Как да разговаряте с бебето си още преди раждането

Подходящите думи

Какво да кажа и как да го кажа

Доказано е, че разговорите с  корема Ви през третото тримесечие на бременността има успокояващ ефект върху Вашето бебе, но невероятни нови изследвания също показват, че неродените бебета могат да запомнят това, което чуват и могат след раждането да бъдат успокоявани със същите думи.

parenting icon circle

По-светлото бъдеще започва от тук

Открийте повече за развитието на бебето, за да помогнете за оформянето на неговото бъдеще

Примерни думи

Изследванията показват, че слушането на гласа Ви в утробата отпуска бебето и намалява сърдечната му честота, като полага основите, както на емоционалното привързване, така и на ранното езиково развитие. Удивително е, че учените също са открили, че неродените бебета реагират положително на примерни думи, като детски стихчета, за които си спомнят, че са ги чували и преди.

Невероятните нови изследвания показват, че неродените бебета могат да запомнят това, което чуват, полагайки основите за езиковото си развитие.

Развитие на слуха

Слухът се развива в определена последователност по време на бременността. Кохлеята (отвор за превеждането на звукови вълни) е добре оформена до 15 седмици от бременността и напълно функционални до 20 седмици, но са свързани с мозъка до около 24-30 седмица1. Тоест, въпреки че звукът влиза в ушите, мозъкът на бебето не го чува до третия триместър. Междувременно бебето вече научава за живота в утробата чрез миризма, допир и движение. Когато говорите с Вашия корем, можете да помогнете на Вашето бебе да научи и за външния свят.

Вашият глас е този, който ще обича най-много и ще продължи да го утешава дълго след раждането му.

Първото нещо, което бебето Ви вероятно ще чуе са вътрешните дейности на тялото Ви: сърдечния ритъм, дишането и къркоренето при храносмилане2.  Но най-важният звук за него ще бъде Вашият глас, който се смята за най-интензивния звук, което бебето може да чуе в утробата3. Ако звуците са достатъчно силни или достатъчно близки, също могат да бъдат чути от него. Вашето бебе следи какво се случва около Вас, като реагира на музика, внезапни шумове и като опознава гласовете на други членове на семейството. Но Вашият глас е този, който ще обича най-много и ще продължи да го утешава дълго след раждането му.

„Можете да създадете първите спомени на бебето си.“

Спомени преди раждането

Чрез измерване на сърдечната дейност на плода е установено, че неродените бебета реагират по различен начин на една и съща приказка или детско стихче отново и отново в продължение на няколко седмици, в сравнение, ако чуят някоя история за първи път.

Пулсът им намалява, когато чуят познати примерни  думи, което показва, че това ги отпуска. Още по-удивително е, че те могат да си спомнят, че са чували думите, дори ако има пропуск от няколко седмици между четенията и дори ако някой друг ги прочете4. Могат също така да продължат да ги разпознават за кратко като новородени, така че като четете редовна история или стихчета на корема си преди лягане, можете да създадете първите спомени на Вашето бебе.

СЛЕДВАЩИ СТЪПКИ

  • По време на третото тримесечие, изберете любимо детско стихче или кратка история и се опитайте да я четете на глас веднъж на ден.
  • Намерете си тихо място, поемете дълбоко въздух и се отпуснете. Доказано е, че високите нива на стрес могат да повлияят на имунитета на Вашето бебе 5,6, така че използването на спокойно място, за да се свързвате с него, може да бъде от полза.
  • Ако четенето на корема Ви наистина не е за Вас, не се притеснявайте, бебето Ви разпознава гласа Ви всеки път, когато говорите, така че връзката ще расте естествено.
  • Внимавайте за промени в поведението на бебето. Не забравяйте, че то ще намери гласа Ви успокояващ, така че очаквайте по-малко движения.
  • Вижте дали бебето Ви реагира различно на набор от звуци – пеене, дрънкалка или чужд глас.
  • Таткото, братя и сестри също могат да се включат в комуникацията – ще трябва да се държат добре и да се доближат до корема Ви, за да са сигурни, че са чути.

Последна ревизия: 19-ти юни 2016

contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Свързани статии:

Ефектът, който оказва музиката върху неродените бебета

Кърменето е най-доброто за бебетата и осигурява многобройни ползи за здравето на детето и на майката

Моля, прочетете първо тази важна бележка

С натискане на бутона за продължаване ще можете да видите информация за Aptamil за кърмачета и малки деца и други продукти. Ако решите да продължите, доброволно се съгласявате, че Aptaclub да предоставя тази информация по Ваше желание.

Важно е храненето на майките през периода на подготовката и самото кърмене да е здравословно и балансирано. При въвеждане на частично хранене с биберон са възможни негативни последици върху кърменето като намаляване на количеството на кърмата. Възстановяването на лактацията е трудно, след като веднъж е взето решение да не се кърми. Трябва да имате предвид социалните и финансови затруднения при хранене с мляко за кърмачета.

Неправилната употреба на мляко за кърмачета, както и на неподходящите храни или методи за хранене могат да застрашат здравето на детето. За да избегнете рисковете за здравето, стриктно спазвайте указанията за приготвяне, използване и съхранение на млякото. Млеката за кърмачета трябва да се използват само по съвет на лекар, фармацевт или друг здравен специалист в областта на грижата за майката и детето.

Избери държава