Фолиева киселина по време на бременност

Насока към фолатът

Факти за фолиевата киселина, които трябва да знаете

Фолиевата киселина подпомага най-ранното развитие на Вашето бебе, което го прави ключово хранително вещество за първия триместър от бременността. Научете какво прави, колко се препоръчва и кои храни могат да помогнат да увеличите приема си, за да намалите риска от проблеми с нервалната тръба.

Фолиева киселина: защита за бъдещото здраве на Вашето бебе1

Още преди да разберете, че сте бременна, фолатът или фолиевата киселина в произведената си форма работи за подпомагане развитието на Вашето бебе. Играе важна роля за формирането на нервалната тръба, това е структурата, която се формира през първия месец от живота и която накрая се превръща в гръбначния мозък и разума на бебето Ви.

Формира се централната нервна система на Вашето бебе, която ще действа като контролен център за цялото тяло и ще осигури основата за целия бъдещ растеж, развитие и нормално функциониране по-късно в живота му. Тъй като има добре установена връзка между приема на фолиева киселина при майката и развитието на нервалната тръба при младия плод, е лесно да се разбере защо фолиевата киселина е една от хранителните добавки, която е силно препоръчителна по време на бременност.

food supplements for conception
Фолиевата киселина играе важна роля в развитието на Вашето бебе още от първия месец от живота му.

Доказано е, че достатъчния прием на фолиева киселина намалява риска от дефекти на нервалната тръба (NTD), включително спина бифида. В резултат от този недостатъчен прием гръбначният стълб не се затваря правилно и оставя гръбначния мозък открит, по този начин са възможни проблеми в развитието.

Въпреки, че фолиевата киселина присъства в много храни, е трудно да получите достатъчно количество от нея чрез диетата Ви. С приемането на ежедневна добавка, можете да сте сигурни, че получавате точно колкото Ви е необходимо, за да подкрепите растящото си бебе.

Колко фолиева киселина ми трябва по време на бременност?2

Най-добре да започнете, докато се опитвате да забременеете , за да приемате здравословно количество от момента на започване от бременността. Трябва да продължите с приема по време на първия триместър, когато нервална тръба на Вашето бебе се развива, оформя и затваря.

Много предродилни мултивитамини съдържат препоръчителните 400 мгр фолиева киселина или ако предпочитате, можете да я закупите отделно.

Въпреки че някои храни осигуряват фолий (хранителният източник на фолиева киселина), най-добрият начин да осигурите препоръчителния си прием от 400 мгр на ден е да приемате добавка.

Някои жени са изложени на по-висок риск от дефекти на невралната тръба и може да се наложи да приемат повече фолиева киселина по време на бременността си, за да осигурят по-голяма защита. Вашият лекар може да препоръча прием на 5000 мгр на ден при следните обстоятелства:

 • Ако Вие или Вашият партньор имате дефект на нервалната тръба
 • Ако някой от Вашите семейства има дефекти на нервалната тръба
 • Ако сте имали друга бременност, която е била засегната от дефекти на нервалната тръба
 • Ако имате диабет
 • Ако приемате лекарства за епилепсия

Ако сте в първия триместър и не сте приемали фолиева киселина преди да забременеете, не се притеснявайте. Започнете да го приемате сега и продължете поне до 12-та Ви седмица.

Увеличете приема си с добри източници на фолиева киселина

Food (100г)Фолат (mcg)
Аспержи (сварени)173
Зърнена закуска111-333
Брюкселско зеле (сварено)110
дки (сурови)93
Броколи (сурови)90
Житен хлб88
Рукола88
Зеле (сурово)84
Маруля (сурова)55
Грах (замръзен, сварен)47
Портокал (суров)31
Зелена и кафва леща (варена)30
Ягоди (сурови)20

Фолатът е източник на храна с фолиева киселина. Добри източници са:

 • Зелени, листни зеленчуци
 • Кафяв ориз
 • Житен хляб
 • Подсилени зърнени закуски

Струва си да се отбележи, че като водоразтворимо хранително вещество фолатът е чувствителен към определени методи на готвене, особено варене и задушаване. Ако варите зеленчуците си, те могат да загубят до 40% от фолиевата киселина по време на процеса, а задушаването може да доведе до още по-голяма загуба: 80%. Когато приготвяте богати на фолати зеленчуци, можете да защитите хранителното съдържание, като ги приготвяте на пара, бланширате, печете или ги ядете сурови. Ако ги варите, използвайте водата от готвенето или за сос, или като хранителна добавка към супа.3.

 (80 гр е препоръчителният размер за порция с плодове и зеленчуци4)

СЛЕДВАЩИ СТЪПКИ

Ако все още не сте достигнали 12-та седмица от бременността, уверете се, че добавяте към диетата си поне 400 мгр фолиева киселина.

Увеличете приема си през цялата бременност със следните богати на фолиева киселина ястия и леки закуски:

 • Къри от леща и цвекло с кафяв ориз
 • Печен боб на филийка от житен хляб
 • Печен чипс от къдраво зеле
 • Броколи, потопени в хумус

Последен преглед: 18-ти август 2014

contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Свързани статии:

Кърменето е най-доброто за бебетата и осигурява многобройни ползи за здравето на детето и на майката

Моля, прочетете първо тази важна бележка

С натискане на бутона за продължаване ще можете да видите информация за Aptamil за кърмачета и малки деца и други продукти. Ако решите да продължите, доброволно се съгласявате, че Aptaclub да предоставя тази информация по Ваше желание.

Важно е храненето на майките през периода на подготовката и самото кърмене да е здравословно и балансирано. При въвеждане на частично хранене с биберон са възможни негативни последици върху кърменето като намаляване на количеството на кърмата. Възстановяването на лактацията е трудно, след като веднъж е взето решение да не се кърми. Трябва да имате предвид социалните и финансови затруднения при хранене с мляко за кърмачета.

Неправилната употреба на мляко за кърмачета, както и на неподходящите храни или методи за хранене могат да застрашат здравето на детето. За да избегнете рисковете за здравето, стриктно спазвайте указанията за приготвяне, използване и съхранение на млякото. Млеката за кърмачета трябва да се използват само по съвет на лекар, фармацевт или друг здравен специалист в областта на грижата за майката и детето.

Избери държава