Възстановяване след раждане с цезарово сечение

Цезаровите сечения отнемат само около час, но периодът на възстановяване обикновено е по-дълъг от вагиналните раждания. Научете повече за възстановяването след цезарово сечение.

Време е да се запознаете с Вашето бебе

bebe spi varhu maika

Честито! Вашето бебе е тук, родено чрез цезарово сечение. Сега е време да се съсредоточите върху възстановяването си. Това обикновено отнема около 6 седмици и е важно да се уверите, че сте добре оборудвани.

Какво ще се случи след раждането на Вашето бебе?

След като бебето Ви се роди, плацентата Ви се премахва и хирургът зашива матката и корема Ви. Цялата процедура по цезарово сечение отнема около 40 до 50 минути. След като бебето Ви бъде прегледано от медицинския екип, ще Ви бъде дадено, за да имате контакт “кожа до кожа” и по този начин да се насърчи изграждането на връзка между вас.

След това ще бъдете отведени в стая за възстановяване, за да се даде време на упойката да отмине. Вашият сърдечен ритъм и кръвно налягане също ще бъдат проверени. Ако кърмите, първоначално може да се нуждаете от помощ, за да позиционирате бебето си.

Възстановяване след цезарово сечение

В повечето случаи ще можете да ставате и да се движите след 24 часа след процедурата, и ще Ви изпишат от болницата в рамките на 5 дни. Обаче ще са нужни около 6 седмици да се възстановите напълно от цезаровото сечение, така че ще се нуждаете от допълнителна помощ у дома, за да може да имате достатъчно време да си починете и да се концентрирате върху Вашето бебе.

Важно е през това време да не вдигате нищо по-тежко от Вашето бебе, за да може раната Ви да заздравее. Избягвайте тежки упражнения и секс, докато не получите разрешение от Вашия здравен специалист, че вече можете да извършвате тези дейности – това обикновено се случва на 6-седмичния преглед. Ако по време на възстановяването изпитвате силна болка или има изтичане на течност от раната, свържете се с Вашия лекар възможно най-скоро, за да уговорите среща.

Възможности за второ раждане

Наличието на цезарово сечение при първото Ви раждане не означава непременно, че раждането на следващото Ви дете ще се случи по същия начин. Около 70% от жените, които правят опити за вагинално раждане след цезарово сечение, са успешни.

Допълнителни съвети

  • Запасете се с обезболяващи средства, които са удобрени от Вашия здравен специалист
  • Гответе и замразете хранителни ястия за няколко дни
  • Опаковайте широки и удобни дрехи
  • Почивайте си достатъчно и внимавайте да не натоварвате зоната на раната
contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Свързани статии:

Въпроси относно кърменето и храненето?

Можете да се свържете с нас и да зададете Вашите въпроси на нашата FB страница

x