Изучаване на език в утробата

Познат глас

Разбиране на ранното езиково развитие на Вашето бебе

Когато бебетата започнат да чуват света около себе си, най-важният звук, който ще открият, е гласът на майка им. Този познат шум ще ги успокои и ще постави основите за тяхното социално и емоционално развитие, език и реч1.

parenting icon circle

По-светлото бъдеще започва от тук

Открийте повече за развитието на бебето, за да помогнете за оформянето на неговото бъдеще

Ранно обучение

Вашето неродено бебе ще започне да реагира на шум някъде между 24-та и 30-та седмица от бременността2. Звукът, който ще има най-голямо въздействие върху тях, е Вашият глас. Това да говорите на Вашето коремче е не само добър начин за връзка.  Това всъщност ще помогне на Вашето бебе да се учи. В състояние е да чуе всичко, което казвате и ще разпознае Вашия глас , като ще го предпочете пред всеки друг звук. Също така ще може да чува, макар и по-малко ясно, гласовете на хората около Вас. Ефектът от слушането на речта ще има въздействие през целия му живот, като го научи да разбира и обработва чутия звук, както и ще му помогне да развие спомени и да се укрепят семейни връзки1.

‘Какво научаваме преди да се родим’

Писателката на научни статии Ани Мърфи Пол пише „Произход“, разследване за това как животът в утробата оформя бъдещите ни преживявания, докато е бременна с второто си дете. Нейното завладяваща TEDTalk лекция обяснява с прости думи изследването на езика и ученето при неродените бебета. Гледайте го тук.

Новородените реагират конкретно на езика, за разлика от другите звуци3. Изследванията посочват повишена активност на мозъка, когато слушат реч, в сравнение с реакцията им към същата реч, говорена наобратно или към тишината. Като се има предвид, че те имат подобна реакция малко след раждането си, се смята, че ембрионите имат подобна реакция на гласовете и речевите модели още в утробата 3.

pregnancy mum dad hands on bump 2
Звукът, който ще окаже най-голямо въздействие върху тях, е Вашият глас.

В проучване за измерване на това, бременните жени пускат запис на „безмислена дума“ няколко пъти седмично през последните няколко месеца от бременността си. След раждането новородените разпознават безмислената дума, докато бебета, които преди това не са били изложени на това, не показват реакция. Бебетата, които са чували записите, също демонстрират, че разпознават кога височината или гласните звуци на думата са променени, като най-силен е откликът при бебетата, които са чували записа най-много4.

Бебетата разпознават своя майчин език още в утробата.

Майчин език

Бебетата не само могат да разпознават думи, които са научили в утробата, но проучванията показват, че вероятно неродените бебета разпознават моделите на родния си език, като ги предпочитат пред езици, които не са чували преди5.

Едно проучване ясно демонстрира, че в по-късните етапи на бременността неродените бебета могат не само да разграничат гласа на майка си от гласа на други хора, но и да разпознаят родния си език за разлика от чужд език.

Така бебетата започват да осмислят езика и правят първите си предварителни стъпки към речта и социализацията – още преди да са се родили.

Следващи стъпки

  • Опитайте се да прекарвате няколко минути на ден, разговаряйки с Вашето бебе.
  • Ако имате късмета да сте двуезични, защо не пробвате да говорите и на двата езика?
  • Опитайте да прочетете любима детска книга или детско стихче на Вашето бебе. Може дори и да успеят да го запомнят..
  • Вижте дали забелязвате някакви промени в поведението на Вашето бебе. Не забравяйте, че ще открият, че гласът Ви ги успокоява, така че очаквайте скоро по-малко движения.
  • Таткото, както и останалите членове на семейството също могат да се включат – ще трябва да са внимателни и да се доближат до корема Ви, за да са сигурни, че сще бъдат чути.
  • Ако разговорите с корема Ви не са за Вас, не се притеснявайте, бебето напомня гласа и езика Ви всеки път, когато говорите.

  1. Fifer WP, Moon CM. The role of mother’s voice in the organization of brain function in the newborn. Acta Paediatr Suppl 1994;397:86-93
  2. Graven SN, Browne JV. Auditory development in the foetus and infant. Newborn Infant Nurs Rev 2008;8(4):186-93.
  3. Kisilevsky BS et al. Fetal sensitivity to properties of maternal speech and language. Infant Behav Dev 2008;32:59-71.
  4. Partanen E et al. Learning-induced neural plasticity of speech processing before birth. Proc Natl Acad Sci USA 2013;110:15145-5.
  5. Voegtline KM et al. Near-term fetal response to maternal spoken voice. Infant Behav Dev 2013;36:526-33.reference text

Последна ревизия:  19-ти март 2016

contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Свързани статии:

Въпроси относно кърменето и храненето?

Можете да се свържете с нас и да зададете Вашите въпроси на нашата FB страница

x