Развитието на Вашето бебе през първия месец

Моменти заедно

Първия месец на Вашето бебе

От усмихване и хващане на неща до издаване на всякъкъв вид звуци, Вашето умно едномесечно бебе ще остава по -будно с всеки изминал ден. Кърменето осигурява набавяне на хранителни вещества, които подпомагат неговото развитие, Вашият хранителен режим става по-важен от всякога.

parenting icon circle

По-светлото бъдеще започва от тук

Открийте повече за развитието на бебето, за да помогнете за оформянето на неговото бъдеще

Какво се случва с развитието на Вашето бебе през първия месец?

През последните 4 седмици може да сте забелязали някои значителни промени не само във външния вид на бебето, но и в неговото поведение към заобикалящата го среда. То може да започне да реагира на звуци, като звънеца на врататата или звъненето на телефона. Това са добри признаци, че то расте физически и психически.

Развитието на мускулите през първия месец

baby hand holding thumb
Бебето Ви с радост ще хване всичко, което поставите в дланта му.

С развитието на бебето, мускулите му ще станат по-силни. По това време повечето бебета все още се борят да повдигнат главата си, но тъй като силата на шията и горната част на тялото се подобрява, то ще се научи как да я повдига леко, когато лежи по корем, напредвайки с подпиране на ръцете си, вдигайки главата си нагоре и оглеждайки се наоколо. 

Естествения рефлекс на хващане, с който е родено също се укрепва и ръцете му автоматично ще хванат всичко, което сложите в ръката му.

Първите им истински усмивки

 Дори на тази крехка възраст бебетата могат да се усмихват! Можете да кажете, че това е реална усмивка, ако използва цялото си лице и очите му светят.

Ако бебето Ви все още не се усмихва, това не означава, че е нещастно.

Вашето бебе ще започне да се усмихва когато е готово, но Вие можете да го насърчите като го гъделичкате, гушкате и играете с него. То ще се научи да Ви имитира, така че се усмихвайте много.

Развитие на зрението на Вашето бебе

Новородените бебета са късогледи, което означава, че могат да виждат само размазани фигури. При раждането те могат да виждат само на около от 20 до 30 см разстояние. Въпреки, че все още са ограничени, визуалните умения на Вашето едномесечно бебе се подобряват. Можете да забележите, че очите му се въртят наоколо. Това е така, защото то още не се е научило как да ги фокусира. То, обаче ще бъде привлечено от движещи се обекти и човешки лица, особено Вашето, което е най-близкото което ще може да види.

LCP (Дълговерижни полиненаситени мастни киселини) – Храна за размисъл

Световната здравна организация (СЗО) препоръчва кърмене през първите 6 месеца от живота на Вашето бебе. Ако кърмите бебето то ще получава всички хранителни вещества, които са необходими за развитието му през първите шест месеца, директно от кърмата Ви. Ето защо Вашето балансирано хранене е толкова важно.

Пиенето на 2 литра или 6-8 чаши вода на ден ще ви помогне за произвеждането на кърма.

Изследванията показат, че две Дълговерижни полиненаситени мастни киселини (LCP) – по специално AA (Омега 6) и DHA (Oмега 3) се октриват естествено в майчиното мляко и са важни за развитието на мозъка, очите и нервната система на бебето. Приемането на повече храни богати на мастни киселини, като сьомга, скумрия, сардини и риба тон може да насърчи по-доброто зрително и мозъчно развитие и умения за движение.

Красотата на свързването

Контактът „кожа в кожа“ е чудесен начин за укрепване на емоционалната връзка между Вас и Вашето бебе. Също така помага за регулиране на сърдечната честота и температура на бебето. 

Кърменето и нежното люлеене на Вашето бебе му помага да се чувства комфортно.

Вашето едномесечно бебе ще обича физическия контакт с Вас, затова масажът,  гушкането и внимателното движение на ръцете и краката са добри начини да го успокоите. Полезно е да запомните, че не всички бебета се развиват с еднаква скорост и затова не може да се каже кое се приема за „нормално“. Вашето бебе може да напредва в някои области, но да изостава в други, затова ако се притеснявате от конкретни закъснения, говорете с Вашия лекар, за да се успокоите.

СЛЕДАЩИ СТЪПКИ

Добавете тези храни към Вашия списък за пазаруване:

  • Сьомга, скумрия, сардини или риба  

Опитайте тези рецепти богати на мастни киселини:

Сьомга със зеленчуци и крема  сирене

Дип от пушена скумрия

Грилована риба тон с боб и доматена салата

Последна редакция: 13-ти Август 2014

contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Свързани статии:

Кърменето е най-доброто за бебетата и осигурява многобройни ползи за здравето на детето и на майката

Моля, прочетете първо тази важна бележка

С натискане на бутона за продължаване ще можете да видите информация за Aptamil за кърмачета и малки деца и други продукти. Ако решите да продължите, доброволно се съгласявате, че Aptaclub да предоставя тази информация по Ваше желание.

Важно е храненето на майките през периода на подготовката и самото кърмене да е здравословно и балансирано. При въвеждане на частично хранене с биберон са възможни негативни последици върху кърменето като намаляване на количеството на кърмата. Възстановяването на лактацията е трудно, след като веднъж е взето решение да не се кърми. Трябва да имате предвид социалните и финансови затруднения при хранене с мляко за кърмачета.

Неправилната употреба на мляко за кърмачета, както и на неподходящите храни или методи за хранене могат да застрашат здравето на детето. За да избегнете рисковете за здравето, стриктно спазвайте указанията за приготвяне, използване и съхранение на млякото. Млеката за кърмачета трябва да се използват само по съвет на лекар, фармацевт или друг здравен специалист в областта на грижата за майката и детето.

Избери държава