5 месечно бебе: Развитие и съвети

Дай пет

Пригответе се за впечатляващ напредък

От грабване и хващане на предмети до подготовка за първото му опитване на пюрирана храна, има какво да очаквате с нетърпение, тъй като Вашето все по-активно 5-месечно бебе продължава да се развива с бързи темпове.

parenting icon circle

По-светлото бъдеще започва от тук

Открийте повече за развитието на бебето, за да помогнете за оформянето на неговото бъдеще

Какво се случва през този месец?

baby pulling feed to face
Вашето бебе ще започне по-добре да улавя и ще може да хваща и сграбчва всичко, което достига.

По време на фазата на бързо развитие през този месец, може да видите как Вашето 5-месечно бебе се учи или усъвършенства редица умения, необходими за по-късен етап от живота му. Нарастващите му нива на активност и независимост могат да доведат до по-голям апетит. Препоръчително е млякото да остане единственият източник на хранене до шестмесечна възраст.

Развиващата се сила на Вашето бебе

Вашето бебе ще започне по-добре да улавя и ще може да хваща и сграбчва всичко, което достига.

Бебетата често слагат неща в устата си, за да изследват вкуса и текстурата им.

Тъй като техният естествен рефлекс за хващане постепенно се превръща в по-контролирани движения на ръцете и пръстите, те ще могат да изследват обекти, като ги държат и разклащат с ръце, вместо просто да ги смучат. Все още, обаче, няма да са се научили как да ги пуснат1!

Ръцете им, горната част на тялото и врата също стават по-силни, което означава, че скоро ще могат да седят, да се въртят и да се търкалят.

Предстои започване на захранването: Плавен преход към храни различно от млякото

Преди да разберете, бебето Ви ще се нуждае от нещо повече от мляко, за да подпомогне растежа и развитието си. Започването на захранването, или въвеждането на „захранващи храни“ е важен етап, с който трябва да сте запознати преди започването му.

Много майки не са сигурни с какво да хранят своите 5-месечни деца през този основен етап. До шест месеца храносмилателната система на Вашето бебе все още се развива, така че може да не успее да обработи нищо друго освен млякото.

Прекалено ранното започване на захранването може да увеличи риска от алергии и инфекции. ¹

Тъй като кърмата осигурява пълноценно хранене на Вашето бебе – препоръчва се отлагане на започването на захранване до шестмесечна възраст.

След като вече сте сигурни, оризовата каша е идеална за хранене на бебето Ви като първа храна. Приготвена с мляко или с кърма, тя има мека, по-плътна текстура за лесно усвояване. След това може да се смеси с пюрета от плодове и зеленчуци, за да представите на Вашето бебе вълнуващия свят на нови вкусове и консистенции.

Начини за стимулиране развитието на Вашето бебе

Вашето 5-месечно бебе ще се учи чрез игри и подът е идеалното място за това. Поставянето му по корем на пода, заедно с играчки, които не могат да стигнати, ще укрепи мускулите на корема му и ще го насърчи да се преобърне.

Преобръщането е важно събитие в развитието на Вашето бебе.

Напълнен със сух ориз или макаронени изделия и добре затворен пластмасов съд, ще му даде нещо за задържане и разклащане. Това е добър начин да се упражнява, използвайки мускулите на ръцете и пръстите си и също така ще му помогне да разбере последиците от изпускането.

И не забравяйте, че бебето Ви ще обича да се концентрира върху Вас, като се усмихва, смее и Ви имитира. То може бързо да се отегчи от любимата си играчка, но никога няма да се умори от вниманието Ви.

Последна ревизия: 13 август 2014

contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Свързани статии:

Кърменето е най-доброто за бебетата и осигурява многобройни ползи за здравето на детето и на майката

Моля, прочетете първо тази важна бележка

С натискане на бутона за продължаване ще можете да видите информация за Aptamil за кърмачета и малки деца и други продукти. Ако решите да продължите, доброволно се съгласявате, че Aptaclub да предоставя тази информация по Ваше желание.

Важно е храненето на майките през периода на подготовката и самото кърмене да е здравословно и балансирано. При въвеждане на частично хранене с биберон са възможни негативни последици върху кърменето като намаляване на количеството на кърмата. Възстановяването на лактацията е трудно, след като веднъж е взето решение да не се кърми. Трябва да имате предвид социалните и финансови затруднения при хранене с мляко за кърмачета.

Неправилната употреба на мляко за кърмачета, както и на неподходящите храни или методи за хранене могат да застрашат здравето на детето. За да избегнете рисковете за здравето, стриктно спазвайте указанията за приготвяне, използване и съхранение на млякото. Млеката за кърмачета трябва да се използват само по съвет на лекар, фармацевт или друг здравен специалист в областта на грижата за майката и детето.