План за раждане

Време за четене: 4 минути

Раждането на първото Ви бебе е преживяване, което се случва веднъж в живота. Ще искате да сте сигурни, че сте обмислили всичко – от пози за раждане и облекчаване на болката, до пускане на музика по време на раждането. Записвайте Вашите предпочитания в „план за раждане“. Така както Вашия партньор, така и генеколога Ви ще знаят повече за това как бихте искали да протече раждането.

Прочетете, за да се научите как да напишите „план за раждане“, какво да изследвате, какъв модел на план за раждане да използвате, както и планове за раждане с цезарово сечение и планове за раждане в домашни условия.

Практични съвети

Практични идеи и съвети – от калкулатор за термина,  до нашия удобен Справочник с информация за симптоми при развитието на бебетата

Как да напишем „План за раждане“

Планът за раждане посочва предпочитанията Ви, както за предродилната фаза, така и за самото раждане. Той Ви дава възможност да помислите за очакванията си от раждането, а също така предоставя на акушерката Ви ръководство за вида на раждане, който предпочитате. Можете да включите  колкото се може повече подробности и да правите промени в него по всяко време, преди или дори по време на започване на раждането.

Проучете различни възможности

Ако посещавате курсове за бъдещи родители, вероятно там ще говорите за планове за раждане. Друга възможност е да попитате приятели, които наскоро са имали бебета, какво биха Ви препоръчали. Добре е да проучите и възможностите за упойка, така че да знаете какво да очаквате. И ако планирате да раждате в болница или център за раждане, е добра идея да разберете кои медицински заведения са подходящи за ползване от Вас.

Планът за раждане Ви дава възможност да помислите как бихте искали да вървят нещата по време на раждането,както и предоставя на акушерката Ви повече информация за Вашите желания.

Модел на план за раждане

 1. Вашият партньор по време на раждането
  Посочете кой ще бъде с Вас при започване на предродилните болки и дали ще искате присъствието му през цялото на раждането.
 2. Предродилни болки и пози за раждане
  В каква поза ще раждате? – използвайки топка за раждане или на четири крака? Помислете как може да Ви е най-удобно?
 3. Облекчавне на болката
  Дихателни техники, вода, упойка с газ или епидурална? Избройте методи за облекчение на болката както, и реда, в който предпочитате да ги използвате.
 4. Къде искате да раждате
  Болница, център за раждане или в дома Ви, къде бихте искали да се роди Вашето бебе? Ако изберете домашно раждане, уверете се, че Вашата акушерка може да присъства
 5. Асистирано раждане
  Ако имате нужда от помощ при раждане, посочете метода , който предпочитате.
 6. Хранене на бебето Ви
  Уверете се, че сте посочили как планирате да храните Вашето бебе.
 7. Неочаквани ситуации
  Ако на бебето Ви се наложи да отиде в специално отделение за специални грижи, колко ангажирана искате да бъдете с тях?
 8. Медицински състояния или увреждания
  Включете всякаква информация за здравословното Ви състояние и лекарствен прием, която може да е от помощ на Вашата акушерка в деня на раждането.
 9. Културни или религиозни особености
  Ако има някакви религиозни или културни практики, които следва да се извършват след раждането на Вашето бебе1, моля да ги включите.  
 10. Други съображения
 11. Подходящо осветление, приповдигната музика, чии гласове бихте искали Вашето бебе чува, когато се появи на бял свят … помислете за цялото преживяване и добавете толкова подробности, колкото искате.

Започнете да се подготвяте за появата на Вашето бебе сега – прегледайте нашия модел за план за раждане.

План за раждане с Цезарово сечение

Ако вече сте избрали Цезарово сечение или имате планирано такова, има някои допълнителни неща, които можете да добавите към модела за план за раждане. Някои примери на план за раждане с Цезарово сечение, могат да включват дали искате екранът да бъде спуснат или изобщо искате екран, така че да можете да видите как се ражда бебето Ви.

План за раждане вкъщи

Ако Вашата бременност е с нисък риск, може да изберете раждане в домашни условия. Важно е да се консултирате с Вашия наблюдаващ акушер-гинеколог, за да видите дали е възможно домашно раждане и ако сте в състояние да имате такова, все пак трябва да си подготвите болничната чантаза всеки случай при необходимост.

Последен преглед: 20 май 2020

Прегледано от екипа по медицински и научни въпроси на Nutricia

contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Свързани статии:

Кърменето е най-доброто за бебетата и осигурява многобройни ползи за здравето на детето и на майката

Моля, прочетете първо тази важна бележка

С натискане на бутона за продължаване ще можете да видите информация за Aptamil за кърмачета и малки деца и други продукти. Ако решите да продължите, доброволно се съгласявате, че Aptaclub да предоставя тази информация по Ваше желание.

Важно е храненето на майките през периода на подготовката и самото кърмене да е здравословно и балансирано. При въвеждане на частично хранене с биберон са възможни негативни последици върху кърменето като намаляване на количеството на кърмата. Възстановяването на лактацията е трудно, след като веднъж е взето решение да не се кърми. Трябва да имате предвид социалните и финансови затруднения при хранене с мляко за кърмачета.

Неправилната употреба на мляко за кърмачета, както и на неподходящите храни или методи за хранене могат да застрашат здравето на детето. За да избегнете рисковете за здравето, стриктно спазвайте указанията за приготвяне, използване и съхранение на млякото. Млеката за кърмачета трябва да се използват само по съвет на лекар, фармацевт или друг здравен специалист в областта на грижата за майката и детето.

Избери държава