Проблемите със захранването са решени

Времена на предизвикателства

Често срещани проблеми при захранването и тяхното решение

Захранването на бебето Ви е вълнуващо, но не е безпроблемно. Преминаването от кърма или мляко за кърмачета към кашави субстанции е голяма промяна. Така, че независимо дали бебето Ви отказва да яде нещо ново или не, научете как да разрешите най-често срещаните проблеми със захранването.

careline icon circle

Съвет от експерт

Получете необходимата подкрепа в момента, в който се нуждаете от нея

Защо бебето ми продължава да изплюва храна?

Когато бебето Ви е малко, то ще има рефлекс да изплюе с езика си всеки път, когато се стимулира задната част на гърлото му. Това е известно като „рефлекс на натискане на езика“ и ще намалее, когато детето Ви порасне. Опитайте се да не се притеснявате, ако бебето Ви изплюе храната – това е често срещан проблем при захранването. Това не се дължи на това, че то не харесва храната, а защото все още се учи да яде. Направете няколко опита, но ако все още се опитва да изплюва храната, това може да се дължи на факта, че не е готово да започне със захранването, така че го оставете за седмица или две и след това опитайте отново1.

Защо бебето ми отказва определени храни?

Ако детето Ви не откаже определена храна при първия опит, е повече от вероятно да бъдете изненадани. Все пак това е ново преживяване. Най-вероятно бебето Ви ще забрави и може да реагира по различен начин, когато опита същата храна следващия път. Постоянството е ключът към решаването на този конкретен проблем със захранването. Може да отнеме от осем до десет неуспешни опита, докато Вашето бебе започне да приема определени храни или вкусове, така че трябва да му дадете възможност да се опита отново.

На около 8-10 месеца Вашето бебе може да започне да се отказва от кърменето, но това е важен етап, тъй като започва да утвърждава своята независимост

Ако не успеете, върнете се към обичайната рутина за няколко дни – зеленчуци, които имат мек вкус, като пащърнак, сладки картофи и моркови – или пюре от плодове, за да изкушите вкусовите му рецептори.

Защо моето бебе не иска да се храни с помощта на пръстите си?

Експертите съветват да се въведе храненето с пръсти след навършване на 6 месечна възраст, когато ръцете и очите на Вашето бебе са по–развити и то може самостоятелно да вземе храна и да я постави в устата си.

Започнете с меки храни удобни за пръстите му храни, като банани или авокадо и когато бебето Ви изглежда готово постепенно въведете по-твърди текстури. Парчетата трябва да са със същия размер като малкия Ви пръст, за да може Вашето бебе да ги хване добре.

Първоначално Вашето бебе ще яде само малки количества от тези храни, тъй като все още ще получава по-голямата част от храната си от кърмата или млякото за кърмачета. Това не е проблем – просто продължете да предлагате храна за пръсти, като част от процеса на захранване и сядайте заедно като семейство по време на хранене, за да го насърчавате. Вашето бебе се учи чрез копиране, така че ако види, че ядете храна с пръсти, то вероятно ще последва Вашия пример.

Хранене с по-едри парченца?

Повръщането е нормален рефлекс, който предотвратява задушаването на бебето, така че ако случи бебето да върне, опитайте се да не се паникьосвате. Уверете се, че не поставяте твърде много храна на лъжицата или следете бебето да не пъха лъжицата твърде навътре в устата си.

Понякога бебетата се боят да преминат от гладки пюрета към по-груби текстури. За Вашето бебе може да отнеме известно време, за да свикне с по-едра храна, така че опитайте да му я представите бавно, за да избегнете този проблем при захранването. Преминете от гладко пюре към пюре с малки бучки и след това към по-големи бучки. Експериментирането с нови и разнообразни текстури в ранните етапи на развитие на Вашето бебе е по-малко вероятно да доведе до отказ от храна при захранване.

Ако Вашето бебе започне да се задавя, се опитайте да не реагирате прекалено остро и да го вдигнете от столчето за хранене. Използвайте много окуражаващи думи и успокояващ език на тялото. Майките често бъркат повръщането със задушаване, въпреки, че в действителност вероятността от задушаване е много малка. Ако сте загрижени говорете с Вашия лекар или медицински специалист, който ще Ви каже на кои признаци да обърнете внимание и кога да предоставите първа помощ.

Яденето бавно е добър навик, който трябва да бъде насърчаван, тъй като помага на детето Ви да се наслаждава на храната и предотвратява преяждането.

Защо моето бебе не иска да яде нищо?

През първите няколко седмици от захранването, всичко, което можете да очаквате е бебето Ви да опита малко количество храна от върха на лъжицата. На този етап Вашето бебето по-скоро трябва да свикне с усещането за храна в устата си.

Тъй като то расте, приемът на хранитени вещества трябва да се увеличи, но имайте предвид, че стомахът на бебето е много по-малък от този на възрастен. На 3 месеца коремчето му е около 10 пъти по-малко отколкото на възрастен, а на 1 година-около 4 пъти по-малко. Затова порциите трябва да отразяват тази разлика.

Не забравяйте, че бебето Ви все още ще получава по-голямата част от хранителните си вещества от кърмата или млякото за кърмачета. Докато то продължава да расте и да наддава на тегло, няма какво да се притеснявате.

Предлагайте разнообразие от храни с различни вкусове и текстури и избягвайте да показвате чувство на неудовлетвореност, ако бебето Ви отказва храна или приема малки количества. С течение на времето то постепенно ще увеличи приема на храна. Ако се чувствате неспокойни консултирайте се с Вашия лекар, педиатър или здравен специалист, който следи развитието на Вашето бебе, за утеха и съвет.

Защо бебето ми отказва да се храни с лъжица?

Между 8 и 10 месеца Вашето бебе може да започне да отказва хранене с лъжица. Това е приблизително възрастта, когато децата започват да са по- осъзнати. Чрез отхвърлянето на лъжицата бебето утвърждаването своята независимост.

За да направите времето за хранене по-спокойно се опитайте да позволите на бебето да държи друга лъжица докато го храните. Можете също така да опитате да вземете храна на лъжицата и да го насърчите да се храни само. Ако това не помогне опитайте да дадете на Вашето бебе мека храна за пръсти, като задушени зеленчуци, варено месо или сирене.

Бебетата също могат да откажат да се хранят с лъжица, ако се чувстват зле или са уморени. Ако имате някакви проблеми консултирайте се с Вашия лекар, педиатър или здравен специалист, който следи развитието на Вашето бебе.

  1. Nicklaus S. Children’s acceptance of new foods at weaning. Role of practices of weaning and of food sensory properties. Appetite 2011;57(3):812-5.

Последен преглед: 21-ви август 2014

contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Свързани статии:

Въпроси относно кърменето и храненето?

Можете да се свържете с нас и да зададете Вашите въпроси на нашата FB страница

x