Здравословно хранене в периода на кърмене

Време за четене: 5 минути

От поддържането на добра хидратация до здравословното балансирано хранене по време на кърмене, хранителните избори, които правите, дават възможност на Вашето бебе да получава необходимите витамини и минерали, за да подпомогнат бъдещото му здраве. С нашите познания за значимостта на здравословната диета Aptaclub споделя полезни съвети за това какво бихте могли да включите във Вашето хранене по време на кърмене.

baby bib icon

Докато опитват това, което Вие вкусвате, кърмените бебета може да са по-смели, когато става въпрос за захранване1.

fish icon

Приема на повече богати на LCP (Дълговерижни полиненаситени мастни киселини) храни като сьомга, скумрия, сардини и риба тон може да насърчи по-доброто зрително и мозъчно развитие2.

Всички хранителни вещества за Вашето бебе идват директно от кърмата Ви4. Това означава, че всяка хрупкава салата, къри или парче риба тон, които ядете им осигурява жизненоважни витамини. И докато опитват това, което вкусвате Вие, кърмените бебета може да са по-смели, когато става въпрос за захранване1.

Но не само Вашето бебе ще се възползва от хранителния избор, който правите. Доброто хранене може да Ви помогне да получите енергията и хранителните вещества, от които се нуждаете. И приема на точното количество, не твърде много или твърде малко, може да подпомогне за произвеждането на кърма5.

Сега е перфектното време да проверите дали се храните здравословно, за да сте сигурни, че получавате ключовите хранителни вещества, необходими на Вашето бебе за оптимален растеж и развитие4.

Какво да ядете, по време на кърмене?

baby touching mother during breastfeeding 2

Може да откриете, че не е необходимо да правите промени в настоящия хратителен режим, но като родител се опитайте да вземете под внимание следните съвети и да ги добавите в режима си на хранене при кърмене6:

  • Разнообразие от поне пет порции плодове и зеленчуци на ден, независимо дали пресни, замразени, сушени или консервирани
  • Нишестени храни, като пълнозърнест хляб, тестени изделия, ориз и картофи
  • Изобилие от фибри от пълнозърнести храни (зърнени закуски или хляб), варива, плодове и зеленчуци
  • Протеини от крехко месо, птици, риба, яйца и варива
  • Калций от млечни продукти като мляко, сирене и кисело мляко
  • Най-малко две порции риба седмично, включително порция мазна риба

НАУКАТА ЗАД

ОСНОВНИ МАСТНИ КИСЕЛИНИ

Препоръчано от Nutricia

Изследванията показват, че основните мастни киселини Омега 3 и Омега 6, които се намират естествено в майчиното мляко, са наистина важни за развитието на мозъка, очите и нервната система на Вашето бебе2. Консумирането на храни богати на Омега 6 и Омега 3, като сьомга, скумрия, сардини и риба тон, ще подпомогне зрителното, сетивното и когнитивното развитие на Вашето бебе.

Изследванията показват, че по-специално два вида LCP (Дълговерижни полиненаситени мастни киселини) – AA (Омега 6) и DHA (Oмега 3), които се намират естествено в кърмата, са важни за развитието на мозъка, очите и нервната система на бебето2. Приема на повече богати на LCP храни като сьомга, скумрия, сардини и риба тон може да насърчи по-доброто зрително и мозъчно развитие на бебето Ви.

Сладкишите, бисквитите и шоколада могат да задоволят нуждата за нещо сладко, но са храни с високо съдържание на захар и калории, които често нямат хранителна стойност. За по-дълготрайна енергийна подкрепа опитайте шепа слънчогледови или тиквени семки със стафиди, боровинки или годжи бери.

Ако желаете нещо по-хранително пробвайте пълнозърнеста пита, пълна със салата и крехко месо, сьомга, сардина или настърган кашкавал; купа с високо съдържание на фибри, подсилена зърнена закуска с мляко или пресни плодове с кисело мляко.

Любопитни ли сте?

Колко литра вода трябва да пиете, докато кърмите?

Кърменето може да бъде уморяващо. Дръжте голяма чаша вода до себе си, докато кърмите Вашето бебе. Приема на течности е изключително важно за подпомагане на производството на кърма7. Поради тази причина трябва да се стремите да пиете 2 литра на ден – или осем чаши. Водата е най-добрия вариант за хидратация, но можете също да включите мляко и плодов сок.

breast feeding coping with low milk supply

Трябва да се избягва много силен чай и кафе, тъй като малки количества кофеин могат да бъдат предадени на Вашето бебе. Алкохолът също трябва да се избягва, защото е възможно да премине в кърмата Ви.

Витамини и кърмене

Витамин D, известен като слънчевия витамин е от съществено значение за нормалното развитие на костите.

Отслабване при кърмене

Кърменето изгаря приблизително 500 калории на ден8 и следователно ще Ви помогне да загубите теглото, натрупано по време на бременността9. Тъй като кърмата осигурява всички хранителни вещества за Вашето бебе, трябва да сте сигурни, че правилното хранене присъства в хранителния Ви режим, за да осигурите най-добрия растеж и развитие на бебето, така че не се препоръчва  да ограничавате храненето си твърде много по време на кърмене. Поддържането на балансиран хранителен режим с всички необходими хранителни вещества трябва да помогне за увеличаване на загубата на тегло, придобито по време на бременността9.

  1. Beauchamp G and Mennella J. Digestion. 2011;83(Suppl 1):1– 6.
  2. European Food Safety Authority Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies. Scientific opinion: DHA and ARA and visual development. EFSA Journal 2009;941:1-14.
  3. NHS– Breastfeeding and diet -Your pregnancy and baby guide [Online] Available at: https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/breastfeeding-diet/ [Accessed December 2019]
  4. Aaltonen, J., et al. Eur J Clin Nutr, 2010;65(1):10-19.
  5. Amir, L., & Donath, S. Early Hum. Dev., 2012;88(7):467-471.
  6. Marangoni, F. et al. Nutrients, 2016;8(10) :629
  7. Morse, J., et al. Can J Public Health., 1992;83(3):213-6.
  8. Guidelines for perinatal care. 7th American Academy of Pediatrics and the American College of Obstetricians and Gynecologists; Washington, DC: 2012.
  9. Jarlenski, M. et al. Preventive medicine, 2014;69:146–150

Последен преглед: 13-ти юли 2020

Прегледано от екипа на Nutricia по медицински и научни въпроси

contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Свързани статии:

Въпроси относно кърменето и храненето?

Можете да се свържете с нас и да зададете Вашите въпроси на нашата FB страница

x