Проблеми, свързани с храненето: Често задавани въпроси

Обобщение

Не е необичайно бебетата да имат проблеми с храненето през първите седмици и месеци от живота.

Съветът, който Сара дава, се основава на нейните медицински познания по време на публикуването (август 2017 г.). Ако сте загрижени за хранителните навици или здравето на Вашето бебе, говорете с Вашия педиатър или личен лекар.

parenting icon circle

По-светлото бъдеще започва от тук

Открийте повече за развитието на бебето, за да помогнете за оформянето на неговото бъдеще

Как да разбера дали бебето ми има рефлукс?

Рефлуксът е състояние, при което бебетата плюят или връщат мляко по време или след хранене. Това е често срещано явление и обикновено отминава, когато децата навършат една година. Ако бебето Ви е добре и няма други симптоми, няма за какво да се притеснявате. Други признаци на рефлукс са – трудности при хранене (като отказване на мляко), постоянно хълцане или кашляне, прекомерен плач или плач по време на хранене, ушни инфекции. Моля, посетете Вашият личен лекар, за да обсъдите симптомите на Вашето бебе.

Ако това е рефлукс, добрата новина е, че има методи за лекуване и Вашият личен лекар ще може да Ви каже повече. По-сериозните признаци, че трябва незабавно да посетите лекар, ще включват по-силно и/или често повръщане, оцветено в зеленикаво; повдигане; затруднено преглъщане; кръв в повръщаното или в изпражненията; или ако самото то изглежда зле.

Моето 3-седмично бебе е със запек – нормално ли е това?

На първо място, бихме препоръчали да си уговорите среща с Вашия личен лекар или педиатър възможно най-скоро, тъй като те ще могат да Ви посъветват и да Ви дадат полезни препоръки. Всичко за бебето е странно и прекрасно, а светът е съвсем нов, дори усещането за ходене до тоалетна, което всички приемаме за даденост. За да направи това, бебето Ви трябва да се научи за първи път да свива и да отпуска едновременно определени мускули, нелека задача през първите няколко седмици от живота му. За да му помогнете при запек, можете да опитате да масажирате корема на бебето си, докато поставяте топла (не гореща) бутилка с вода върху корема, за да му помогнете да се отпусне. Ако плачът е силен и бебето Ви е неутешимо, говорете с Вашия личен лекар или педиатър.

Трудно успявам да накарам бебето да се оригне – как мога да му помогна?

Утешаването на разстроено бебе никога не е приятно, но добрата новина е, че има много неща, които можете да опитате. Номер едно са позициите за хранене, тъй като понякога бебето може да погълне въздух или да поеме по-бързо и повече мляко, отколкото е в състояние да погълне. Опитайте да държите бебето по-изправено, като го накарате почти да застане в скута Ви в „седнало положение“, а не хоризонтално. Друга позиция е да сте легнали с бебето, което може да помогне на млякото да тече по-бавно, като му помага да поглъща по-малко и също да поема по-малко въздух.

На второ място, се уверете, че се оригва след всяко хранене, някои бебета ще се нуждаят от оригване и по време на хранене, докато други са доволни да си изядат всичко и след това да го направят. И накрая, ако го храните с шише, трябва също така да се уверите, че биберона на бутилката не е запушен, като можете да говорите с Вашия педиатър за възможността да преминете към биберон с по-бърз приток.

Притеснявам се, че моето 14-седмично бебе не получава достатъчно мляко – колко му е необходимо?

За съжаление, няма начин да се контролира колко бебетата ядат и пият и кога искат да го направят, те наистина се различават от хранене до хранене, както и от ден на ден и от месец на месец. Някои бебета се нуждаят от повече калории, отколкото други, или по-малко, в зависимост от техния растеж и други фактори. Позволете на бебето да Ви води, но следвайте основните насоки. Повечето бебета на тази възраст на ден ще се нуждаят от около 150 – 200 мл на килограм телесна маса. Това не е твърдо правило, тъй като всяко бебе е различно и варира в това колко и колко често иска да се храни и пие.

Новородените са склонни да ядат по-малко, но на често и обикновено Ви дават знаци, че са се нахранили или са се наситили.

Следете теглото на бебето си. Моля, говорете с Вашия личен лекар или педиатър, ако то има внезапен спад в растежа и не си връща нормалното тегло; изглежда зле или не расте.

Моето 6-седмично бебе винаги повръща след хранене, какво да правя?

Съжаляваме, че Вашето мъниче се бори с това, трудно е да се гледа, знаем. Може да Ви успокои да знаете, че рефлуксът е много често срещан проблем и обикновено преминава, когато детето навърши една година. Ако бебето Ви иначе е добре и няма други симптоми, няма за какво да се притеснявате. Други признаци на рефлукс включват трудности при хранене (като отказване на мляко), постоянно хълцане или кашляне, прекомерен плач, плач по време на хранене и чести ушни инфекции.

Ако това е рефлукс, добрата новина е, че има методи за лекуване и Вашият личен лекар ще може да ви каже повече. По-сериозните признаци, че трябва незабавно да посетите лекар, ще включват по-силно повръщане; често повръщане, оцветено в зеленикаво; повдигане; затруднено преглъщане; кръв в повръщаното или изпражненията и ако самото то изглежда зле.

Моето 12-седмично бебе има стомашни спазми, когато го храня с бутилка и крещи от болка, когато се оригне – колики ли са?

Това не звучи приятно и за двама Ви, и ние наистина Ви съчувстваме! Моля, уговорете час при Вашия личен лекар или педиатър възможно най-скоро. Те ще трябва да Ви разпитат детайлно за симптомите на Вашето бебе преди да поставят диагноза.

Междувременно бихме Ви предложили да опитате да масажирате корема на бебето си, докато то ака или да сложите топла (не гореща) бутилка с вода на корема, за да му помогнете да се отпусне.

В много малко случаи (само около 3-5% от бебетата) болките в корема и диарията могат да бъдат причинени от алергия към кравето мляко. Разпознаване на признаците на алергия и непоносимост към млякото – Вашето бебе има зачервена кожа, екзема, зачервяване около дупето, кръв в изпражненията, липса на апетит и изглежда бледо.

Моето 5-седмично бебе заспива по време на кърмене, но след повечето хранения повръща, мога ли да направя нещо?

Опитвали ли сте различна позиция за хранене? Ако се опитате да храните бебето в легнало положение, това помага да се забави притока на мляко, което в тази ситуация може да помогне. Има други неща, които можете да опитате – спрете кърменето от конкретната гърда, тъй като бебето Ви може би е получило цялото мляко, от което се нуждае. Ако изглежда, че иска повече, първо предложете същата гърда от която е сукало, тъй като понякога бебетата просто искат да сучат, а не да се хранят отново. Също така, ако търсите силен приток от кърма, преди да започнете кърменето първо изцедете гърдата си върху кърпа и след като получите постоянни капчици, започнете храненето на бебето си. Първото мляко е по-обилно, но млякото, което идва след това, е още по-богато на хранителните вещества, от които се бебето се нуждае.

Опитайте се да се отпуснете (знаем, по-лесно е да се каже, отколкото да се направи)! И не забравяйте накрая да го оригвате. Така или иначе си струва да говорите с Вашия личен лекар или педиатър, тъй като те ще могат да Ви дадат други съвети и евентуално да демонстрират някои техники, които можете да използвате. И, разбира се, ако стане твърде трудно или бебето Ви се разболее, говорете с личния си лекар.

Как да разбера, когато бебето ми е поело достатъчно мляко?

Новородените са склонни да се ядат малко, но на често, и обикновено Ви дават знаци, че искат да се хранят или са се наситили.

Бебетата имат отлична система за саморегулация, която ги кара да се хранят, когато са гладни и да отказват, когато не са. Признаци, че са се наситили са – отдръпват се няколко пъти от гърдата или шишето по време на хранене; плюят млякото; раздразнени са, тъй като коремът им е пълен и отделят много газове. Не се притеснявайте, ако повърнат малко мляко след хранене – когато започнат да се хранят, те могат да пият твърде много без да осъзнават, че са се нахранили, а след това да изкарат излишъка под формата на „наводнение“. Ако всичко друго е наред, това не е проблем.

Увеличаването на теглото не е признак на прехранване, тъй като бебетата растат много и с различни темпове. Вашият лекар трябва да Ви посъветва, ако бебето Ви преяжда или има риск от преяждане, в противен случай би трябвало да го храните, когато показва признаци на желание. Понякога обаче изглежда, че бебетата искат храна, но всъщност просто се нуждаят от гушкане или им е студено или топло.

Винаги си струва да разговаряте с Вашия педиатър или личен лекар, ако се притеснявате, че Вашето мъниче показва някакви други признаци на проблем с храненето.

Коликите причинени ли са от липса на сън през деня?

За съжаление причините за коликите не са напълно изяснени. Предполагаемите причини обаче включват поглъщане на излишен въздух по време на хранене, незряла храносмилателна система или дори реакция на временна чувствителност на червата към протеини или захари, естествено намерени в кърмата или в млякото за кърмачета.

Въпреки че липсата на сън не е забавление за никого, обикновено при отглеждане на бебетата тя е задължителна. Коликите могат да се влошат в определени моменти, особено в късния следобед.

Ако вече не сте завели бебето си на преглед при педиатър, добре е да си уговорите среща и да получите диагноза. Ако това са колики, те ще могат да предложат допълнителни съвети.

contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Свързани статии:

Въпроси относно кърменето и храненето?

Можете да се свържете с нас и да зададете Вашите въпроси на нашата FB страница

x