Храни, които да избягвате по време на бременността

Време за четене: 8 минути

За съжаление, някои от любимите Ви храни може да са извън препоръчителното меню по време на бременност, тъй като могат да съдържат токсини или да увеличават риска от хранително отравяне. Разберете кои храни трябва да избягвате, както и с кои храни и напитки трябва да внимавате по време на бремеността.

Какво да не ядете по време на бременността

Да знаете кои храни да избягвате, когато сте бременна, е също толкова важно, колкото да получите правилния баланс от хранителните вещества. Някои храни могат да имат повишен риск от хранително отравяне, а други да съдържат токсини, които е най-добре да се избягват.

Храни, които да избягвате по време на бременността

Освен че е неприятно, хранителното отравяне може да изложи на риск1 здравето на Вашето бебе. Поради тази причина е важно да обръщате голямо внимание на Вашата диетата, когато сте бременна като полагате допълнителни грижи за приготвянето на храната си и избягвате храни, свързани с риска от листериоза   ̶ вид хранително отравяне2.

Листериозата се причинява от listeria monocytogenes, бактерия, която се среща естествено в околната среда и присъства в почвата и водата2. Тя може да бъде открита в продукти, които са отгледани в почва или вода или в животнински продукти, като месо и млечни продукти, както и в преработените храни като меки сирена и студено пушени колбаси2.

Следните храни трябва да бъдат избягвани по време на бременността1:

  • Сурово или недобре сготвено месо – месото трябва да бъде горещо и добре изпечено поради потенциалния риск от токсоплазмоза.
  • Сурови миди и стриди 3 
  • Студено пушени колбаси като: суджук, чоризо, пеперони или парма шунка, освен ако не са сготвени в ястие.
  • Непастьоризирано мляко, кисело мляко или сирене – включително бри, камембер синьо сирене.
  • Риба меч, марлин и акула – те съдържат живак, който, ако се консумира в големи количества, може да увреди развиващата се нервна система3 на Вашето бебе. Рибата тон също съдържа живак, така че ограничете приема си до четири кутии от 140 гр (чисто тегло) или две филета (до 170 гр всяко, сурово тегло) на седмица.
  • Черен дроб и продукти от черен дроб като пастет – те съдържат витамин А, който може да навреди на Вашето бебе, ако се консумира в прекомерни количества. Научете повече за витамин А по време на бременност.

Други храни и напитки, с които да внимавате

Яйца

Ако се притеснявате, че трябва да се наложи да не приемате сурови, пържени или рохки яйца когато сте бременна, ще се радвате да чуете, че разбирането за консумация на сурови или рохки яйца по време на бременност се е променило. Бременните жени могат да ядат сурови или рохки яйца, стига те да са маркирани с печат, че са проверени. Научете повече за яденето на яйца по време на бременност.   

Алкохол

Всеки алкохол, който пиете, достига до Вашето бебе чрез плацентата. Въпреки че е добре известно, че прекомерната консумация на алкохол по време на бременност може сериозно да повлияе на развитието на бебето, няма доказателства за това какво количество е безопасно. Научете повече за употребата на алкохол по време на бременност.

Кофеин

Кофеинът преминава през плацентата, така че бебето Ви усеща кофеина също като Вас. Той повишава сърдечната честота на бебето и го прави по-неспокойно. Научете повече за кофеина по време на бременност, както и за различните храни и напитки, които го съдържат.

Наситени мазнини

Някои мазнини са от съществено значение за растежа и развитието на Вашето бебе, докато други могат да повлияят на здравето Ви и трябва да бъдат ограничени по време бременност5.

Най-добре е  под 35% от дневния прием на калории да идва от наситените мазнини. Много хора не надвишават тази граница, но има тенденция да се консумират твърде много наситени и недостатъчно здравословни мазнини5.

Наситените мазнини могат да повишат нивата на холестерола в кръвта, което е свързано с повишен риск от сърдечни заболявания. Яденето на твърде много наситени мазнини също може да доведе до ненужно увеличаване на теглото по време на бременност5.

Тези храни съдържат големи количества наситени мазнини:

• По-тлъстите парчета месо
• Пълномаслени млечни продукти
• Торта
• Бисквити
• Чипс
• Сметана и сладолед

Транс-мазнини

Транс-мазнините са изкуствено създадени мазнини, използвани в производството на храни7. Те увеличават срока на годност и вкусовите качества на храните. В малки количества транс-мазнини се срещат в месни и млечни продукти, както и в храни, съдържащи хидрогенирано растително масло. Маргаринът, пуканките за микровълновата фурна и някои марки бисквити могат също да съдържат транс-мазнини, така че най-добре е да проверите етикетите за съставките им. Транс-мазнините също могат да повишат холестерола, което увеличава риска от сърдечни заболявания6.

Безопасна храна ли са фъстъците по време на бременност?

Освен ако нямате алергия към фъстъци или Вашия лекар не Ви в забранил да консумирате фъстъци и храните, в които се съдържат, те се считат за безопасни за консумация по време на бременност и по време на кърмене. След преглед на научните изследвания няма ясни доказателства, които да предполагат връзка между консумирането на фъстъци от майката и алергия към фъстъци у плода1.

Съвети за хигена при храната

Безопасното готвене е от жизненоважно значение за предотвратяване на заболявания, свързани с храненето, по време на бременност. Най-добре е винаги да измивате ръцете си преди и след готвене, както и внимателно да почиствате плодовете и зеленчуците. Винаги се уверявайте, че всички готови ястия, затоплена храна или ястия, приготвени в ресторант са много горещи, преди да ги консумирате1.

Последен преглед: 29-и май 2020

contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Свързани статии:

Кърменето е най-доброто за бебетата и осигурява многобройни ползи за здравето на детето и на майката

Моля, прочетете първо тази важна бележка

С натискане на бутона за продължаване ще можете да видите информация за Aptamil за кърмачета и малки деца и други продукти. Ако решите да продължите, доброволно се съгласявате, че Aptaclub да предоставя тази информация по Ваше желание.

Важно е храненето на майките през периода на подготовката и самото кърмене да е здравословно и балансирано. При въвеждане на частично хранене с биберон са възможни негативни последици върху кърменето като намаляване на количеството на кърмата. Възстановяването на лактацията е трудно, след като веднъж е взето решение да не се кърми. Трябва да имате предвид социалните и финансови затруднения при хранене с мляко за кърмачета.

Неправилната употреба на мляко за кърмачета, както и на неподходящите храни или методи за хранене могат да застрашат здравето на детето. За да избегнете рисковете за здравето, стриктно спазвайте указанията за приготвяне, използване и съхранение на млякото. Млеката за кърмачета трябва да се използват само по съвет на лекар, фармацевт или друг здравен специалист в областта на грижата за майката и детето.

Избери държава