Помага ли фолиевата киселина при бременност и зачеване?

Вашият супергерой по време на бременността

Факти за фолиевата киселина

Известно е, че фолиевата киселина помага за намаляване на рисковете от дефекти на нервната тръба и подпомага производството на червени кръвни клетки. Открийте повече за този супергерой на бременността и защо трябва да започнете да го приемате преди зачеването.

Фолиевата киселина помага ли Ви да забременеете?

Много майки се чудят дали фолиевата киселина ще им помогне да забременеят. Въпреки че фолиевата киселина няма да Ви помогне да забременеете, общоприето е, че е жизненоважна за подпомагане на здравословното развитие на нервната тръба в много ранните етапи на бременността. Поради тази причина се счита за съществена добавка за зачеването и част от рутината4 на бременността на всяка жена.

Защо фолиевата киселина е толкова важна в ранните дни

През първия месец от живота невронната тръба на ембриона, гръбначния стълб и нервната система вече започват да се развиват1. Това означава, че е необходимо да ги предпазите от дефекти – още преди да разберете, че сте бременна.

Приемът на фолиева киселина преди зачеването и по време на бременност може да предотврати около 7 от 10 случая на дефекти на нервната тръба.

Проучванията показват, че приемането на фолиева киселина през това време може да подобри развитието на нервната тръба и мозъка. Той може също да помогне за намаляване на риска от дефекти на нервната тръба, като спина бифида (известна също като разделен гръбначен стълб) 1.

Какво представлява спина бифида?

Спина бифида се появява, когато гръбнакът и гръбначният мозък не се развиват правилно, оставяйки празнина в гръбначния стълб. Тъй като гръбначният мозък свързва цялото тяло с мозъка, това може да доведе до широк спектър от аномалии1.

Проблемите с развитието на нервната тръба също могат да повлияят на развитието на мозъка.

Точните причини за спина бифида не са напълно изяснени, но се смята, че допринася ниският прием на фолиева киселина преди забременяване, фамилна анамнеза, някои видове лекарства, диабет и затлъстяване2.

Какви са възможните ефекти?

Симптомите на спина бифида включват:

Когнитивни проблеми – кратък период на внимание, трудности при решаване на проблеми и затруднения с координацията ръка-око, като връзване на връзки на обувки.

Проблеми с мобилността – увреждането на мозъка може да доведе до някои проблеми с мобилността при повечето страдащи от спина бифида, които трябва да използват помощ за мобилност или дори инвалидна количка.

Проблеми с пикочния мехур ичервата – инконтиненция на червата и урината може да възникне, ако нервите, преминаващи от мозъка към пикочния мехур през гръбначния мозък, са повредени.

Прием на точното количество фолиева киселина в точното време

За да се намали рискът от дефекти на нервната тръба, се препоръчва да приемате 400 микрограма (0,4 mg) фолиева киселина на ден. В най-добрия случай това трябва да започне веднага щом спрете да използвате контрацепция и да продължи до 12-та седмица на бременността. Като алтернатива започнете да го приемате веднага щом разберете, че сте бременна, за щастие все още можете да повлияете положително на развитието на бебето.

Преди зачеването и през първия триместър се препоръчват 400mcg (0,4mg) фолиева киселина на ден.

Въпреки това, въз основа на резултатите от скорошно проучване, може да помислите за прием на фолиева киселина за много по-дълго от това. Проучването разглежда ефекта на фолиевата киселина върху преждевременно родено бебе и разкрива значително намаляване на преждевременното раждане при жени, които са приемали добавката в продължение на една година преди зачеването3.

Майки, които може да се нуждаят от допълнителен прием

В някои случаи Вашият лекар ще Ви посъветва да приемате по-висока доза фолиева киселина на 5 mg4. Това обикновено се дължи на:

  • Преди сте имали рискова бременност
  • Вие или член от семейството имате дефект на гръбначния мозък
  • Приемате лекарства за епилепсия
  • Затлъстявате с ИТМ над 30
  • Имате целиакия, диабет, сърповидно-клетъчна анемия или таласемия3

  1. NHS UK. Spina bifida [Online]. Available at: www.nhs.uk/conditions/Spina-bifida/Pages/Introduction.aspx[Accessed May 2014]
  2. NHS UK. Causes of spina bifida [Online]. Available at: www.nhs.uk/Conditions/Spina-bifida/Pages/Causes.aspx [Accessed May 2014]
  3. Patient UK. Diet and lifestyle during pregnancy [Online]. Available at: http://patient.info/health/diet-and-lifestyle-during-pregnancy [Accessed May 2014]
  4. NHS UK. Vitamin and nutrition in pregnancy [Online]. Available at: www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/pages/vitamins-minerals-supplements-pregnant.aspx [Accessed July 2014]

Последна ревизия: 4-ти юли 2016

Повече от нашите експерти

contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Препоръчани теми:

Въпроси относно кърменето и храненето?

Можете да се свържете с нас и да зададете Вашите въпроси на нашата FB страница

x