Прием на хранителни вещества по време на бременността

Настройка за живот

Въздействие върху бъдещото им здраве

По време на бременността, храната, която ядете, помага на тялото да осигури хранителни вещества, така че бебето Ви да може да расте и да се развива нормално. Но последните проучвания показват, че хранителните вещества, които бебетата получават, докато са в утробата, имат много по-голямо въздействие върху бъдещото им здраве, отколкото се смяташе досега. Научете как храненето по време на бременност играе решаваща роля за здравето на Вашето бебе след раждането и как да увеличите максимално приема на полезни вещества от храната, която ядете.

Доброто хранене по време на бременност

Здравият разум ни казва, че доброто хранене по време на бременност е полезно за майката и бебето. Но едва наскоро науката разкри колко точно въздействие има Вашата диета.

Сега се признава, че храненето, което бебетата получават по време на бременност, не само подпомага растежа и развитието им в утробата. То също така влияе върху тяхното здраве през детството и до края на живота им1.

Когато правите здравословен избор и ядете добре балансирана, богата на хранителни вещества храна, означава че Вие поддържате благосъстоянието на Вашето бебе за десетилетия напред.

Баланс между хранителните вещества, поддържащи плода по време на бременност

Вашето бебе расте от една клетка до напълно оформено, уникално и красиво бебе. Някои хранителни вещества са от съществено значение за този растеж и включването им в диетата Ви за бременност на препоръчаните нива ще помогне да се даде на Вашето бебе най-доброто начало за здравословно бъдеще.

Освен протеините, мазнините и въглехидратите (макронутриентите, които осигуряват по-голямата част от енергията на Вашето бебе), много микроелементи са от съществено значение за нормалния му растеж и развитие2.

Добре балансираната диета за бременност е тази, която включва здравословен прием на макронутриенти и микроелементи.

Въпреки, че в развитието на Вашето бебе участват много хранителни вещества, споменатите по-долу витамини, минерали и мазнини са особено важни по време на бременност. Някои като витамини C, D, А, фолиева киселина, тиамин и рибофлавин са необходими до такава степен, че препоръчителните нива са по-високи от нормалните. Добрата новина е, че с различни ежедневни източници на храна, може би вече получавате нужните нива1,2.

За да научите повече за референтния прием на хранителни вещества на определени ключови такива (количеството, което се счита за достатъчно, за да отговори на нуждите на повечето хора) и как да ги набавите, разгледайте отделните страници с хранителни вещества за употреба през бременността.

Витамин A

Като основен хранителен елемент за нормалното зрително развитие на Вашето бебе, витамин A също така подпомага имунната му система3. Безопасният прием на това хранително вещество по време на бременност ще помогне да се гарантира, че бебето Ви се ражда със запасите, от които тялото му се нуждае, за да го пази от инфекции и да го поддържа здраво4

Витамин C

Витамин C  е необходим за производството на колаген, един от градивните елементи на тялото на Вашето бебе. Също така помага на тялото Ви да усвоява желязо от други храни, а именно растителни източници, което е важно за когнитивното развитие на Вашето бебе5.

Витамин D

Той играе жизненоважна поддържаща роля в набавянето на калций и фосфат за Вашето бебе6. Тези хранителни вещества са необходими на Вашето бебе за изграждане на костите по време на бременност и здравословното му снабдяване може да има положителен ефект върху това как те продължават да се развиват през детството. Препоръчителните нива на витамин D също са свързани с по-нисък риск от различни заболявания, включително астма и диабет.

Най-ефективният източник на витамин D е слънчевата светлина. Но тъй като силата на UVB лъчите се променя през годината, това е едно от двете хранителни вещества, препоръчани като добавка през бременността и кърменето6.

Фолат (фолиева киселина)

Участва в най-ранното развитие на Вашето бебе – образуването на нервната тръба, която накрая се превръща в неговите – главен мозък, нерви и гръбначен мозък. Нормалното развитие на този критичен етап осигурява най-доброто начало за цялото развитие, което тепърва предстои и е свързано с намален риск от заболяване в по-късно в живота7.

Поради тази причина и тъй като е трудно да се набавят препоръчителните й нива от храната, приемането на добавка се препоръчва, както преди бременността, така и до 12-та седмица от бременността.

article 11 pregnancy nutrients fibre

Йод

Въпреки, че е необходим само в малки количества, йодът е от съществено значение за производството на хормони на щитовидната жлеза, които допринасят за развитието на мозъка на Вашето бебе8.

Препоръчителният прием на този микроелемент подпомага когнитивното развитие, което ще помогне на Вашето бебе да се научи да говори, да помни, да взема решения и да изпълнява много от другите умения, необходими за подкрепата му през живота8.

Желязо

По време на бременността обемът на кръвта Ви се увеличава драстично. Като ключов компонент на кръвта, желязото е основен минерал, който трябва да включите във Вашето хранене за бременността9.

Здравословното набавяне на желязо намалява вероятността от желязодефицитна анемия и подпомага развитието на мозъка на Вашето бебе. Помага и за изграждането на запаси от желязо, на които то ще разчита през първите месеци от живота10.

Витамин K

Витамин К, който е мастноразтворим витамин, помага за нормалното съсирване на кръвта. Препоръчителният му прием по време на бременността помага за изграждането на запасите на Вашето бебе, намалявайки риска от проблеми със съсирването на кръвта след раждането.

Омега 3

Омега 3 е особено полезен вид мастна киселина, за която е доказано, че подпомага когнитивното развитие и намалява риска от сърдечни заболявания.

Добър източник на Омега 3 е мазната риба, защото тя осигурява предварително оформените полиненаситени дълговерижни мастни киселини, необходими на нашите тела, известни още като DHA. Тази конкретна мастна киселина е ключов компонент от мозъка и очната ни тъкан11,5. Както по време на критичните етапи на развитие на Вашето бебе, така и през целия му живот е необходим достатъчен и подходящ балансиран запас с Омега 3 за нормалната мозъчна функция, която позволява мислене, учене и разбиране.

СЛЕДВАЩИ СТЪПКИ

Следвайте тези указания, за да увеличите максимално приема на хранителни вещества от храната, която консумирате:

  • Задушените зеленчуци и тези на скара, запазват повече от съдържанието на витамин С и фолати.
  • Консумирайте храни, богати на витамин С, заедно с растителни източници на желязо (като листни зеленчуци и боб), за да увеличите усвояването на желязо.
  • Избягвайте да ядете или пиете млечни продукти – калцият може да инхибира усвояването на желязо.
  • Качеството на хранителните вещества в плодовете и зеленчуците започва да намалява, след тяхното купуване. За да извлечете максимална полза от тях, избирайте местни продукти, които не са прекарали допълнително време за транспорт и ги консумирайте скоро след закупуването им.
  • Гответе доматите, за да направите хранителните им вещества бионалични.

  1. British Nutrition Foundation. Nutrition and development, short and long-term consequences for health. London: Wiley Blackwell, 2013.
  2. Vanhees K et al. You are what you eat, and so are your children: the impact of micronutrients on the epigenetic programming of offspring. Cell Mol Life Sci 2014;71(2):271- 285.
  3. NHS UK. Vitamin A [Online]. 2012. Available at: www.nhs.uk/Conditions/vitamins-minerals/Pages/Vitamin-A.aspx[Accessed June 2014]
  4. Azaïs-Braesco V, Pascal G. Vitamin A in pregnancy: requirements and safety limits. Am J Clin Nutr 2000;71(Suppl 5):S1325-1333.
  5. British Nutrition Foundation. Nutrition and development, short and long-term consequences for health. London: Wiley Blackwell, 2013. (5a:155; 5b:157).
  6. NHS UK. Vitamins and nutrition in pregnancy [Online]. 2013. Available at: www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/pages/vitamins-minerals-supplements-pregnant.aspx[Accessed June 2014]
  7. Van Uitert EM et al. Influence of maternal folate status on human fetal growth parameters. Mol Nutr Food Res 2013;57(4):582-595.
  8. Bath SC, Rayman MP. Is iodine deficiency during pregnancy a public health concern in the UK? Nutr Bulletin 2013;38(4):400-404.
  9. Morales E et al. Maternal vitamin D status in pregnancy and risk of lower respiratory tract infections, wheezing, and asthma in offspring. Epidemiol 2012;23(1):64-71.
  10. Scholl TO. Maternal iron status: relation to fetal growth, length of gestation, and iron endowment of the neonate. Nutrition Reviews 2011;69(Suppl):S23-S29.
  11. Richardson AJ. Long-Chain Polyunsaturated Fatty Acids in Childhood Developmental and Psychiatric Disorders. Lipids 2004;39:1215–1222.

Последен преглед: 18-ти август 2014

contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Свързани статии:

Въпроси относно кърменето и храненето?

Можете да се свържете с нас и да зададете Вашите въпроси на нашата FB страница

x