Какво да ядете, за да подпомогнете зачеването

Едно здравословно начало

Ролята на диетата при зачеването

От яденето на богата на хранителни вечества храна до приемането на ключови хранителни вечества под формата на добавки, това, което ядете, може да изиграе важна роля за повишаването на потенциала за зачеване. Открийте предимствата на балансираната диета за Вас и Вашия партньор, както и кои храни да включите, за да си осигурите най-добрия шанс за успешна бременност.

Значението на храненето през този период

Преди да започнете да се опитвате да заченете е много важно за Вас и Вашият партньор да поддържате здравословна диета. Доброто хранене, избягването на алкохол, и правилното телесно тегло по отношение на ръстта Ви, ще осигурят условията за оптималното развитие на Вашето бебе по време на бременността1.

Хранителния статус на една жена, преди и по време на бременността, влияе на растежа и развитието на бебето и, както и оформя основите на тяхното бъдещо здраве².

Отдаването на внимание към диетата Ви

Отдаването на внимание към диетата е важно, когато правите опити за бебе. Ако имате ниски хранителни запаси преди бременността, ще разполагате с по-малко такива, с които да поддържате растежа на бебето Ви и развитието му по време на бременността, докато липсата на витамини и минерали може да се отрази на вашето здраве и здравословно състояние3.

Влезте във форма

Колко тежите може да бъде също толкова важно, колкото и какво ядете. Поддържането на здравословно тегло преди зачеването може да спомогне за осигуряването на бедещото здраве и развитие на Вашето бебе. Ако имате БМИ между 20 и 25 може да помогне за намаляването на риска да имате новородено с ниско тегло, както и усложнения по времем на бременността като високо кръвно налягане и диабет3.

Ако сте с тегло под нормата

Теглото Ви също играе роля за Вашата плодовитост. Ако сте с тегло под нормата (с БМИ под 20), имате по-малки шансове да заченете.

Жените, които имат ниско БМИ (под 20), имат по-малки шансове да заченат⁴.

Въпреки това, изследвания показват, че жени, които са доста под средното препоръчително тегло, все пак успяват да заченат3, затова опитайте да не се притеснявате, ако попадате в тази категория. С увеличаване на калорийния прием, но в разумни граници, и с увеличаване на размера на порциите по време на хранене, и с включване на хранителни малки хапвания през деня, ще откриете добър начин да качите колкото тегло е необходимо.

Ако сте с наднормено тегло

Ако имате БМИ над 25, то овулационния Ви цикъл и реакцията Ви към лечение на фертилността могат да бъдат засегнати. Някои жени избират да свалят тегло преди да започнат опити за зачеване, като спазването на диети не се препоръчва по време на бременността.

Наднорменото тегло не пречи на всички жени да заченат⁵.

Докато много майки с наднормено тегло зачеват по естествен път, едно изследване сред  жени, които не са били в овулация е показало, че една проста програма за сваляне на тегло и физическа дейност може да доведе до естествена овулация, зачеване и успешна бременност6. Да имате наднормено тегло по време на бременността може също да увеличи риска от определени усложнения, като по-високо количество на ражданията с Цезарово сечение и по ниско количество на кърменето след раждане17

Какво яде таткото, също е от значение

Въпреки, че все още не напълно разбрано, има редица фактори, включително диетата, за които се смята че влияят върху мъжката плодовитост. Поради тази причина, съветът ни към бъдещите татковци е да обърнат внимание и на собствената си диета. Добра идея е таткото също да следи и поддържа теглото си, тъй като при родителите с надмормено тегло е установена връзка с повишен риск от затлъстяване при децата им18.

Намаленият прием на плодове и зеленчуци е свързан с ниския брой на сперматозоидите.⁷

Цинкът (който може да се намери в месото, морските дарове и млякото), Селенът (бразилски орехи, риба и месо) и Витамин C (портокали, червени/зелени чушки и картофи) може да са от особена важност за производството на сперматозоиди8.

Вашият списък с храни, в периода на зачеване

Трябва да сте сигурни, че ядете правилните храни в правилни количества, за да можете да постигнете белансирана диета и с това да увеличите шансовете си за зачеване. Това означава да ядете от всички хранителни групи по-долу, и то всеки ден:

  • Хляб, ориз, картофи и други храни, богати на скорбяла. Храните Ви трябва да са базирани на техните пълнозърнести варианти заради съдържанието на фибри. Заедно с това ще си набавите Калций, Желязо и витамини B9.
  • Плодове и зеленчуци. Пресни, замразени или консервирани (но избягвайте тези с добавена сол). Пет (по 80г) порции на ден са препоръчителното количество. Тук разнообразието е ключово, за да си осигурите широк набор от хранителни елементи10.
Смутитата се броят само като 1 от дневните препоръчителни 5, но само ако кожата и пулпата са включени.
  • Мляко и млечни продукти. Две-три порции мляко, кисело мляко или сирене са добър източник на Калций. Изберете нискомаслени варианти и избягвайте непастьоризирани млека или сирена11.
  • Месо, риба, яйца, бобови и ядки. Целете се към две порции на ден, освен рибата, която трябва да се яде по два пъти на седмица (като едната порция трябва да е мазна риба). Яденето на риба е полезно за Вашето здраве и за развитието на Вашето бебе. Все пак има видове риба, които трябва да избягвате по време на бременност заради високото им съдържание на живак12.
Консервираната риба тон не се брои към мазните риби, така че може да ядете това и като допълнение към вашите максимум 2 порции на седмица, но не яжте повече от четири средни по размер консерви с риба тон на седмица когато планирате да забременявате или сте вече бременни.¹³
  • Течности. За да избегнете дехидратация, пийте по 1,5-2 литра (или шест-осем 200 мл чаши) вода, мляко, супа, зеленчукови или плодови сокове. След тренировка или ако е горещ деня, ще Ви трябва дори още. Препоръчително е да ограничите приема на кофеин до 200 мг на ден, за да избегнете риск от усложнения по време на бременността14.
  • Мазнини и захар. Ненаситените мазнини, например от мазни риби, ядки и семена, авокадо и зехтин, могат да спомогнат за намаляването на холестерола и да осигурят важни мастни киселини. Наситените мазнини трябва да се ограничат до минимум – 20г на ден за жени и 30г за мъже15. А захарта не трябва да е повече от 10% от дневното Ви хранене – около 50г  или десет чаени лъжички на ден за жени16.
Омега 3, които се намират в мазни риби, допринасят за нормалното развитие на мозъка и очите, затова са важен хранителен елемент за Вас преди и по време на бременността.¹²

Заедно с тези храни, хранителни добавки с фолиевата киселина и витамин D за важна част от диетата Ви за зачеване. Научете повече за тези пренатални добавки.

Следващи стъпки

Как да подобрите диетата за зачеване:

  • Вземайте добавки с фолиева киселина (400мкг) ежедневно в период от поне три месеца преди да заченете и в периода на първия триместър от бременността.
  • Добавка от 10мкг витамин D се препоръчва всеки ден от бременността, затова може да е добра идея да започнете да я приемате ако се опитвате да заченете.
  • Заменете белия хляб и пастата с пълнозърнестите им варианти.
  • Яжте по две порции мазна риба на седмица – пробвайте сьомга, скумрия, пъстърва или херинга.
  • Яжте по пет порции плодове и зеленчуци на ден – една порция = една ябълка или две мандарини, или една препълнена супена лъжица стафиди, или три препълнени супени лъжици сготвени моркови.
  • Пийте по 1.5 – 2 литра течности на ден (за предпочитане вода)

  1. NHS UK. Protect your fertility [Online]. Available at: www.nhs.uk/Livewell/Fertility/Pages/Protectyourfertility.aspx[Accessed May 2014]
  2. Gluckman PD et al. The developmental origins of adult disease. Matern Child Nutr 2005;1:130–141.
  3. NHS UK. Have a healthy diet in pregnancy [Online]. Available at: www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/pages/healthy-pregnancy-diet.aspx [Accessed May 2014]
  4. Zaadstra et al. Fat and female fecundity:prospective study of the effect of body fat distribution on conception rates. Br Med J 1993;306:484-487.
  5. The Centre for Pregnancy Nutrition, University of Sheffield, 2005.
  6. Clark et al. Weight loss in infertile women results in improvement in reproductive outcome for all forms of infertility treatment. Hum Reprod 1998;13:1502-1505.
  7. Wong et al. New evidence of the influence of exogenous factors on sperm count in man. Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol 2003;110:49-54.
  8. Tas et al. Occupational hazards for the male reproductive system. Crit Rev Toxicol 1996;26:261-307.
  9. NHS UK. Starchy foods [Online]. Available at: www.nhs.uk/Livewell/Goodfood/Pages/starchy-foods.aspx[Accessed May 2014]
  10. NHS UK. 5 a day [Online]. Available at: www.nhs.uk/LiveWell/5ADAY/Pages/5ADAYhome.aspx [Accessed May 2014]
  11. NHS UK. Milk and dairy foods [Online]. Available at: www.nhs.uk/Livewell/Goodfood/Pages/milk-dairy-foods.aspx[Accessed May 2014]
  12. NHS UK. Fish and shellfish [Online]. Available at: www.nhs.uk/Livewell/Goodfood/Pages/fish-shellfish.aspx[Accessed May 2014]
  13. Patient UK. Diet and lifestyle during Pregnancy [Online]. Available at: http://patient.info/health/diet-and-lifestyle-during-pregnancy [Accessed May 2014]
  14. NHS UK. Water and drinks [Online]. Available at: www.nhs.uk/livewell/goodfood/pages/water-drinks.aspx [Accessed May 2014]
  15. NHS UK. Eat less saturated fat [Online]. Available at: www.nhs.uk/livewell/goodfood/pages/Eat-less-saturated-fat.aspx[Accessed May 2014]
  16. NHS UK. How much sugar is good for me? [Online]. Available at: www.nhs.uk/chq/pages/1139.aspx [Accessed May 2014]
  17. Abdelmaboud et al (2012) Increase in moderate and extreme obesity in pregnancy. IMJ Vol 105; 5
  18. Kelly et al (2011) A comparison of maternal and paternal BMI in early pregnancy Aust NZ Journal Obs Gyn Apr 51(2):147-150

Последен преглед: 4-ти юли 2016

contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Повече от нашите експерти

Препоръчани теми:

Въпроси относно кърменето и храненето?

Можете да се свържете с нас и да зададете Вашите въпроси на нашата FB страница

x