Ултразвук през 20-та седмица на бременността: Наръчник за ултразвуково сканиране на пола на бебето

Обобщение

Ултразвукът има и други предимства освен това да научите пола на бебето си. Разберете каква е същността на сканирането през 20-та седмица, както и кои условия или аномалии се следят.

personal pregnancy journey icon circle

Развитие на бебето в тази седмица

Открийте науката, стояща зад развитието на Вашето бебе, седмица по седмица

Откриване на аномалии и ултразвуково сканиране на пола на бебето

Около 20-та седмица от бременноста, най-вероятно бихте желали да запазите час за ултразвук, за да установите пола на бебето си.

Ултразвукът може да бъде извършен по всяко време между 18 и 21 седмица от бременността Ви. Както подсказва името му, неговата основната цел е да извърши подробен преглед на Вашето растящо бебе, за да идентифицира евентуални опасения („аномалии“) в развитието му.

20 week ultrasound
Тъй като бебето Ви е пораснало значително, ще може да виждате различими черти, като на ръцете и пръстите на краката, така и формата на лицето му с много по-голяма яснота.

Основният фокус на ултразвука в 20-тата седмица е да открива  евентуални аномалии, но може също така и да се разкрие пола на Вашето бебе. Ако искате да знаете пола на бебето си, имайте търпение и изчакайте ултразвука да извърши основния си приоритет, а именно – точна оценка за развитието на бебето Ви. Ако предпочитате пола на Вашето бебе да остане в тайна, уведомете за това Вашия лекар по ултразвукова диагностика преди да започнете прегледа.

Процедурата за ултразвук през седмица 20 е почти същата, като тази през седмица 12. Тъй като бебето Ви е пораснало значително оттогава, ще можете да видите отличими черти, като ръцете и пръстите на краката и формата на лицето му с много по-голяма яснота. Възможността да видиш бебето си толкова ясно е вълшебно.

Поглед от близо

По време на сканирането през седмица 20, лекар по ултразвукова диагностика ще разгледа от по-близо костите, органите, гръбначния мозък, лицето и цялостната форма и позиция на Вашето бебе.

Ще се търсят по-специално 11 редки състояния, които обикновено могат да бъдат лекувани по време на бременност или след раждане.

 • аненцефалия
 • отворена спина бифида
 • заешка уста
 • диафрагмална херния
 • гастрохиза
 • ексомфалос
 • сериозни сърдечни аномалии
 • двустранна бъбречна агенезия
 • летална скелетна дисплазия
 • синдром на Едуардс, или T18
 • синдром на Патау, или T13

В някои много редки, но сериозни случаи може да се окаже, че няма налично лечение и съществува риск от смърт за Вашето бебе по време или след раждане. Ако Вашия преглед с ултразвуково сканиране показва потенциален проблем, може да бъдете помолени да Ви бъдат направени допълнителни сканирания и тестове.

Ако имате въпроси относно ултразвуковото сканиране или резултатите от ултразвука, Ви съветваме да се обърнете към Вашия акушер-гинеколог.

contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Повече от нашите експерти

Присъединете се към Aptaclub във Facebook

Харесайте страницата ни във Facebook, за да се присъедините към хилядите бъдещи и млади майки, които обсъждат и споделят своя опит.

Присъединете се към Aptaclub в Instagram

Последвайте AptaClub в Instagram и научете още много полезни съвети за здравето на Вас и Вашето дете!

Свързани статии:

Хиперемезис гравидарум (ексцесивно повръщане по време на бременността)

Кърменето е най-доброто за бебетата и осигурява многобройни ползи за здравето на детето и на майката

Моля, прочетете първо тази важна бележка

С натискане на бутона за продължаване ще можете да видите информация за Aptamil за кърмачета и малки деца и други продукти. Ако решите да продължите, доброволно се съгласявате, че Aptaclub да предоставя тази информация по Ваше желание.

Важно е храненето на майките през периода на подготовката и самото кърмене да е здравословно и балансирано. При въвеждане на частично хранене с биберон са възможни негативни последици върху кърменето като намаляване на количеството на кърмата. Възстановяването на лактацията е трудно, след като веднъж е взето решение да не се кърми. Трябва да имате предвид социалните и финансови затруднения при хранене с мляко за кърмачета.

Неправилната употреба на мляко за кърмачета, както и на неподходящите храни или методи за хранене могат да застрашат здравето на детето. За да избегнете рисковете за здравето, стриктно спазвайте указанията за приготвяне, използване и съхранение на млякото. Млеката за кърмачета трябва да се използват само по съвет на лекар, фармацевт или друг здравен специалист в областта на грижата за майката и детето.

Избери държава