Печен патладжан, поръсен с фета сирене и шам-фъстък, гарниран с чеснов кус-кус

Време за приготвяне: 10 минути – Време за готвене: 30-40 минути – Порции: 2

Това средиземноморско ястие от зеленчуци включва патладжан за фибри и шам фъстък, пълен с калий. Освен това е вкусно и се приготвя бързо.

Това ястие е: Вегетарианско • с ниско съдържание на захар • с ниско съдържание на сол • източник на фибри • с  високо съдържание на протеини

Всяка порция съдържа:

Хранителна стойностСтойност% Референтен прием на хранителни вещества
Енергия485 ккал24%
Мазнини21 гр30%
Наситени мазнини5.3 гр27%
Захари9.4 гр10%
Сол1.4 гр23%

Съвет на диетолога

Колкото по-голямо разнообразие от зеленчуци консумирате, толкова по-голямо разнообразие от хранителни вещества ще получите.

Съставки

 • 1 среден патладжан
 • 100гр вегетарианско сирене фета с ниско съдържание на мазнини
 • 1/2 с.л. смлян шам фъстък
 • 1 с.л. рапично масло
 • 100г кус-кус
 • 150 г чери домати
 • Половин краставица
 • 1 лимон
 • 1 ч. л. зеленчуков бульон на прах с ниско съдържание на сол (или половин кубче)
 • 2 счукани скилидки чесън
 • 1/2 ч. л. смлян черен пипер
 • 1 с.л. едро нарязан босилек

Рецептата съдържа следните алергени: дървесни ядки (шам фъстък), глутен (кус кус), целина (кубче бульон), мляко (фета сирене). Всички хранителни твърдения са базирани върху анализ на една порция.

Хранителни ползи

* Патладжан: Съдържа фибри, които помагат за предотвратяване на констипация, причинена от хормоналните Ви промени1

* Ядки: Съдържат витамин Е. Препоръчителният прием на витамин Е по време на бременност намалява вероятността детето Ви да развие астма и проблеми с дишането, когато порасне. 2,3

* Кус-кус: Съдържа протеин, който осигурява градивните елементи за растежа на Вашето бебе4

* Домати: Съдържат витамин С, който може да помогне за предпазване на клетките Ви и да ги запази здрави5

Начин на приготвяне

 1. Загрейте фурната на 220oC (вентилатор 200oC), газова котлон 6-та степен.
 2. Разрежете патладжана наполовина и го поставете по диагонал в двете посоки, за да направите кръстосан вид. Намажете половинките патладжана с рапичното масло и от двете страни, поръсете с половината черен пипер и поставете във фурната за 30 минути или до запиане до златисто кафяво.
 3. Докато патладжанът се пече, направете кускуса. Сложете сока от един лимон, две счукани скилидки чесън, останалия пипер и бульонът на прах в дълбок съд, след това изсипете 150 мл вряща вода и разбъркайте.
 4. Поставете кускуса в купа, добавете течността, разбъркайте за кратко, покрийте и оставете да престои 3-4 минути, преди да го разбиете добре с вилица.
 5. Нарежете краставицата на малки парченца, срежете чери доматчетата наполовина и ги добавете към кускуса. Оставете ги настрани.
 6. Извадете патладжана от фурната и ако е станал мек и златистокафяв, натрошете фета сиренето върху всяка половина и върнете във фурната за още 5 минути.
 7. За сервиране, поръсете половинките патладжан с нарязания шам фъстък и босилек, а отстрани добавете порция кускус.

Последен преглед: 7-ми Септември 2018

contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Свързани статии:

Кърменето е най-доброто за бебетата и осигурява многобройни ползи за здравето на детето и на майката

Моля, прочетете първо тази важна бележка

С натискане на бутона за продължаване ще можете да видите информация за Aptamil за кърмачета и малки деца и други продукти. Ако решите да продължите, доброволно се съгласявате, че Aptaclub да предоставя тази информация по Ваше желание.

Важно е храненето на майките през периода на подготовката и самото кърмене да е здравословно и балансирано. При въвеждане на частично хранене с биберон са възможни негативни последици върху кърменето като намаляване на количеството на кърмата. Възстановяването на лактацията е трудно, след като веднъж е взето решение да не се кърми. Трябва да имате предвид социалните и финансови затруднения при хранене с мляко за кърмачета.

Неправилната употреба на мляко за кърмачета, както и на неподходящите храни или методи за хранене могат да застрашат здравето на детето. За да избегнете рисковете за здравето, стриктно спазвайте указанията за приготвяне, използване и съхранение на млякото. Млеката за кърмачета трябва да се използват само по съвет на лекар, фармацевт или друг здравен специалист в областта на грижата за майката и детето.

Важна бележка с медицинска насоченост

Информацията на този уебсайт, включително, но без да се ограничава до текста, графиките, изображенията, връзките, аудио, видео, извлеченията, резултатите от каквито и да е прогнозни калкулатори или инструменти или средства за проверка на симптомите, предсказуемите дни и / или дати и други материали са за обща информация само за целите и не трябва да се разглежда като здравен или медицински съвет, диагноза или лечение за Вас и / или Вашето (нероденото) дете. На информацията, съдържаща се в този уебсайт, не може да се разчита и не е точна, нито специфична за Вас и / или Вашето (нероденото) дете. Винаги се съгласувайте с Вашия лекар или здравен работник във връзка с всякакви въпроси, които може да имате относно медицинско състояние и / или медицински симптоми. Никога не пренебрегвайте професионални медицински съвети или забавяйте търсенето им поради нещо, което сте прочели на този уебсайт или сте разговаряли с някой от нашите консултанти. В случай на (подозрение за) спешна медицинска помощ, незабавно се обадете на Вашия лекар или спешната помощ. Nutricia и нейните филиали не дават никакви гаранции, изявления или гаранции относно каквото и да е съдържание, предоставено на този уебсайт под каквато и да е форма, пълнотата, адекватността, пригодността, качеството, надеждността и точността на която и да е от информацията на този уебсайт. До степен, напълно разрешена от приложимите закони, Nutricia И нейните филиали изключват всички задължения, произтичащи от или във връзка с използването или злоупотребата с информацията или липсата на информация на този уебсайт.