Разнообразие на храни при захранване

Правилният баланс

Разнообразният хранителен режим е ключа

Добрите хранителни навици се изграждат от рано, затова е важно да научите бебето си да яде широка гама от храни по време на периода на захранване. Открийте как представянето на нови храни ще осигури правилния баланс на протеини, въглехидрати, мазнини, витамини и минерали, основни за тяхното бъдещо здраве, растеж и развитие.

parenting icon circle

По-светлото бъдеще започва от тук

Открийте повече за развитието на бебето, за да помогнете за оформянето на неговото бъдеще

Осигуряване на здравословно хранене чрез разнообразни храни

Здравословното хранене поддържа бързото развитие на Вашето бебе. Представянето на разнообразни, добре балансирани храни от най-ранната фаза на захранването е най-добрият начин да създадете изграждането на здравословни хранителни навици за цял живот.

Бебетата се раждат с много малко претенции за храната, но със силно умение да се научават да харесват нови храни.

Ролята на кърмата за насърчаването на хранителното разнообразие

Сред многото предимства на кърмата е да пренася вкусове от храната, която майката приема, което може да насърчи приемствеността на бебето към различните видове храна. Затова, ако Вие ядете здравословна и добре балансирана храна, доста вероятно е и Вашето бебе да прави същото.

Децата, които са били хранени с мляко за кърмачета, са с по-малка вероятност да приемат нови вкусове, затова, ако храните бебето с шише, е много важно да му предоставяте разнообразна храна за захранване. Запознаването им с много различни вкусове и текстури спомага за по-висока приемственост на нови храни.

Бебетата, които са хранени с по-разнообразна храна са с по-малка вероятност да станат злояди когато порастнат.

Запознаване с нови храни, вкусове и текстури

Пюрираните зеленчуци и плодове са идеални като първа храна за захранване на Вашето бебе. Освен, че са чудесен източник на хранителни вещества, познаването на вкуса на много различни видове зеленчуци от най-ранна възраст може да доведе до това, Вашето дете да яде повече зеленчуци и плодове по-късен етап в живота си.

Проучвания сочат, че трябва да представяте различни пюрирани зеленчуци заедно с плодовете, поради факта, че бебето Ви вече ще има изградено предпочитание към сладкия вкус от приема на кърма или мляко за кърмачета. Това ще им помогне да се научат да приемат несладки или по-горчиви вкусове, както и комбинации на сладки и кисели плодове.

Опитайте да представите пюрирани зеленчуци преди плодовете, понеже Вашето бебе вече може да си е изградило предпочитание към сладкия вкус от храненето с кърма или мляко за кърмачета.

Вероятно ще сте изкушени да опитате да направите кисели или горчиви вкусове по-предпочитани като ги смесвате със сладки вкусове, но доказателствата за ефективността на това са много малко. По-ефективно би било да представите широка гама вкусове колкото се може по-рано в процеса на захранването. Известно е, че бебетата, които са били хранени с разнообразни плодове и зеленчуци, са по-склонни да приемат други нови вкусове, като например пюрирано пиле, отколкото тези, които са били хранени с по-еднообразна храна, защото вече са били изложени на тях и са по-свикнали с яденето на много различни вкусове, аромати и текстури

Време и търпение – ключът към успешното захранване

Няма нужда да представяте храните една по една, освен ако нямате примери за алергия към определени храни в семейството. Предлагайте едни и същи нови храни за няколко дни, дори и ако бебето ги отказва отначало. Редица проучвания са показали, че може да отнеме много опити (обикновено 8-10 опита) за това бебето да приеме нова храна, затова продължавайте упорито. Много родители се отказват след само няколко опита и вярват, че детето им просто не харесва вкуса, когато всъщност вероятно още свикват с новата храна или вкус. Упоритостта Ви ще се отплати, така че не се обезкуражавайте – продължавайте да опитвате.

Следващи стъпки

  • Щом бебето Ви мине 6 месечна възраст, месото, рибата, бобовите култури и яйцата ще се превърнат в ценен източник на протеин за него.
  • Ако бебето Ви е на вегатариански хранителен режим, включете разнообразни бобови култури, например нахут, леща или боб. Ядките също могат да бъдат включени, при условие, че са много фино смлени. Трябва обаче да сте много внимателни с предлагането на ядки в ранна възраст.
  • Проучвания са показали, че експериметирането с нови и разнообразни текстури от ранна възраст, може да доведе до по-малък брой отказани храни и по-добра приемственост към нови храни в по-късните детски години.
  • Когато давате на бебето си повече от един вид храна по време на хранене, като например несладко ястие, последвано от сладко такова, може да засилите приемствеността им към нови храни.

Последен преглед: 5-ти септември 2016

contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Свързани статии:

Кърменето е най-доброто за бебетата и осигурява многобройни ползи за здравето на детето и на майката

Моля, прочетете първо тази важна бележка

С натискане на бутона за продължаване ще можете да видите информация за Aptamil за кърмачета и малки деца и други продукти. Ако решите да продължите, доброволно се съгласявате, че Aptaclub да предоставя тази информация по Ваше желание.

Важно е храненето на майките през периода на подготовката и самото кърмене да е здравословно и балансирано. При въвеждане на частично хранене с биберон са възможни негативни последици върху кърменето като намаляване на количеството на кърмата. Възстановяването на лактацията е трудно, след като веднъж е взето решение да не се кърми. Трябва да имате предвид социалните и финансови затруднения при хранене с мляко за кърмачета.

Неправилната употреба на мляко за кърмачета, както и на неподходящите храни или методи за хранене могат да застрашат здравето на детето. За да избегнете рисковете за здравето, стриктно спазвайте указанията за приготвяне, използване и съхранение на млякото. Млеката за кърмачета трябва да се използват само по съвет на лекар, фармацевт или друг здравен специалист в областта на грижата за майката и детето.