Помощ след раждането

Как да помогнете на Вашата партньорка

Разберете как можете да помогнете на Вашата партньорка

Раждането е физически и психически изтощително както за Вас, така и за партньорката Ви и може да отнеме известно време след раждането, за да се приспособите към новия си начин на живот. Наистина е важно да подкрепяте емоционално партньорката си през първите няколко седмици след раждането, заедно с това да правите всичко възможно, за да помогнете с грижите за новия член на семейството.

Помощ в домакинските задължения

Един от най-добрите начини, с които можете да помогнете след раждането, е да се погрижите за домакинските задължения. Това може да  включва например подреждане на шкафове или хладилник, приготвяне на храната или просто поддържане на нещата в ред. Ще отнеме известно време, докато партньорката Ви се върне към нормалния ритъм на живот, така че тя наистина ще оцени помощта Ви.

Физическите ефекти

На Вашата партньорка ще й отнеме известно време да се възстанови напълно тялото си. Вместо да се втурва към отслабване, добре е първо да се успокои – тя ще се движи много, грижейки се за новороденото Ви бебе.

Няколко седмици след раждането е напълно нормално партньорката Ви да кърви или да чувства физически дискомфорт от наранявания по време на раждането. Също така не е необичайно жените да развият хемороиди, но те ще се изчистят за няколко седмици.

helping after the birth

Когато партньорката Ви започне да отделя кърма, гърдите й могат да станат чувствителни и топли, като може да развие и напукани зърна. Вашата акушерка ще може да помогне на партньорката Ви с техниките за кърмене, така че я насърчавайте да попита, в случай че има някакви проблеми.

Промени в емоционалното състояние

Новите майки изпитват истинска смесица от чувства след раждането – всичко от еуфория до изтощение, от облекчение до тъга и от задоволство до безпокойство. Това може да бъде особено трудно през първите 10 дни след раждането, когато партньорката Ви е изтощена и се справя с хормонални промени. Това, което можете да направите е да бъдете до нея, да й помагате във всяка ситуация и да се опитвате да я разсмивате, за да поддържате настроението й приповдигнато.

Сексът след раждане

Партньорката Ви сама ще Ви уведоми кога е готова за секс, но през първите няколко седмици е вероятно да чувства доста дискомфорт. Също така може да се чувства изтощена и недоспала, докато се приспособява към новия си режим, така че най-доброто нещо, което трябва да направите, е да бъдете подкрепящ и търпелив.

contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Свързани статии:

Въпроси относно кърменето и храненето?

Можете да се свържете с нас и да зададете Вашите въпроси на нашата FB страница

x