Малки палачинки от царевица и тиквички с поширани яйца

Време за подготовка: 10 минути – Време за готвене: 20 минути – Порции: 4

С протеини и редица витамини една порция от това ястие осигурява една трета от препоръчителния Ви дневен прием на фолиева киселина и една пета от дневните Ви нужди от витамин D и витамин С.

Това ястие е: Вегетарианско • с ниско съдържание на захар и сол • с високо съдържание на протеини • източник на фолиева киселина и витамини A, C, D и Б12

Всяка порция съдържа:

Хранителна стойностКоличество% Референтен прием на хранителни вещества
Енергийна стойност279 ккал14%
Мазнини15 гр21%
Наситени мазнини5.7 гр29%
Захари7 гр8%
Сол0.34 гр6%

Съвет на диетолога

Вашите енергийни нужди се увеличават с около 200 калории през третия триместър1. Ако трябва да увеличите приема на калории, защо не добавите второ поширано яйце към Вашата порция?

Продукти

  • 1 средна тиквичка
  • 150 гр консервирана сладка царевица, отцедена
  • 6 яйца с печат за проверка на качеството (4 от тях за поширане)
  • 50 гр брашно
  • 20 гр зелен лук
  • 1/2 ч.л. чили
  • 1/2 ч.л. червен пипер
  • 1/4 ч.л. сол
  • 1/4 ч.л. черен пипер
  • 1 ч.л. зехтин
  • 1 лимон
  • 120 мл готварска сметана с ниско съдържание на мазнини
  • 1 с.л. кориандър
  • 2 супени лъжици лук, нарязан на ситно
  • 1 малка салата – порция за гарнитура

Рецептата съдържа следните алергени: яйца, мляко, глутен (в брашното). Всички характеристики за хранителната стойност са базирани върху анализ на една порция.

Хранителни ползи

* Тиквичка: Витамин С, който помага за защита на клетките Ви и запазването им здрави2

* Сладка царевица: Осигурява фибри, които могат да помогнат за предотвратяване на запек, причинен от хормоналните промени3

* Яйца: Съдържат протеини, които осигуряват градивните елементи за растеж на Вашето бебе4.  Уверете се, че яйцата имат печат, че са проверени на черупката, това означава, че са безопасни за сурова и полуготова консумация от бременни жени.5

* Сол: Солта може да помогне за регулиране и поддържане на телесните течности6, но твърде много сол може да бъде вредна, така че имайте предвид скритите източници и когато е възможно, опитайте се да ограничите приема й.

Начин на приготвяне

  1. Изрежете краищата на тиквичката, настържете вътрешността и изцедете излишната вода, преди да поставите в голяма купа.
  2. Нарежете зеления лук и го добавете в купата заедно със сладката царевица, 2 яйца, брашно, чилито, червения пипер, кориандъра, сок от половин лимон и подправки. Разбъркайте добре.
  3. Загрейте зехтина в тиган, след което добавете част от сместа, и оформете с лъжица докато се получи малка палачинка. Изравнете със задната част на лъжицата, за да сте сигурни, че дебелината на палачинката е равномерна и пържете от 1 до 1½ минути от двете страни или до златисто кафяво.
  4. Махнете палачинката с шпатула и я оставете настрана.
  5. В малка купа смесете готварската сметана, сокът от половин лимон и по-голямата част от накълцания лук. Оставете настрана.
  6. За пошираните яйца загрейте голям съд вода на средна степен.
  7. Оставете да заври докато започнат да се образуват малки мехурчета. Счупете яйцето в отделна купа, след това разбъркайте водата, за да създадете лек водовъртеж и изсипете яйцето внимателно. Варете 3-4 минути, докато белтъкът се стегне, след това извадете с решетъчна лъжица и поставете върху кухненска хартия да се отцеди.
  8. За да сервирате, подредете палачинките на малка купчинка и залейте със супена лъжица готварска сметана, преди да добавите пошираното яйце, поръсете с наситнен лук и друга салата, ако желаете.

  1. NHS. New weight advice for pregnancy https://www.nhs.uk/Planners/pregnancycareplanner/Documents/NICE_reference_weight_management_pregnancy.pdf
  2. NHS. Vitamin C in pregnancy [Online] 2017 Available at: https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/vitamins-minerals-supplements-pregnant/#vitamin-c-in-pregnancy[Accessed July 2018].
  3. NHS. Your pregnancy and baby guide [Online] 2018 Available at: https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/common-pregnancy-problems/#constipation [Accessed June 2018].
  4. NHS. Healthy Eating Pregnancy [Online] Available at: https://www.nhs.uk/start4life/pregnancy/healthy-eating-pregnancy/ [Accessed July 2018].
  5. NHS. Foods to avoid in pregnancy [Online] 2017 Available at: https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/foods-to-avoid-pregnant/#raw-or-partly-cooked-eggs. [Accessed June 2018].
  6. British Dietetic Association. Food Fact Sheet: Salt and Health [Online]. 2016.

Последен преглед: 7-ми септември 2018

contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Свързани статии:

Въпроси относно кърменето и храненето?

Можете да се свържете с нас и да зададете Вашите въпроси на нашата FB страница

x