Развитие на Вашето бебе между 7-9 месечна възраст

Нямам търпение

От храни до играчки, те искатда изследват всичко

Лазейки, пълзейки или плъзгайки се, на 7-9 месечна възраст Вашето, все по-подвижно, бебе прави първите си опити  за прохождане. Способността им да жестикулират и да казват името Ви показва колко много се подобряват техните комуникативни умения. Но може да мине известно време, преди да разберат значението на „не“.

parenting icon circle

По-светлото бъдеще започва от тук

Открийте повече за развитието на бебето, за да помогнете за оформянето на неговото бъдеще

Какво да очаквате през 7 до 9 месец от развитието на Вашето бебе

На 7 – 9 месечна възраст, нарастващата информираност на Вашето бебе за света около него прави всичко приключение. От дърпане на завеси до намиране на път в кътчета и пролуки, може да прекарате голяма част от времето си, опитвайки се да го запазите в безопасност.

Отстояването на предпочитания също е обща част от развитието на 7-месечното бебе, особено за любима играчка или храна. Едновременно с това времето за хранене следва да протича гладко, разнообразният хранителен режим на захранване е от ключово значение за осигуряването на необходимите витамини и минерали. Научете повече за важността на всяко хранително вещество в нашата статия.

Уникалната личност на бебето и признаците на независимост са по-очевидни на около седем месеца.

Бебето Ви също може да реагира на гласа Ви и дори да направи опит да произнесе името Ви – въпреки, че може да обърка „мама“ с „тата“.

И ако все още не сте забелязали признаци на първите му зъби, те обикновено се появяват между седми и девети месец. Слюнката и раздразнителното настроение могат да бъдат признаци на идващи нови зъби.

Развитие на нови начини за комуникация

Поставянето на играчки извън обсега им, ще ги насърчи да продъжат да се движат към нея и ще им помогне да подобрят мобилността си

Жестовете са значителен знак за развитие на комуникативните умения на Вашето бебе и важен предшественик на развитието на говора1. Вместо да плаче, за да бъде вдигнато, бебето Ви може да протегне ръцете си и да Ви погледне нагоре, или да Ви даде знак, че иска да бъде оставено1.

Подобряване на фината моторика

Вашето 7-месечно бебе ще иска да се придвижва – с каквито средства може да се справи! Някои пълзят, лазят, плъзгат се или се търкалят, докато други комбинират и четирите. Така или иначе, поставянето на играчка точно извън обсега на ръцете им, ще ги насърчи да продължат да се движат към нея и ще им помогне да подобрят подвижността си.

Сега те могат да седят без помощ и да вземат играчки, времето за игра е по-независимо от това преди няколко месеца.

Може дори да са достатъчно силни, за да се държат на крака с малко помощ, което е полезна подготовка за учене на ходене. Способността да държат и пият от чаша и евентуално да ядат от лъжица, ги прави и по-независими по време на хранене.

Развитие на храненето на Вашето бебе

Желязото остава важно хранително вещество за развитието на мозъка на Вашето 7 – 9 месечно бебе. Всъщност, на 7 месеца, те имат нужда от почти същите количества желязо (на килограм телесна маса), както и един 30 годишен човек. Богатите на желязо храни, като постно червено месо, пиле, яйца, варива и листни, зелени зеленчуци, са съществена част от здравословнословнит режим на захранване. Обогатените зърнени закуски или каши за бебета също са отличен източник.

Запознаване с текстури за дъвчене

Когато започнете да въвеждате нови вкусове и по-плътни текстури, може да Ви е по-лесно да включите по-голямо разнообразие от богати на желязо храни, като мазна риба, месо и сушени плодове, в хранителния режим на Вашето бебе на 7–9 месеца. За повече информация относно направата на бебешка храна и нови текстури прочетете нашите статии.

Дъвчащите текстури помагат развитието на речевите мускули на Вашето бебе.

Давайки лъжица на бебето, ще му помогне да се научи да се храни и ако продължава да събира храна, това може да е знак, че е готово да опита да се храни само. Може да откриете, че по този начин то яде повече.

Подпомагайте неговото развитие

Тъй като бебето Ви придобива по-добър контрол върху мускулите на краката си, подскачането нагоре и надолу в скута Ви или в бънджи за бебета, може да му осигури безкрайно забавление. На този етап домашна детска площадка, пълна с нахвърляни възглавници е идеална за укрепване на мускулите му, докато се движи в нея. Не забравяйте винаги да сте наблизо, за да запазите бебето си в безопасност, когато започне да изследва заобикалящата го среда с новооткритите си умения.

Помогнете на бебето да формира думи

Въпреки, че все още не говори от 7 до 9 месеца, Вашето бебе започва да разпознава собственото си име и скоро трябва да се обърне, когато го чуе.

Случайното му бърборене ще започне да звучи по-скоро като думи, докато повтарят звуците, които е усвоило. Говоренето, четенето и пеенето с него може да му помогне да разпозна звуците и да ги копира. Пеенето на песни на Вашето бебе е чудесен начин да стимулирате неговите речеви модели и да се насърчи развитието на мозъка му.

СЛЕДВАЩИ СТЪПКИ

Списък на ястия за 7-9 месеца:

  • Нишестени храни – хлебни продукти, зърнени храни, тестени изделия, ориз и картофи. Предложете по една порция на всяко хранене.
  • Плодове и зеленчуци – пресни, замразени, консервирани или сушени плодове и зеленчуци. Сервирайте разнообразно при всяко хранене.
  • Млечни продукти – сиренето и млякото са богати на протеини и калций.
  • Месо, риба и алтернативи – тази група включва също яйца, тофу и варива, като грах, боб и леща.
  • Храни с високо съдържание на мазнини и захар – масла, сладкиши и бисквити – всички принадлежат към тази група. Това не са подходящи храни в хранителния режим на захранване, с изключение на малки количества мазнини и масла в готвенето и масло, намазано тънко върху хляб или препечен хляб.
  • Сол – развиващите се бъбреци на бебето не могат да се справят с висок прием на сол. Препоръчителният максимум за бебета е 1 гр. сол на ден, което е една шеста от максималната дневна доза за възрастен. За да сте в безопасни граници, избягвайте да добавяте сол към храна или ястия, които приготвяте за бебето си и не му давайте преработени храни, които често са с високо съдържание на сол.
  • Мляко – между шест и дванадесет месеца бебетата трябва да пият около 500–600 мл. кърма или преходно мляко на ден.
contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Повече от нашите експерти

Присъединете се към Aptaclub във Facebook

Харесайте страницата ни във Facebook, за да се присъедините към хилядите бъдещи и млади майки, които обсъждат и споделят своя опит.

Присъединете се към Aptaclub в Instagram

Последвайте AptaClub в Instagram и научете още много полезни съвети за здравето на Вас и Вашето дете!

Свързани статии:

Кърменето е най-доброто за бебетата и осигурява многобройни ползи за здравето на детето и на майката

Моля, прочетете първо тази важна бележка

С натискане на бутона за продължаване ще можете да видите информация за Aptamil за кърмачета и малки деца и други продукти. Ако решите да продължите, доброволно се съгласявате, че Aptaclub да предоставя тази информация по Ваше желание.

Важно е храненето на майките през периода на подготовката и самото кърмене да е здравословно и балансирано. При въвеждане на частично хранене с биберон са възможни негативни последици върху кърменето като намаляване на количеството на кърмата. Възстановяването на лактацията е трудно, след като веднъж е взето решение да не се кърми. Трябва да имате предвид социалните и финансови затруднения при хранене с мляко за кърмачета.

Неправилната употреба на мляко за кърмачета, както и на неподходящите храни или методи за хранене могат да застрашат здравето на детето. За да избегнете рисковете за здравето, стриктно спазвайте указанията за приготвяне, използване и съхранение на млякото. Млеката за кърмачета трябва да се използват само по съвет на лекар, фармацевт или друг здравен специалист в областта на грижата за майката и детето.

Избери държава