате песни, които Ви правят щастливи.
  • Ако обичате да гледате музика на живо, давайте. Вашето бебе е защитено от повечето силни шумове от слоевете, които го заобикалят. Излагането на продължителен и екстремен шум обаче може да бъде вредно.
  • Пеенето на песни на коремчето Ви е чудесен начин да се свържете с Вашето бебе, което ще оцени гласа Ви, дори и другите да не го правят.
  • Научете повече за невероятните ползи от разговора с Вашия корем.

  1. Voegtline KM et al. Near-term fetal response to maternal spoken voice Infant Behavior & Development 2013;36:526–533
  2. Kisilevsky BS et al. Fetal sensitivity to properties of maternal speech and language. Infant Behav Dev 2008;32:59-71.
  3. Swaminathan N. Babies Exposed to classical music end up smarter [Online]. 2007. Available at: http://www.scientificamerican.com/article/fact-or-fiction-babies-ex/ [Accessed: April 2016].
  4. Jahn M et al. Music devices for the fetus? An evaluation of pregnancy music belts. J Perinat Med. 2015 Aug 13. pii: [Epub ahead of print].
  5. Partanen E et al. Learning-induced neural plasticity of speech processing before birth. Proc Natl Acad Sci USA 2013;110:15145-5.
  6. Fifer WP and Moon CM. The role of mother’s voice in the organization of brain function in the newborn Acta Paediatr Suppl 1994; 397:86–93
  7. Partanen E et al. Prenatal music exposure induces long-term neural effects. PLoS One 2013;8(10):e78946
  8. Winkler I et al. Newborn infants detect the beat in music. Proc Natl Acad Sci U S A 2009;106(7):2468-71.
  9. Loewy J et al. The effects of music therapy on vital signs, feeding, and sleep in premature infants. Pediatrics 2013;131(5):902-18.<
  10. Hans Fritz T et al. Enhanced response to music in pregnancy. Psychophysiology 2014;51(9):905-11.
  11. Committee on Environmental Health. Noise: A hazard for the fetus and newborn. Pediatrics 1997;100(4):724-7.

Последна ревизия: 19-ти юни 2016

contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Повече от нашите експерти

Свързани статии:

Въпроси относно кърменето и храненето?

Можете да се свържете с нас и да зададете Вашите въпроси на нашата FB страница

x