Защо плачат бебетата?

Резюме

Бебетата плачат, защото са гладни, изморени,  имат нужда от смяна на памперса или просто защото искат да бъдат гушкани. Като нов родител, едно от първите Ви задължения ще бъде да се научите какво означава всеки плач на бебето Ви, но не се притеснявайте, скоро ще стане инстинктивно.

careline icon circle

Съвет от експерт

Получете необходимата подкрепа в момента, в който се нуждаете от нея

Бебешки плач: Какво се опитва да Ви каже Вашето бебе?

Бебетата плачат, защото не могат да говорят! Това е техния единствен начин да Ви накарат да удовлетворите нуждите им.

Ето какво може да се опитва да каже Вашето бебе и какво можете да направите, за да помогнете:

 • Гладно съм
  Въпреки че в началото звучи като всеки друг плач, скоро ще се научите да идентифицирате конкретния звук на глад. Храненето бързо ще реши този проблем.
 • Имам газове
  Ако бебето Ви плаче след като е нахранено, може би е има газове или дори колики. Оригването на Вашето бебе след всяко хранене, може да помогне. Ако ли не и Вашето бебе все още изглежда неразположено, говорете с Вашия педиатър.
 • Преуморено съм
  Ако плачът на бебето Ви се увеличи в края на деня, то може просто да е уморено след всички вълнуващи нови преживявания, които е имало. Ако случаят е такъв, уверете се, че то спи достатъчно през деня. Вечерният плач също е друг потенциален признак на колики.
 • Некомфортно ми е
  Бебето Ви е прекалено горещо или твърде студено? (Проверете температурата на гърдите им. Ръцете и краката на бебето Ви често се усещат студени на допир, дори когато са топли). Или пелената просто се нуждае от смяна?
 • Не се чувствам добре
  Ако бебето е болно, виковете често ще звучат различно от нормалното. Понякога бебето ще плаче по-малко, когато е зле.
 • Искам да ме гушкат
  Понякога бебето Ви просто иска да бъде близо до вас и да бъде прегърнато. Отделете време да се насладите на тези ценни моменти заедно.

Следващи стъпки

 • Открийте повече за плаченето
 • Говорете с педиатъра, ако се притеснявате от плача на бебето. Може да е причинен от колики или някакъв друг дискомфорт.
 • Помолете за помощ приятелите си и семейството. Ако сте стресирани, бебето Ви ще усети това и често ще плаче повече. Уверете се, че отделяте малко време за себе си, за да се отпуснете и балансирате
contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Свързани статии:

Бебешка игра: Забавлявайте се с новороденото си

Плача е първата форма на комуникация на Вашето бебе

Кърменето е най-доброто за бебетата и осигурява многобройни ползи за здравето на детето и на майката

Моля, прочетете първо тази важна бележка

С натискане на бутона за продължаване ще можете да видите информация за Aptamil за кърмачета и малки деца и други продукти. Ако решите да продължите, доброволно се съгласявате, че Aptaclub да предоставя тази информация по Ваше желание.

Важно е храненето на майките през периода на подготовката и самото кърмене да е здравословно и балансирано. При въвеждане на частично хранене с биберон са възможни негативни последици върху кърменето като намаляване на количеството на кърмата. Възстановяването на лактацията е трудно, след като веднъж е взето решение да не се кърми. Трябва да имате предвид социалните и финансови затруднения при хранене с мляко за кърмачета.

Неправилната употреба на мляко за кърмачета, както и на неподходящите храни или методи за хранене могат да застрашат здравето на детето. За да избегнете рисковете за здравето, стриктно спазвайте указанията за приготвяне, използване и съхранение на млякото. Млеката за кърмачета трябва да се използват само по съвет на лекар, фармацевт или друг здравен специалист в областта на грижата за майката и детето.

Избери държава