Развитието на Вашето бебе през третия месец

Започва да се движи повече

Блести и продължава да расте с пълни сили

Вашето ярко и будно тримесечно бебе се развива повече с всеки изминал ден. Личността му започва да сияе и физическото и психическо стимулиране ще му помогне да усвои нови умения. Цялото това развитие може да доведе до увеличаване на апетита му. Това обаче не е знак, че то е готово да започне захранването си.
parenting icon circle

По-светлото бъдеще започва от тук

Открийте повече за развитието на бебето, за да помогнете за оформянето на неговото бъдеще

Какво се случва през този месец?

Вашето бебе на 3 месеца може да изглежда много по-съсредоточено и способно да изразява себе си.  На този етап от неговото развитие изобилието от стимулации ще предизвика ума и тялото му да се учат. Вашето бебе вече може да ‘говори с усмивка’, което означава, че може да започне ‘разговор’, като използва широка усмивка и „гукане“, за да привлече вниманието Ви. Понякога то ще наблюдава лицето Ви, докато не се усмихнете първи и след това възторжено ще отвърне.
По-силните мускули улесняват хващането на предмети.
Стискането също става все по-силно и скоро ще можете да разберете кога бебето Ви е развълнувано от своето „гукане“ и махане с ръка.

Укрепване на мускулите му

Скоро ще забележите, че бебето Ви може да държи собствената си глава изправена; това се дължи на мускулното развитие на врата му. Ще започне и енергично да рита с краката си, когато лежи по корем.
Тялото му ще се изправи напълно, като остави гръбнака му изправен.
baby ear
Слухът му все още се развива, така че силните звуци го стряска

Ръцете му все още ще му се струват безкраен източник на очарование и то ще опитва да се протяга и посяга към предмети – въпреки, че все още няма да може да ги хваща.

Развитие на сетивата

На 3 месеца Вашето бебе ще използва все по-ефективно сетивата си, за да изследва света около себе си. Когато придобие контрол над зрението си, то ще  може да следи обектите с очи1. Скоро ще може да разпознава познати лица, дори от разстояние. Човешките лица са едно от любимите неща които бебетата обичат да гледат, особено тези на родителите им и техните собствени. Сложете огледало, на безопасно разстояние за бебето, на нивото на очите му и вижте как се наблюдава. Можете също така да го хванете да гледа през прозореца или към снимка от другата страна на стаята. И поради все още развиващия се слух, силните звуци може да го стряскат.

Комуникационни умения на 3 месеца

Скоро Вашето бебе може да започне да експериментира със звуци, започвайки с букви като П, Б и M, които лесно може да издава с устни. Заради това много бебета се научават първо да казват „мама“ и „татко“.

Подпомагайте неговото развитие

Важно е Вашето бебе да получава всички хранителни вещества, необходими за бързия му растеж и развитие. Най-добрият начин да сте сигурни, че бебето Ви получава достатъчно мляко, е да му го предоставяте винаги когато Ви показва, че е гладно. Ако апетита му внезапно се увеличи, не означава непременно, че е готово да започне захранването си; може би просто преминава през скока на растежа. Световната здравна организация (СЗО) препоръчва майчиното мляко да бъде единственият източник на хранене през първите шест месеца от живота и след това като продължаваща част от балансираното хранене до двегодишна възраст, а и занапред2. Това е така, защото храносмилателната система на тримесечна възраст все още не е достатъчно зряла за храна различна от млякото – дори за пюрета.
Всяко бебе е различно. Няма определено количество мляко, с което трябва да го храните.
Най-добрият начин да разберете дали Вашето бебе получава достатъчно мляко е да го слушате. Ако иска да го кърмите по-често, тялото Ви ще се адаптира и ще произвежда повече мляко.
За съвет дали Вашето бебе получава достатъчно мляко, прочетете нашата статия.

Начини за стимулиране на ума и тялото на Вашето бебе

Начини за стимулиране на ума и тялото на Вашето бебе
Един лесен начин да помогнете за увеличаване на мускулната сила на Вашето бебе е да поставите  извън обсега му движещ се или музикален предмет над кошарата му,  за да се опита да го хване. Това също ще подобри координацията между ръцете и очите му, докато интереса към това, което е пред него ще стимулира ума му.
Последна превизия: 13 август 2014
contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Повече от нашите експерти

Присъединете се към Aptaclub във Facebook

Харесайте страницата ни във Facebook, за да се присъедините към хилядите бъдещи и млади майки, които обсъждат и споделят своя опит.

Присъединете се към Aptaclub в Instagram

Последвайте AptaClub в Instagram и научете още много полезни съвети за здравето на Вас и Вашето дете!

Свързани статии:

Кърменето е най-доброто за бебетата и осигурява многобройни ползи за здравето на детето и на майката

Моля, прочетете първо тази важна бележка

С натискане на бутона за продължаване ще можете да видите информация за Aptamil за кърмачета и малки деца и други продукти. Ако решите да продължите, доброволно се съгласявате, че Aptaclub да предоставя тази информация по Ваше желание.

Важно е храненето на майките през периода на подготовката и самото кърмене да е здравословно и балансирано. При въвеждане на частично хранене с биберон са възможни негативни последици върху кърменето като намаляване на количеството на кърмата. Възстановяването на лактацията е трудно, след като веднъж е взето решение да не се кърми. Трябва да имате предвид социалните и финансови затруднения при хранене с мляко за кърмачета.

Неправилната употреба на мляко за кърмачета, както и на неподходящите храни или методи за хранене могат да застрашат здравето на детето. За да избегнете рисковете за здравето, стриктно спазвайте указанията за приготвяне, използване и съхранение на млякото. Млеката за кърмачета трябва да се използват само по съвет на лекар, фармацевт или друг здравен специалист в областта на грижата за майката и детето.

Избери държава