Hyperemesis gravidarum: symptoms and need for support

Притеснен болен

Да разберем Хиперемезис гравидарум

За разлика от сутрешното гадене, Хиперемезис гравидарум е тежко усложнение на бременността и не е нормална част от нея. Разпознаването и лечението на Хиперемезис гравидарум е важно и жените страдащи от него се нуждаят от подкрепа. Партньорите играят жизненоважна роля в подкрепа на бъдещата майка в това сложно състояние.

careline icon circle

Съвет от експерт

Получете необходимата подкрепа в момента, в който се нуждаете от нея

Какво е Хиперемезис гравидарум?

Хипермезис гравидарум или накратко ХГ е сериозно усложнение на бременността. Въпреки, че се характеризира с гадене и повръщане, които са често срещани симптоми по време на бременността, всъщност е много по-тежко състояние и има множество други симптоми, които жените изпитват.

Гаденето, преживяно при ХГ, може да бъде толкова силно, че жените описват чувството, сякаш са се отровили, и може да бъде безмилостно по времетраене и денем, и нощем. Интензивността на повръщането варира в зависимост от ХГ  до над 50 пъти на ден, което може да бъде изключително изтощаващо. Интересното е, че много бъдещи майки, които повръщат редовно, все още описват гаденето като най-лошата част от състоянието.

В допълнение към екстремното гадене и повръщане, жените могат да получат много повишено и изкривено обоняние, което затруднява храненето. Те също така могат да имат прекомерно количество слюнка, което е необходимо постоянно да изплюват – това се нарича птиализъм (ptyalism) и може да бъде много обезпокоително и смущаващо състояние.

По какво се различава ХГ от лекото и умерено неразположение при бременността?

Повечето жени очакват да страдат от някаква степен на сутрешно гадене, когато разберат, че са бременни. Някои дори очакват с нетърпение този момент и го приемат като успокояващ знак, че бременността им напредва, много преди да имат корем, който да покажат.

pregnancy checkup
Най-важното нещо, ако страдате от ХГ е да потърсите медицинска помощ

Ако симптомите Ви са по-тежки, отколкото сте очаквали, това може би е знам за развитие на ХГ.

ХГ може да продължи по-дълго от сутрешното гадене, като симптомите обикновено отшумяват около 20 седмици, а не през стандартните 12 седмици. При някои жени симптомите могат да продължат до раждането, въпреки че повечето от Вас ще забележат подобрение към 20 седмица1.

Какво може да се направи за ХГ?

Ако страдате от ХГ наи-важното нещо е да потърсите медицинска помощ. Налични са различни лечения и Вашият лекар трябва да бъде готов да намери най-подходящото лечение за Вас.

Съществуват също така редица средства за самопомощ и стратегии за справяне, но не забравяйте, че всяка пребенност протича различно и това, което може да помогне на една майка, може да не помогне на друга, така че е важно да намерите правилното лечение за Вас.

Помощ при ХГ

Въпреки че знаем, че ХГ не е психологическо състояние и никакво положително мислене няма да успее да му въздейства, то може да окаже огромно влияние върху психичното Ви здраве. Преживяването за седмици, а понякога и месеци – на почти постоянно гадене и повръщане е психологически трудно за всекиго, като това може да се усложни и от загубата на нормална бременност, която много жени чувстват.

Съвет за партньорите

ХГ може да бъде страшно и притеснително състояние за всеки нов бъдещ родител. Виждайки партньорката си да преминава от нормалното си здравословно състояние към тежко болно за броени дни, може да се почувствате изгубени и объркани, и най-важното, да не знаете как да й помогнете.

На първо място, внимавайте да не омаловажавате преживяването й. Въпреки, че в крайна сметка всичко ще си заслужава, симптомите могат да бъдат крайно мъчителни. Опитайте се да помагате възможно най-много в къщната работа и с грижа за другите Ви деца, за да й позволите да си почива възможно най-много. Почивката е ключова за успокояване на симптомите.

Една от най-важните роли на партньора за жена в подобно състояние, е да действа като неин адвокат. Посещавайте срещи с нея и бъдете сигурни, че лекарят разбира колко е болна. Ако можете използвайте количествено измерими мерки, например „Тя е изпила 200 мл течност за 24 часа“ или „Само тази сутрин е повърнала 10 пъти“.

Written by: Caitlin Dean

womans headshot

Кейтлин Дийн е преживяла три пъти Хиперемезис гравидарум и сега посвещава времето и енергията си за повишаване на осведомеността за състоянието в медиите, за осигуряване на подкрепа за страдащите с полезно писане по темата, чрез нейния блог Spewing Mummy, здравни списания и вестници. Като регистрирана общопрактикуваща медицинска сестра и председател на благотворителна Организация за подкрепа при бременност във Великобритания ( Подкрепа по време на бременнос), тя участва в научни изследвания, иновативни практики и професионално образование в областта на здравеопазването за ХГ. Тя също е написала две полезни книги за това състояние.

Последен преглед: 4-ти октомври 2016

contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Повече от нашите експерти

Присъединете се към Aptaclub във Facebook

Харесайте страницата ни във Facebook, за да се присъедините към хилядите бъдещи и млади майки, които обсъждат и споделят своя опит.

Присъединете се към Aptaclub в Instagram

Последвайте AptaClub в Instagram и научете още много полезни съвети за здравето на Вас и Вашето дете!

Свързани статии:

Кърменето е най-доброто за бебетата и осигурява многобройни ползи за здравето на детето и на майката

Моля, прочетете първо тази важна бележка

С натискане на бутона за продължаване ще можете да видите информация за Aptamil за кърмачета и малки деца и други продукти. Ако решите да продължите, доброволно се съгласявате, че Aptaclub да предоставя тази информация по Ваше желание.

Важно е храненето на майките през периода на подготовката и самото кърмене да е здравословно и балансирано. При въвеждане на частично хранене с биберон са възможни негативни последици върху кърменето като намаляване на количеството на кърмата. Възстановяването на лактацията е трудно, след като веднъж е взето решение да не се кърми. Трябва да имате предвид социалните и финансови затруднения при хранене с мляко за кърмачета.

Неправилната употреба на мляко за кърмачета, както и на неподходящите храни или методи за хранене могат да застрашат здравето на детето. За да избегнете рисковете за здравето, стриктно спазвайте указанията за приготвяне, използване и съхранение на млякото. Млеката за кърмачета трябва да се използват само по съвет на лекар, фармацевт или друг здравен специалист в областта на грижата за майката и детето.

Избери държава