Как да се справите със сутрешното гадене

Време за четене: 6 минути

Гаденето и повръщането се считат за нормална част от бременността, тъй като засяга до 80% от бъдещите майки през първото тримесечие. Може да настъпи по всяко време на денонощието и варира от леко гадене до притеснителни симптоми, изискващи прием в болница.

Има някои неща, които можете да направите, за да облекчите симптомите си и ще се радвате да разберете, че редовното сутрешно гадене обикновено се подобрява около 12 седмици.

Сутрешно гадене: от леко до тежко

При леката бременност има „сутрешно гадене“, което се характеризира с пристъпи на гадене и инцидентно повръщане. За малък брой жени това състояние може да продължи по-дълго през бременността в сравнение с останалите.

Малък брой жени могат да получат и Hyperemesis Gravidarum (Хиперемесис Гравидарум, наричан ХГ). Учените не разбират напълно защо някои бъдещи майки изпитват леко гадене, докато други развиват ХГ, но има доказателства, които показват връзката на тези състояния с генетиката и хормоните.

morning sickness

Факти за сутрешното гадене

  • Около 70–80% от бременните жени получават симптоми на гадене и повръщане.
  • Гадене при бременност и Хиперемезис Гравидарум не са психологически състояния, но и двете са физически заболявания.
  • „Сутрешното гадене“ може да настъпи по всяко време.
  • Докато можете да ядете и пиете нормално, сутрешното гадене няма да повлияе на здравето на Вас или на Вашето бебе.
  • Дори лекото гадене може да повлияе на настроението Ви, особено когато трае няколко седмици.
  • То ще бъде още по-изразено, ако страдате от умерена до тежка форма на гадене при бременност или ХГ.

Кога започва сутрешното гадене?

Сутрешното гадене обикновено започва през първото тримесечие , когато сте бременна в пета или шеста седмица. Често това е един от първите признаци, че сте бременна.

Нарича се още болест на бременността, симптомите се засилват около 9 до 11 седмици и се подобряват значително между 12 и 14 седмици. При някои гаденето през бременността може да продължи до 20та седмица, а киселинният рефлукс от втория триместър нататък също може да причини гадене и повръщане.

Ако симптомите продължават повече от 12 седмици, говорете с Вашия гинеколог или личен лекар.

pregnant woman lying on couch

Има ли лек за сутрешното гадене?

Някои жени търсят алтернативни начини, като ароматерапия, акупунктура и хомеопатия. Няма нито едно клинично изследване, което да показва по-ефективно лечение от плацебо ефекта.

Със сигурност обаче, то няма да причини вреда. Ако се опитвате да облекчите симптомите с физическа терапия, като масаж или акупунктура, потърсете квалифициран лекар, който има опит в работата с бременни жени.

careline icon circle

Съвет от експерт

Получете необходимата подкрепа в момента, в който се нуждаете от нея

Въпреки, че може да не е лесно, особено ако имате други деца и / или работите на пълен работен ден, важно е когато Ви се гади да легнете или да седнете, докато отмине.

Определете време, в което нямате симптоми през деня и тогава се стремете да ядете, пиете и да бъдете активни. При редовно „сутрешно гадене“ повечето жени ще успеят да определят това време, ако си водят редовно дневник. Ако обаче имате продължителни  до тежки симптоми, това няма да има ефект.

Ако обикновено хапвате две филийки препечен хляб за закуска, опитайте да ги разделите на по половин резен на всеки 15 минути, за да разпределите приема им в продължение на един час. Ако сте заети през деня, това не винаги може да е практично, но с малко подготовка наистина може да Ви помогне, ако носите със себе си здравословни закуски.

Тези храни  могат да доведат до киселинен рефлукс, което води до увеличаване на гаденето и повръщането.

ginger tea

Помага ли джинджифила?

Ако споделите, че изпитвате сутрешно гадене, най-често ще Ви предложат да опитате джинджифил. Има доказателства, че леко до умерено гадене и повръщане могат да бъдат регулирани, като се приемат 1000 мг. чист екстракт от корен на джинджифил всеки ден.

На практика обаче мнозина откриват, че джинджифилът може да влоши симптомите поради силния си вкус. Джинджифилът може също да увеличи киселинния рефлукс, което води до допълнителен дискомфорт. Изследователите откриха, че над половината от жените с ХГ, които са опитвали джинджифил, казват, че приема му причинява неприятни странични ефекти.

Продуктите с вкус на джинджифил обикновено не съдържат достатъчно джинджифил, за да имат ефект, а сладките неща, като джинджифилови бисквити могат да имат високо съдържание на захар и по-добре да се избягват по време на бременност.

Мисля, че симптомите ми са по-лоши от обикновено. Какво трябва да направя?

Говорете с Вашия лекар или гинеколог, ако имате някой от следните симптоми, тъй като те могат да бъдат характерни за  Hyperemesis Gravidarum (Хиперемезис Гравидарум, наричан ХГ) и може да се нуждаете от медицинска помощ:

  • Почти през цялото време се чувствате много зле и това Ви спира да ядете и / или да пиете
  • Губите повече от пет процента от теглото си преди бременността
  • Повръщате повече от три пъти на ден в продължение на повече от три дни

Как да се справите с Хиперемезис Гравидарум

Последните доказателства показват, че оставянето на Хиперемезис Гравидарум без лечение може да увеличи рисковете за Вашето бебе. Със сигурност това причинява значителни страдания на бъдещите майки. Ако Вашият ХГ доведе до дехидратиране, ще бъдете изпратени в болница за наблюдение и хидратация със системи.

pregnant woman in grey

Самота и изолация

Неразположението по време на бременност може да повлияе на психичното Ви здраве, особено ако състоянието Ви е тежко и се окажете затворена вкъщи, дори за няколко седмици. Може да почувствате все едно, че светът в забравил за Вас.

Някои жени изпитват чувство за вина, особено ако болестта започне да се отразява на семейството и финансите Ви. Тези чувства са естествени и разбираеми.

Опитайте се да запомните, че Вие не сте виновни, че сте болни, особено ако сте диагностицирани с Хиперемезис Гравидарум – това е сериозно заболяване и е важно за Вас и Вашето бебе да почивате възможно най-много.

Ако установите, че сте останали сами, докато околните трябва да ходят на работа или на училище, а Вие сте приковани на леглото, дръжте радиото или телевизора наблизо, за да се разсейвате. Ако се чувствате твърде притеснени, за да слушате радио или да гледате телевизия, го направете, защото това може да Ви помогне да отвлечете вниманието си от негативните мисли (въпреки, че най-добре може би е да се избягват бюлетините с новини!).

  1. Lee NM, Saha S. Nausea and vomiting of pregnancy. Gastroenterol Clin North Am. 2011;40(2):309–vii.
  2. Gadsby R, Barnie-Adshead A. Nausea and vomiting of pregnancy – a literature review. Pregnancy Sickness Support [Online]. 2011. Available at: https://www.pregnancysicknesssupport.org.uk/literature-review [Accessed: December 2019].
  3. Koren G et al. The protective effects of nausea and vomiting of pregnancy against adverse fetal outcome – a systematic review. Reprod Toxicol 2014;47:77-80.
  4. Mother & Baby. When does morning sickness start? [Online] Available at: https://www.motherandbaby.co.uk/pregnancy-and-birth/pregnancy/help-with-morning-sickness/when-does-morning-sickness-start [Accessed December 2019]
  5. Pregnancy Sickness Support. Survey of women’s experience of hyperemesis gravidarum. 2013 [Online] Available at: https://www.pregnancysicknesssupport.org.uk/documents/HCPconferenceslides/womens-experience-2013-MOH.pdf [Accessed December 2019]
  6. Dean CR, O’Hara ME. Ginger is ineffective for hyperemesis gravidarum, and causes harm: an internet based survey of sufferers. MIDIRS Midwifery Digest 2015;25(4):449-55

Последен преглед: 20 декември 2019

Спосорирано от Медицинския и Научен екип на Nutricia

contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Повече от нашите експерти

Свързани статии:

Въпроси относно кърменето и храненето?

Можете да се свържете с нас и да зададете Вашите въпроси на нашата FB страница

x