Добавки и витамини за зачеване

Ръка, подадена за помощ

Научете кои витамини трябва да приемате в момента

Поддържането на здравословна, балансирана диета, преди зачеването и по време на бременността, ще помогне за осигуряването на подходящо хранене на Вашето растящо бебе. Приемът на добавки, които съдържат ключови хранителни вещества преди зачеването и по време на бременността, ще подобри Вашата здравословна диета и ще помогне да се осигури допълнителна подкрепа, докато бебето Ви расте. Но кои витамини са най-важни за приемане, докато се опитвате да забременеете? Открийте ролята на фолиевата киселина и витамин D и защо трябва да ги включвате в диетата си преди зачеването.

Разнообразете диетата си

Яденето на разнообразна храна може да помогне на тялото ви да осигури повечето хранителни вещества, от които се нуждае Вашето бебе в ранните си етапи на развитие. Въпреки това могат да възникнат хранителни пропуски, дори сред най-здравословно хранещите се майки. Липсата на витамини преди бременността може да намали количеството  храна, което Вашето растящо бебе получава. Ето защо правителството препоръчва, докато се опитвате да забременеете , да допълвате диетата си с две ключови хранителни вещества, фолиева киселина и витамин D.

Основите на фолиевата киселина

Вероятно един от най-обсъжданите витамини при бременност, фолиевата киселина участва в най-ранните етапи от развитието на бебето. Ето защо е препоръчително да започнете да поддържате подходящ прием преди зачеването.

Препоръчва се да приемате 400mcg фолиева киселина на ден, преди зачеване

Изследванията показват връзка между ниския прием на фолиева киселина и повишения риск от дефекти на нервната тръба като спина бифида. За да намалите този риск, препоръчваме Ви да приемате дневна добавка от 400 микрограма (0,4 mg) преди зачеването и до 12-та седмица от бременността. Необходимо е, защото само с яденето на достатъчно естествени фолати, открити в храни като броколи, авокадо и кафяв ориз, би било трудно.

В най-добрия случай фолиевата киселина трябва да се приема от момента, в който спрете да използвате контрацепция.

Неотдавнашно проучване също установи, че приемът на фолиева киселина в продължение на една година преди забременяване значително намалява шансовете за преждевременно раждане1.

Приемане на по-висока доза

В някои случаи се препоръчва на майките да приемат по-висока доза фолиева киселина. Вашият лекар може да препоръча прием на до 5 mg на ден, ако:

  • Имали сте по-рано проблемна бременност
  • Вие или някой от Вашето семейство имате дефект на гръбначния мозък
  • Приемате лекарства за епилепсия
  • Затлъстели сте, с ИТМ над 30
  • Имате целиакия, диабет, сърповидно-клетъчна анемия или таласемия1

Значението на витамин D при бременност

Наричан често слънчевия витамин, витамин D е необходим за усвояването на калция и за осигуряване на калций за развитие на костите. Липсата на майката може да доведе до липса на витамин D при кърмачета, което в краен случай може да доведе до рахит.

Липсата на витамин D може да повлияе неблагоприятно на минерализацията на костите на растящото бебе и запасите му за първите месеци от живота.
Витамин D се произвежда от нашите тела, когато кожата е изложена на UVB лъчите на слънчева светлина.

Приемане на дневната доза

Много жени избират добавка, съобразена с хора, които се опитват да забременеят. Те не съдържат витамин А в животинската му форма, известен като ретинол, или масло от черен дроб на треска, което във високи дози може да бъде опасно за Вашето развиващо се бебе. Въпреки че това е ключово хранително вещество за бременността, трябва да можете да получите целия витамин A от който се нуждаете, от здравословна, балансирана диета.

Високите дози ретинол и животинската форма на витамин А могат да бъдат опасни за Вашето развиващо се бебе

Налични са и добавки за бъдещите татковци. Въпреки че получаването на всичките им витамини от богата на хранителни вещества диета е за предпочитане, може да предложите добавка към ежедневието му, докато Вие се опитвате да забременеете.

ovulation

Изчисляване на датите на овулация, при нередовна менструация

Нередовните периоди на менструация може да попречат на това да изчислите кога сте в овулация. Ако не можете да определите време за секс около овулацията, то е възможно да правите секс на всеки 2 или 3 дни през целия период.

СЛЕДВАЩИ СТЪПКИ

Добавете тези продукти към списъка ви за пазаруване:

  • Добавка на фолиева киселина 400mcg / ден
  • Добавка на витамин D 10 микрограма / ден

Не забравяйте да избягвате добавки, съдържащи ретинол или масло от черен дроб на треска.

  1. Patient UK. Diet and lifestyle during pregnancy [Online]. Available at: http://patient.info/health/diet-and-lifestyle-during-pregnancy[Accessed May 2014]
  2. Preconception and pregnancy [Online]. Available at: www.bathnes.gov.uk/sites/default/files/banes_maternal_and_child_nutrition_guidelines_digital_june_2013_section_2.pdf [Accessed May 2014]
  3. Ruston et al. The National Diet and Nutrition Survey: Adults aged 19 to 64 years. HMSO: London, 2004.
  4. NHS UK. Folic acid leaflet [Online]. Available at: www.nhs.uk/start4life/Documents/PDFs/S4L_Folic_Acid_leaflet.pdf [Accessed May 2014]
  5. Medline Plus. Hypervitaminosis A [Online]. Available at: https://medlineplus.gov/ency/article/000350.htm [Accessed May 2014]reference text

Последна ревизия: 4-ти юли 2016

contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Препоръчани теми:

Въпроси относно кърменето и храненето?

Можете да се свържете с нас и да зададете Вашите въпроси на нашата FB страница

x