Възстановяване след раждане с цезарово сечение

Цезаровите сечения отнемат само около час, но периодът на възстановяване обикновено е по-дълъг от вагиналните раждания. Научете повече за възстановяването след цезарово сечение.

Време е да се запознаете с Вашето бебе

bebe spi varhu maika

Честито! Вашето бебе е тук, родено чрез цезарово сечение. Сега е време да се съсредоточите върху възстановяването си. Това обикновено отнема около 6 седмици и е важно да се уверите, че сте добре оборудвани.

Какво ще се случи след раждането на Вашето бебе?

След като бебето Ви се роди, плацентата Ви се премахва и хирургът зашива матката и корема Ви. Цялата процедура по цезарово сечение отнема около 40 до 50 минути. След като бебето Ви бъде прегледано от медицинския екип, ще Ви бъде дадено, за да имате контакт “кожа до кожа” и по този начин да се насърчи изграждането на връзка между вас.

След това ще бъдете отведени в стая за възстановяване, за да се даде време на упойката да отмине. Вашият сърдечен ритъм и кръвно налягане също ще бъдат проверени. Ако кърмите, първоначално може да се нуждаете от помощ, за да позиционирате бебето си.

Възстановяване след цезарово сечение

В повечето случаи ще можете да ставате и да се движите след 24 часа след процедурата, и ще Ви изпишат от болницата в рамките на 5 дни. Обаче ще са нужни около 6 седмици да се възстановите напълно от цезаровото сечение, така че ще се нуждаете от допълнителна помощ у дома, за да може да имате достатъчно време да си починете и да се концентрирате върху Вашето бебе.

Важно е през това време да не вдигате нищо по-тежко от Вашето бебе, за да може раната Ви да заздравее. Избягвайте тежки упражнения и секс, докато не получите разрешение от Вашия здравен специалист, че вече можете да извършвате тези дейности – това обикновено се случва на 6-седмичния преглед. Ако по време на възстановяването изпитвате силна болка или има изтичане на течност от раната, свържете се с Вашия лекар възможно най-скоро, за да уговорите среща.

 Възможности за второ раждане

Наличието на цезарово сечение при първото Ви раждане не означава непременно, че раждането на следващото Ви дете ще се случи по същия начин. Около 70% от жените, които правят опити за вагинално раждане след цезарово сечение, са успешни.

Допълнителни съвети

  • Запасете се с обезболяващи средства, които са удобрени от Вашия здравен специалист
  • Гответе и замразете хранителни ястия за няколко дни
  • Опаковайте широки и удобни дрехи
  • Почивайте си достатъчно и внимавайте да не натоварвате зоната на раната

contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Свързани статии:

Кърменето е най-доброто за бебетата и осигурява многобройни ползи за здравето на детето и на майката

Моля, прочетете първо тази важна бележка

С натискане на бутона за продължаване ще можете да видите информация за Aptamil за кърмачета и малки деца и други продукти. Ако решите да продължите, доброволно се съгласявате, че Aptaclub да предоставя тази информация по Ваше желание.

Важно е храненето на майките през периода на подготовката и самото кърмене да е здравословно и балансирано. При въвеждане на частично хранене с биберон са възможни негативни последици върху кърменето като намаляване на количеството на кърмата. Възстановяването на лактацията е трудно, след като веднъж е взето решение да не се кърми. Трябва да имате предвид социалните и финансови затруднения при хранене с мляко за кърмачета.

Неправилната употреба на мляко за кърмачета, както и на неподходящите храни или методи за хранене могат да застрашат здравето на детето. За да избегнете рисковете за здравето, стриктно спазвайте указанията за приготвяне, използване и съхранение на млякото. Млеката за кърмачета трябва да се използват само по съвет на лекар, фармацевт или друг здравен специалист в областта на грижата за майката и детето.

Избери държава