Храни, които трябва да избягвате, когато се опитвате да заченете

Чао сирене „Бри“

Какво да ограничите и какво да избягвате напълно

Изборът на хранене и начин на живот може да повлияе на шансовете Ви за зачеване и развитието на Вашето бебе, след като забременеете. Всъщност, храненето през този критичен етап може също да окаже влияние върху Вашето развиващо се бебе и неговото дългосрочно здраве1.

Поради тези причини Вие и Вашият партньор може да обърнете специално внимание на Вашите хранителни режими и да намерите алтернативи на храните, които е най-добре да се избягват, при опити за забременяване.

Вашата диета за зачеване – какво включва или не включва менюто?

Храните, които трябва да избягвате, когато се опитвате да заченете, са същите като тези, които трябва да избягвате или ограничавате, когато сте бременна1.  Така че намирането на алтернативи ще Ви помогнат за добро развитие.

Опитите за бебе може да бъдат стресиращи. Но приема на добре балансирана храна може да Ви помогне да постигнете положителен резултат.

Основната разлика между концепцията и диетата за бременност е, че хранителният прием на Вашия партньор също се брои на този етап. Така че, ще бъде добре и двамата да направите корекции в хранителните си навици.

Храна и напитки, които трябва да избягвате, когато се опитвате да заченете

Докато се опитвате да заченете, се препоръчва здравословна и безопасна за бременността диета. Алкохолът, храните, които могат да съдържат листерия и други, съдържащи замърсители като живак, е най-добре отсега нататък да се избягват. Причина за това е ефекта, който могат да имат върху плодовитостта и развитието на бебето.

Алкохол

В проучване на двойки, планиращи първото зачеване, е намерена връзка между приема на алкохол от жената и намалената плодовитост. Това дори се отнася за тези, които пият по пет или по-малко напитки на седмица2.

Жените, които изпитват затруднения при зачеването, най-добре напълно да избягват алкохола

Поради това, „Агенцията по хранителните стандарти“ съветва да се избягва алкохолът напълно, докато се опитвате да забременеете. Ако обаче решите да пиете, трябва да ограничите приема на алкохол до една или две единици, веднъж или два пъти седмично3.

Храни, които могат да съдържат листерия

Някои храни носят бактерията листерия, която може да причини листериоза. Това е свързано с повишен риск от спонтанен аборт, така че Ви съветваме да избягвате следните храни:

  • Меки, узрели сирена като бри, камамбер и някои кози сирена
  • Сирене със сини нотки като Danish Blue и Stilton
  • Всички непастьоризирани млечни продукти
  • Всички видове пастети, включително зеленчукови
Бременните жени, в сравнение с други здрави и възрастни, са приблизително 20 пъти по-склонни да получат листериоза.

Храни, които могат да съдържат замърсители

Някои видове риби съдържат високи нива на живак, които могат да увредят развиващата се нервна система на Вашето неродено бебе5.  Поради тази причина трябва:

  • Избягвайте акула, марлин и риба меч
  • Ограничете рибата тон до не повече от четири средно големи консерви или две пресни пържоли от риба тон седмично
  • Ограничете мазната риба (скумрия, сардини, сьомга, пъстърва и прясна [не консервирана] риба тон), морска платика, лаврак, калкан, камбала, скална сьомга и кафяво месо от раци до две порции седмично
Яденето на тези риби по много може да доведе до натрупване на химикали в тялото Ви с течение на времето, което може да бъде доста вредно.

Източници на витамин А

Препоръчително е да избягвате добавки, съдържащи витамин А (или ретинол, животинската форма на витамин А) и хранителни източници като черен дроб, черен пастет, чернодробни колбаси и хаги6.

Кофеинът – колко е безопасен?

Кафето или енергийната напитка може да Ви помогнат да се събудите, но консумацията на кофеин е свързана с повишен риск от спонтанен аборт и раждане на бебе с ниско тегло. Въпреки че рискът е малък, препоръчваме Ви да ограничите приема на кофеин до 200 mg на ден5.

Чаят и кафето без кофеин все още съдържат кофеин, само че в намалени количества.

Ръководство за съдържанието на кофеин: (приблизително mg на порция)

  • Една чаша разтворимо кафе = 100mg
  • Една чаша филтърно кафе = 140mg
  • Една чаша чай = 75mg
  • Една бутилка кола или половин бутилка енергийна напитка = 40mg
  • Едино блокче от 50 g черен шоколад = 50 mg
  • Едино блокче от 50 грама млечен шоколад = 25 mg

Преминаването към без кофеинови чай и кафе може да намали приема на кофеин. Но имайте предвид, че те все още съдържат малки количества.

Съсредоточете се върху това че ще сте бъдещи татковци

Общият съвет за бъдещите татковци, когато правят опити за зачеване, е да се хранят разнообразно и да поддържат здравословно телесно тегло.

Здравословната диета и теглото са от съществено значение за поддържане на сперматозоидите в добро състояние.

В допълнение към това, им се препоръчва да ограничат приема на алкохол до по-малко от четиринадесет единици седмично, разпределени равномерно в продължение на три дни или повече. Това е така, защото прекомерната консумация – повече от три – четири единици на ден (1,5–2 пинта бира или лека бира) – може да намали качеството8 на сперматозоидите.

СЛЕДВАЩИ СТЪПКИ

Начини за увеличаване на шансовете Ви за зачеване:

  • Поддържайте разнообразно хранене и здравословно тегло
  • Ограничете или изключете алкохола от вашата диета (и двамата партньори)
  • Намалете кофеина

  1. Preconception and Pregnancy [Online]. Available at: www.bathnes.gov.uk/sites/default/files/banes_maternal_and_child_nutrition_guidelines_digital_june_2013_section_2.pdf [Accessed May 2014]
  2. Jensen et al. Does moderate alcohol consumption affect fertility? Follow up study among couples planning first pregnancy. BMJ 1998;317:505-510.
  3. NHS UK. Healthy eating [Online]. Available at: www.nhs.uk/Livewell/healthy-eating/Pages/Healthyeating.aspx[Accessed May 2014]
  4. Food safety.gov. Listeria [Online]. Available at: www.foodsafety.gov/poisoning/causes/bacteriaviruses/listeria[Accessed May 2014]
  5. Patient UK. [Online]. Available at: http://patient.info/ [Accessed May 2014]
  6. NHS UK. Foods to avoid in pregnancy [Online]. Available at: www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/pages/foods-to-avoid-pregnant.aspx [Accessed May 2014]
  7. NHS UK. How can I improve my chances of becoming a dad? [Online]. Available at: www.nhs.uk/chq/Pages/1909.aspx [Accessed May 2014]
  8. Langley-Evans SC (2006) Developmental programming of Health and Disease. Proc Nut Soc 65; 97-105.reference text

Последен преглед: 4-ти юли 2016

contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Препоръчани теми:

Въпроси относно кърменето и храненето?

Можете да се свържете с нас и да зададете Вашите въпроси на нашата FB страница

x