Помага ли фолиевата киселина при бременност и зачеване?

Вашият супергерой по време на бременността

Факти за фолиевата киселина

Известно е, че фолиевата киселина помага за намаляване на рисковете от дефекти на нервната тръба и подпомага производството на червени кръвни клетки. Открийте повече за този супергерой на бременността и защо трябва да започнете да го приемате преди зачеването.

Фолиевата киселина помага ли Ви да забременеете?

Много майки се чудят дали фолиевата киселина ще им помогне да забременеят. Въпреки че фолиевата киселина няма да Ви помогне да забременеете, общоприето е, че е жизненоважна за подпомагане на здравословното развитие на нервната тръба в много ранните етапи на бременността. Поради тази причина се счита за съществена добавка за зачеването и част от рутината4 на бременността на всяка жена.

Защо фолиевата киселина е толкова важна в ранните дни

През първия месец от живота невронната тръба на ембриона, гръбначния стълб и нервната система вече започват да се развиват1. Това означава, че е необходимо да ги предпазите от дефекти – още преди да разберете, че сте бременна.

Приемът на фолиева киселина преди зачеването и по време на бременност може да предотврати около 7 от 10 случая на дефекти на нервната тръба.

Проучванията показват, че приемането на фолиева киселина през това време може да подобри развитието на нервната тръба и мозъка. Той може също да помогне за намаляване на риска от дефекти на нервната тръба, като спина бифида (известна също като разделен гръбначен стълб) 1.

Какво представлява спина бифида?

Спина бифида се появява, когато гръбнакът и гръбначният мозък не се развиват правилно, оставяйки празнина в гръбначния стълб. Тъй като гръбначният мозък свързва цялото тяло с мозъка, това може да доведе до широк спектър от аномалии1.

Проблемите с развитието на нервната тръба също могат да повлияят на развитието на мозъка.

Точните причини за спина бифида не са напълно изяснени, но се смята, че допринася ниският прием на фолиева киселина преди забременяване, фамилна анамнеза, някои видове лекарства, диабет и затлъстяване2.

Какви са възможните ефекти?

Симптомите на спина бифида включват:

Когнитивни проблеми – кратък период на внимание, трудности при решаване на проблеми и затруднения с координацията ръка-око, като връзване на връзки на обувки.

Проблеми с мобилността – увреждането на мозъка може да доведе до някои проблеми с мобилността при повечето страдащи от спина бифида, които трябва да използват помощ за мобилност или дори инвалидна количка.

Проблеми с пикочния мехур ичервата – инконтиненция на червата и урината може да възникне, ако нервите, преминаващи от мозъка към пикочния мехур през гръбначния мозък, са повредени.

Прием на точното количество фолиева киселина в точното време

За да се намали рискът от дефекти на нервната тръба, се препоръчва да приемате 400 микрограма (0,4 mg) фолиева киселина на ден. В най-добрия случай това трябва да започне веднага щом спрете да използвате контрацепция и да продължи до 12-та седмица на бременността. Като алтернатива започнете да го приемате веднага щом разберете, че сте бременна, за щастие все още можете да повлияете положително на развитието на бебето.

Преди зачеването и през първия триместър се препоръчват 400mcg (0,4mg) фолиева киселина на ден.

Въпреки това, въз основа на резултатите от скорошно проучване, може да помислите за прием на фолиева киселина за много по-дълго от това. Проучването разглежда ефекта на фолиевата киселина върху преждевременно родено бебе и разкрива значително намаляване на преждевременното раждане при жени, които са приемали добавката в продължение на една година преди зачеването3.

Майки, които може да се нуждаят от допълнителен прием

В някои случаи Вашият лекар ще Ви посъветва да приемате по-висока доза фолиева киселина на 5 mg4. Това обикновено се дължи на:

  • Преди сте имали рискова бременност
  • Вие или член от семейството имате дефект на гръбначния мозък
  • Приемате лекарства за епилепсия
  • Затлъстявате с ИТМ над 30
  • Имате целиакия, диабет, сърповидно-клетъчна анемия или таласемия3

Последна ревизия: 4-ти юли 2016

Повече от нашите експерти

Присъединете се към Aptaclub във Facebook

Харесайте страницата ни във Facebook, за да се присъедините към хилядите бъдещи и млади майки, които обсъждат и споделят своя опит.

Присъединете се към Aptaclub в Instagram

Последвайте AptaClub в Instagram и научете още много полезни съвети за здравето на Вас и Вашето дете!

contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Препоръчани теми:

Храни, които трябва да избягвате, когато се опитвате да заченете

Кърменето е най-доброто за бебетата и осигурява многобройни ползи за здравето на детето и на майката

Моля, прочетете първо тази важна бележка

С натискане на бутона за продължаване ще можете да видите информация за Aptamil за кърмачета и малки деца и други продукти. Ако решите да продължите, доброволно се съгласявате, че Aptaclub да предоставя тази информация по Ваше желание.

Важно е храненето на майките през периода на подготовката и самото кърмене да е здравословно и балансирано. При въвеждане на частично хранене с биберон са възможни негативни последици върху кърменето като намаляване на количеството на кърмата. Възстановяването на лактацията е трудно, след като веднъж е взето решение да не се кърми. Трябва да имате предвид социалните и финансови затруднения при хранене с мляко за кърмачета.

Неправилната употреба на мляко за кърмачета, както и на неподходящите храни или методи за хранене могат да застрашат здравето на детето. За да избегнете рисковете за здравето, стриктно спазвайте указанията за приготвяне, използване и съхранение на млякото. Млеката за кърмачета трябва да се използват само по съвет на лекар, фармацевт или друг здравен специалист в областта на грижата за майката и детето.

Избери държава