Калкулатор на овулация

В овулация ли съм?

Време за четене: 2 минути

Кога е най-доброто време за зачеване?

Ако искате да знаете най-доброто време за зачеване, то Вашия менструален цикъл и датата, на която е вероятно да имате овулация са от ключово значение.

Обикновено се случва около две седмици преди менструацията Ви да започне и най-вероятно е да заченете, ако правите достатъчно секс в дните преди това.

Нашият калкулатор за овулация може да Ви помогне да разберете кога шансовете за зачеване са най-високи.

bg

Този калкулатор ще Ви даде приблизителна представа кога ще бъде следващата Ви овулация. За по-точни показатели разгледайте често срещаните признаци на овулация, как температурния Ви лист може да помогне и как работят тестовете за овулация.

Определяне на менструалния цикъл

ovulation calendar

Средният менструален цикъл продължава 28 дни.

egg

По средата на цикъла (обикновено между 13 и 15 ден) Вашите яйчници освобождават яйцеклетка, която след това стига по маточната тръба до матката. Това е известно като овулация. Вашите яйчници освобождават хормона естроген, който кара лигавицата на матката Ви да се разрастне в подготовка за приемане на оплодено яйце.

sperm

Яйцето живее около 12 до 24 часа след освобождаването си. За да заченете, спермата трябва да оплоди яйцеклетката точно в този период. Спермата може да живее до 7 дни в тялото Ви.

baby-womb

Ако яйцеклетката е оплодена, докато преминава по фалопиевата тръба, тя се вгражда в лигавицата на матката. Именно тук Вашият ембрион ще расте и ще се превърне в бебе.

uterus

Ако яйцеклетката не е оплодена, тя се разпада. Вашите нива на естроген започват да падат, лигавицата на матката също започва да се отделя и изхвърля под формата на течение. Процеса е известен като менструация.

free tools icon circle

Безплатни онлайн съвети

Практически съвети от нашия Калкулатор до нашия удобен Съветник за проверка симптоми на развитие на бебето

Чести признаци на овулация

С наближаването на овулацията може да забележите някои физически промени. Като например:

  • Увеличаване на вагиналната слуз, заедно с промяна в консистенцията, което може да изглежда като яйчен белтък
  • Леко повишена температура
  • Болки в корема
  • Чувствителни гърди
  • Зацапване
  • Чувство на подпухналост и подуване

Момента, в който откриете, че сте бременна

Когато разберете, че сте бременна, може да се почувствате щастливи и развълнувани, или шокирани, объркани и разстроени. Чувствата, които изпитва всеки един са различни и индивидуални.

Някои реакции може да са причинени от промени в нивата на хормоните, които могат да Ви накарат да се чувствате още по-емоционални от обикновено.

Ако се чувствате тревожни или притеснени, би Ви помогнало да поговорите с някого или да прочетете повече по темата за психичното здраве по време на бременност.

Партньори

Партньорите също могат да преминат през смесени чувства или емоции, когато разберат, че сте бременна. На някои може да им е трудно да говорят за чувствата си, защото не искат да Ви разстроят. И двамата трябва да се насърчавате един друг, да говорите за своите чувства и всякакви притеснения, които имате относно бременността.

Въпреки това се чувствате, свържете се с професионалист като акушерка, личен лекар или друг гинеколог, за да започнете да получавате предродилна грижа. Това е грижата, която ще получите, до раждането на Вашето бебе.

Кога да споделите с близки важната новина

Може да споделите със семейството и приятелите си веднага щом Вие самата разберете, или да изчакате известно време, докато разберете и сте сигурни как се чувствате. Или може би, бихте искали изчакате първото си ултразвуково сканиране, когато сте бременна около 12 седмици, преди да споделите с близките около Вас.

Някои от Вашето семейство или приятели може да имат смесени чувства или да реагират по неочаквани начини на Вашите новини, затова може да пожелаете да обсъдите в детайли темата с Вашия гинеколог, личен лекар или друг здравен работник.

ovulation

Изчисляване на датите на овулация при нередовна менструация

Нередовните менструации правят много трудно да се предскаже кога овулирате. Ако не можете да определите времето за секс около овулацията, може да Ви помогне да правите секс на всеки 2 или 3 дни през целия си цикъл.

НАУКАТА ЗАД

СЛЕДЕНЕ И ИЗМЕРВАНЕ НА ВАШАТА ТЕМПЕРАТУРА

Спонсорирано от Nutricia

Преди овулацията телесната температура леко спада. След овулацията тя се повишава с около 0,2 ° C2. Измерването на базалната температура (това е Вашата температура в покой) със специален термометър (предлага се от по-големи аптеки), преди да ставате всяка сутрин (или дори да говорите), може да Ви помогне да установите кога сте най-плодородни. Няколко дни преди повишаването на температурата показва времето, в което овулирате.

Как действат тестовете за овулация?

Тестовете за овулация са друг начин за изчисляване кога овулирате. Те работят чрез тестване за повишени нива на лутеинизиращ хормон (LH), които могат да бъдат открити в урината Ви непосредствено преди овулацията3. Можете да ги намерите в по-големите аптеки.

pregnancy test on lap

Последна ревизия: 23-ти септември 2019

Повече от нашите експерти

Присъединете се към Aptaclub във Facebook

Харесайте страницата ни във Facebook, за да се присъедините към хилядите бъдещи и млади майки, които обсъждат и споделят своя опит.

Присъединете се към Aptaclub в Instagram

Последвайте AptaClub в Instagram и научете още много полезни съвети за здравето на Вас и Вашето дете!

Препоръчани теми:

Храни, които трябва да избягвате, когато се опитвате да заченете

Кърменето е най-доброто за бебетата и осигурява многобройни ползи за здравето на детето и на майката

Моля, прочетете първо тази важна бележка

С натискане на бутона за продължаване ще можете да видите информация за Aptamil за кърмачета и малки деца и други продукти. Ако решите да продължите, доброволно се съгласявате, че Aptaclub да предоставя тази информация по Ваше желание.

Важно е храненето на майките през периода на подготовката и самото кърмене да е здравословно и балансирано. При въвеждане на частично хранене с биберон са възможни негативни последици върху кърменето като намаляване на количеството на кърмата. Възстановяването на лактацията е трудно, след като веднъж е взето решение да не се кърми. Трябва да имате предвид социалните и финансови затруднения при хранене с мляко за кърмачета.

Неправилната употреба на мляко за кърмачета, както и на неподходящите храни или методи за хранене могат да застрашат здравето на детето. За да избегнете рисковете за здравето, стриктно спазвайте указанията за приготвяне, използване и съхранение на млякото. Млеката за кърмачета трябва да се използват само по съвет на лекар, фармацевт или друг здравен специалист в областта на грижата за майката и детето.

Избери държава