Какво е захранване? – Ръководство и съвети за захранване

Храната

Всичко, което трябва да знаете за захранването

Вашето бебе ще расте по-бързо през първата си година, отколкото по всяко друго време в живота си. В този период на интензивно развитие хранителните нужди на бебето естествено се променят и еволюират и около 6-месечна възраст менюто, включващо само мляко, вече няма да осигурява достатъчно енергия за растежа или важни минерали като желязото. Научете как да разпознавате признаците, че бебето Ви е готово за повече, и прочетете нашите съвети за захранването през ранните дни на преминаване към захранваща храна.

parenting icon circle

По-светлото бъдеще започва от тук

Открийте повече за развитието на бебето, за да помогнете за оформянето на неговото бъдеще

Как бебето ми ще се научи да яде?

Първата стъпка е да се разпознаят признаците за това дали бебето е готово.

Около 6-ия месец Вашето бебе вероятно ще може да сяда с помощта на опора, ще има по-голям контрол върху движенията на главата си и по-силен смукателен инстинкт. Рефлексът за избутване напред с езика всеки път когато задната част на устата е стимулирана, както и задавянето, ще отслабнат и това ще позволи на Вашето бебе да започне да преглъща храната. Обикновено това е и идеалното време за започване на захранването.

Но няма нужда да бързате. През този период Вашето бебе все още получава по-голямата част от хранителните вещества чрез кърмата или млякото за кърмачета

Откъде да започна?

Когото за първи път въвеждате захранващи храни, е добре да изберете време когато Вашето бебе е спокойно, но активно и имате достатъчно време да го оставите да изследва, експериментира и да се справя със ситуацията. Не му предлагайте захранваща храна когато е наистина гладно, много уморено и очаква обичайната си порция мляко, защото ще го разочаровате.

В началото бебето ще избутва храната навън от устата си. Това не означава, че не я харесва. Досега Вашето бебе е приемало само течности и трябва да се научи как да придвижва в устата си храни с раздлична консистенция и как да преглъща.  Просто по-голямата част от храната може да излиза обратно от устата му. Колкото и да е разочароващ този факт, помнете, че това е част от процеса на учене как се храни, и че придобитите умения ще са полезни и за развитие на говорния апарат.

Ако бебето Ви постоянно отказва храната, това може просто да означава, че не е готово за захранване, затова спрете и опитайте отново друг ден.

Ще отнеме време докато Вашето бебе свикне с усещането и вкуса на храната в устата си. Преминаването към захранваща храна включва много опити и грешки и изисква постояннство. Започнете като предложите малко количество пасирана храна на върха на лъжичката. Като начало са достатъчни една или две чаени лъжички. Скоро Вашето бебе ще се научи да формира малка хапка храна, готова за преглъщане и ще придвижи тази хапка към задната част на устата, за да преглътне.

Понякога Вашето бебе ще кашля, ще се запъва и може леко да се задавя, докато не се научи как да се справя с тази нова по консистенция храна. Всъщност задавянето и връщането на храна, е естествен рефлекс, който помага за прочистване на дихателните пътища. Докато с притеснение наблюдавате всичко това, помнете, че тези неща са част от процеса на учене как се храни и че те ще се случват все по-рядко докато Вашето бебе става все по-умело в храненето.

Докато Вашето бебе изгражда необходимите умения за хранене, можете постепенно да увеличавате количеството и видовете храна, до момента, в който бебето започне да харесва да има две-три разнообразни ястия на ден.

baby holding carrot
Предлагането на нови различни вкусове ще помогне на Вашето бебе да изгради навик да приема разнообразна храна на по-късен етап от неговия живот.

Ще забележите, че бебето Ви има отчетливи предпочитания още от много малко. Въпреки, че е изкушаващо да предлагате често любимите му храни, помнете, че по-голямото разнообразие от плодове, зеленчуци и различни вкусове в периода на захранване, ще накарат Вашето бебе да предпочита по-разнообразна храна в следващия период, когато прохожда.

Имайте предвид, че може да се наложи няколко пъти да пробвате да предлагате дадена храна преди бебето Ви да започне да я харесва. Понякога ще са необходими 8 или 10 опита, за да може бебето да приеме храната.

Не се отказвайте, ако първоначално бебето Ви не приема дадена храна, продължете да опитвате.

Можете да опитате да приготвите дадено пюре и да го замразите, за да имате смесица от вкусове, които да предлагате всеки ден.

Захранването на бебето отнема време и е нужно търпение. Умението да се дъвчи е много различно от това да се суче от гърда или да се пие от бутилка

Откриване на нови вкусове и консистенции при 7-12-месечни бебета

Консистенцията и асортиментът на предлаганите храни трябва да се променят с порастването на Вашето бебе. Скоро Вашето бебе ще се научи да отхапва и дъвче, да държи лъжица и накрая – да се храни само. Това е идеална възможност да го насърчите да яде разнообразни балансирани храни и да му създадете навици за здравословно хранене, които ще траят през цялото му детство и даже след това.

На тази възраст, след като Вашето бебе вече се е научило да приема храна от лъжица, можете да помислите да предложите пюре с меки бучки. Също така, бебето Ви ще може да хваща и вдига предмети, затова предложете и храна за ядене с пръсти, като сварени моркови и пръчици от препечена филийка.

Тук е моментът да се въведат храни, богати на редица важни витамини и минерали като желязото например. Предложете на Вашето бебе разнообразие от пасирани и смачкани ястия от риба, боб или леща (приготвени без сол), яйца (сварени до твърдо), масло от ядки и плодове и зеленчуци. Включете някои от храните, съдържащи скорбяла като картофи, ориз, паста и кускус. Пълномаслените млечни храни като кисело мляко, сирене и различни кремове са отлични храни при захранване, но не забравяйте, че майчиното мляко или млякото за кърмачета трябва да останат като основна млечна напитка поне до първия рожден ден на Вашето бебе.

Стремете се към здравословно балансирано меню като това, което приготвяте  за себе си, но без добавена сол и захар. Включете източницибогати на протеини като месо, риба, яйца, боб, масло от ядки; плодове и зеленчуци; богати на калций млечни храни; нишестени въглехидратни храни като ориз, каши, хляб и тестени изделия.

Какво да кажем за захранването, водено от бебето?

Захранването, водено от бебето, придоби популярност след публикуването на книгата на Джил Рапли през 2008 г. Тя се придържа към теорията, че когато се въвеждат захранващи храни, бебетата трябва да бъдат насърчавани да се хранят с малко или никаква помощ от майката. Обикновено това се постига чрез храни, подходящи за ядене с пръсти като моркови на пара и броколи.

Въпреки че захранването, водено от бебето, има своите предимства, ние препоръчваме да започнете с пюрета. Стартиране на захранване с по-мекокашави храни е изпитан и безопасен метод, който помага на бебетата да получат широка гама от хранителни вещества, от които се нуждаят.

Който и метод на захранване да предпочетете, важното е да следите за сигналите, които Ви подсказват, че бебето се е заситило. То може да си обърне главата или просто да си затвори устата.

След като Вашето бебе премине на меки храни за ядене с пръсти, то може да опитва да се храни само и да упражнява координацията между ръката и устата.

Последна ревизия: 5-ти септември 2016

contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Свързани статии:

Кърменето е най-доброто за бебетата и осигурява многобройни ползи за здравето на детето и на майката

Моля, прочетете първо тази важна бележка

С натискане на бутона за продължаване ще можете да видите информация за Aptamil за кърмачета и малки деца и други продукти. Ако решите да продължите, доброволно се съгласявате, че Aptaclub да предоставя тази информация по Ваше желание.

Важно е храненето на майките през периода на подготовката и самото кърмене да е здравословно и балансирано. При въвеждане на частично хранене с биберон са възможни негативни последици върху кърменето като намаляване на количеството на кърмата. Възстановяването на лактацията е трудно, след като веднъж е взето решение да не се кърми. Трябва да имате предвид социалните и финансови затруднения при хранене с мляко за кърмачета.

Неправилната употреба на мляко за кърмачета, както и на неподходящите храни или методи за хранене могат да застрашат здравето на детето. За да избегнете рисковете за здравето, стриктно спазвайте указанията за приготвяне, използване и съхранение на млякото. Млеката за кърмачета трябва да се използват само по съвет на лекар, фармацевт или друг здравен специалист в областта на грижата за майката и детето.

Избери държава