Течности по време на бременност

Течности при бременност

Какво и колко да пиете по време на бременност

Може да не смятаме течностите за значителна част от Вашата диета, но подходящият прием на вода е от съществено значение за Вашето собствено здраве и развитието на Вашето бебе. Ако обаче имате сутрешно гадене, задържането на течности може да бъде затруднено. Научете защо това е важно и за двамата и какво и колко трябва да пиете всеки ден, за да останете добре хидратирани по време на бременността.

Течности: От съществено значение за живота

article 54 31 weeks pregnant

Огромна част от човешкото тяло се състои от вода. Тя поддържа нашите органи и  системи да работят правилно, като същевременно ни помага да усвояваме хранителни вещества и да изхвърлим токсините1.

По време на бременността  има повишени нужди на тялото, което означава, че се нуждаете от повече вода от обикновено, за да избегнете дехидратация2.

Дори ако не можете да понасяте никаква храна поради сутрешно гадене, все пак трябва да пиете много течности. Опитайте се да добавите няколко ментови листа или изстискване на лимон в чашата си с вода.

Прием на вода

Някои от най-важните системи за подпомагане на Вашето бебе включват значително количество вода. Като начало, обемът на кръвта Ви, който доставя  кислорода, например се увеличава с 50% 3. Околоплодните води, които осигуряват подхранване и среда на Вашето бебе, като същевременно подпомага растежа му, също са съставени предимно от вода4.

Получаването на достатъчно течности всеки ден ще Ви помага да поддържате тези жизнено важни системи, като същевременно ще спрете да се дехидратирате.

Хидратирането по време на бременност е важно за Вашето здраве и за поддържане на жизненоважни течности, като кръв и околоплодни води, които подпомагат Вашето бебе.
ice in water
Водата е необходима, за да се получи допълнителна кръв, която доставя кислород в тялото Ви

В комбинация с диета, богата на фибри, течностите могат да помогнат за намаляване на вероятността от запек и хемороиди, които понякога идват заедно с него5.

Когато не можете да задържите водата

Ако имате проблеми със задържането на течности поради сутрешно гадене или стомашно разстройство, опитайте се да поглъщате редовно на малки глътки, а не големи. Дори малки количества се сумират и могат да намалят риска от дехидратация; така че започнете с малки глътки и ако можете6, постепенно увеличавайте количеството.

Можете също така да откриете, че пиенето на течности при стайна температура, а не ледено студени, помага. Някои майки установяват, че задържат в стомаха си супи и бульони, докато други остават хидратирани с мляко или негазирани и нискозахарни сокове. Това зависи от конкретния случай, но при всички случаи всяка течност е добра за организма на бременната.

В случаи на проблеми с поемането на течности уведомете Вашия лекар или гинеколог. Те могат да Ви предпишат нещо, което да Ви помогне, или в краен случай да Ви приемат в болница, за да получавате течности венозно.

Когато започнете да кърмите, колко течност ще Ви е нужна?

Какво и колко да се пие при бременност

Въпреки че нуждата Ви от вода се увеличава по време на бременността, няма точно препоръчително количество, тъй като всеки човек е различен. Различни фактори, включително телесно тегло и двигателна активност, влияят върху това колко ще Ви трябва на ден2. Европейският орган за безопасност на храните (EFSA) съветва, че жените,които не са бременни се нуждаят от около 2 литра вода на ден, което се равнява на десет чаши от 200 ml2. Това обаче включва и вода от всички течности и храни. По време на бременността EFSA изчислява, че ще Ви трябва поне това количество и около допълнителни 300 ml, за да избегнете дехидратация2.

Подходящите напитки при бременност включват вода, независимо дали директно от чешмата (ако е безопасна във Вашия район на местоживеене), или бутилирана (газирана или минерална), мляко, плодови сокове и негазирани и  нискозахарни напитки. Сокът може да бъде с високо съдържание на захар, но при условие, че е от чист плод, една чаша от 150 мл може да се счита и за част от ежедневния ви 5-дневен прием на плодове и зеленчуци2 Супата също се брои и може да осигури и добра порция полезни хранителни вещества6.

Когато избирате сок, уверете се, че това е чист плодов сок без добавена захар и ограничете приема си до една чаша на ден, поради високото съдържание на естествена такава

Опитайте се да избягвате напитки, които са газирани или с високо съдържание на захар. Те са с ниска хранителна стойност и е най-добре да ги избягвате или да намерите по-здравословна алтернатива7.

Трябва също да ограничите приема на кофеинови сортове чай и кафе. Кофеинът може да действа като диуретик, увеличавайки нуждата от уриниране и може да повлияе на състоянието на Вашето бебе. Поради това той е в списъка с храни които трябва да ограничите или избягвате по време на бременност, и се препоръчва да приемате не повече от 200 mg на ден8.

Подготовка за пиене за двама

Когато започнете да кърмите, можете да считате, че допълнителният прием на течности, който Ви е необходим по време на бременност, е добра практика заради увеличената необходимост за производство на кърма.

Изследванията показват, че докато кърмите, нуждите Ви се увеличават още повече, за да поддържате собственото си тяло хидратирано и да осигурявате водата, необходима за производството на добро мляко. EFSA съветва да пиете около 700 ml допълнително на ден, когато кърмите – еквивалентно на 3-4 чаши2.

Много майки откриват, че щом запонат да кърмят, изпитват жажда. Затова трябва да се улесни хидратирането  с достатъчно течности, нужни и за двамата. Дръжте голяма чаша вода до Вас, когато храните бебето си, през деня или нощем.

СЛЕДВАЩИ СТЪПКИ

Следвайте тези съвети, за да сте хидратирани по време на бременност:

  • Дръжте чаша вода до леглото си и нека това да бъде първото нещо, което пиете сутрин
  • Дръжте бутилка вода в чантата или на бюрото си и отпивайте редовно през целия ден
  • Купете бутилка с вода от 1 литър и се стремете да пълните и изпивате цялото количество два пъти на ден
  • Експериментирайте с вода, за да я направите по-интересна: изстискването на лимон, лайм или листа от прясна мента вътре може да й придаде фин и хубав вкус

Последна ревизия: 1-ви май 2018

contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Свързани статии:

Кърменето е най-доброто за бебетата и осигурява многобройни ползи за здравето на детето и на майката

Моля, прочетете първо тази важна бележка

С натискане на бутона за продължаване ще можете да видите информация за Aptamil за кърмачета и малки деца и други продукти. Ако решите да продължите, доброволно се съгласявате, че Aptaclub да предоставя тази информация по Ваше желание.

Важно е храненето на майките през периода на подготовката и самото кърмене да е здравословно и балансирано. При въвеждане на частично хранене с биберон са възможни негативни последици върху кърменето като намаляване на количеството на кърмата. Възстановяването на лактацията е трудно, след като веднъж е взето решение да не се кърми. Трябва да имате предвид социалните и финансови затруднения при хранене с мляко за кърмачета.

Неправилната употреба на мляко за кърмачета, както и на неподходящите храни или методи за хранене могат да застрашат здравето на детето. За да избегнете рисковете за здравето, стриктно спазвайте указанията за приготвяне, използване и съхранение на млякото. Млеката за кърмачета трябва да се използват само по съвет на лекар, фармацевт или друг здравен специалист в областта на грижата за майката и детето.

Избери държава