Грижа за себе си

Обобщение

Вашето ново бебе е центърът на Вашия свят, но то ще се нуждае от Вас, за да остане силно и здраво, физически и емоционално. Това означава понякога да поискате помощ. Разберете какви промени можете да очаквате и къде можете да отидете, за да получите подкрепа.

careline icon circle

Съвет от експерт

Получете необходимата подкрепа в момента, в който се нуждаете от нея

Дайте си почивка

Честито! Постигнахте невероятно нещо. Носихте и родихте човешко същество и сега е време да се грижите за него и да го храните (макар че това което най-много бихте искали, е да спите). Това е радостно изживяване, но няма съмнение, че е и упорита работа. Свикнали сте да сте независими, но в този момент е важно да приемете цялата помощ, която можете да получите. Искате да направите всичко възможно за бебето и това включва да си осигурите време и място за възстановяване. Не забравяйте, че и Вие заслужавате да се насладите на това време.

Емоционални промени

Чувство на подтиснатост

През първите няколко дни след раждането чувството на потиснатост е доста често срещано явление .Това може е естествена реакция на важното събитие в живота Ви, но също така се смята, че е свързано със спад на хормоните след раждането, по-специално окситоцинът – „хормонът на любовта“. Чувството на потиснатост не изисква медицинска намеса, а разбиране от страна на  семейството и приятелите. Ако тези чувства не отшумят след няколко дни, говорете с акушерката си.

Следродилна депресия

Смята се, че следродилната депресия (PND) засяга около 1 на 10 майки и може да продължи няколко месеца. Може да бъде предизвикана от травмиращо раждане, лишаване от сън или понякога непреодолими отговорности на майчинството. Симптомите варират в широки граници, но включват отпадналост, безпокойство, паник атаки, ирационални мисли или чувство на отчаяност и празнота. Терапията с говорене обикновено е първата форма на предлагано лечение, но ако получавате лекарства, все пак трябва да можете да кърмите безопасно. Ако имате симптоми, потърсете подкрепа възможно най-скоро. Говорете с Вашия личен лекар. Не сте сами и има кой да Ви помогне.

Физически промени

Дори ако Вашето раждане е било нормално, раждането е интензивно физическо преживяване и ще отнеме време на тялото Ви да се възстанови. Очакват се болки, травми и натъртвания. Въпреки, че болките трябва да отшумят доста бързо, не очаквайте да се чувствате напълно възстановени в продължение на няколко седмици, дори месеци. Най-бързият начин за възстановяване е да си почивате и да спите колкото можете повече.

Може да се появят:

Синини
Може да забележите натъртване на мястото на епидуралната инжекция (ако сте имали такава), както и там, където са Ви поставили абокати или системите.

Спазми
Може да страдате от спазми в матката, докато мускулите Ви се отпуснат и се върнат в позицията им преди бременността.

Повишена чувствителност
Може да отнеме няколко дни, докато коластрата отстъпи място на кърмата. Можете също така да усещате чувствителност в гърдите си понякога, докато тялото Ви регулира доставките на мляко.

Сърбеж
Ако сте получили упойка по време или след раждането, обикновено чувствате сърбеж по кожата в продължение на няколко дни. Сърбежът е страничен ефект от някои видове упойки (като морфин), използвани при епидурална инжекция.

Дискомфорт в перинеума

Хемороиди или болезненост в областта на перинеума може да направи седенето неудобно. Ако е така, говорете с Вашия гинеколог или личен лекар, те могат да препоръчат мехлем или пакети с лед, за да спадне подуването.

Място на шева
Ако сте родили чрез цезарово сечение, вероятно ще почувствате болка и дискомфорт там, където е направен разрезът. Препоръчва се да не шофирате или да вдигате нищо по-тежко от бебето си в продължение на шест седмици.

Цезарово раждане
Ако сте родили чрез Цезарово сечение, вероятно ще почувствате болка и дискомфорт там, където е направен разрезът. Препоръчва се да не шофирате и да вдигате нищо по-тежко от Вашето бебе в продължение на шест седмици.

Самостоятелно прилагани инжекции

През първите седем дни след раждането, независимо дали сте в болница или сте изписани вкъщи, може да Ви бъде предписана антикоагулантна инжекция, за да намалите риска от образуване на кръвни съсиреци. Ако сте у дома, ще Ви бъдат дадени готови дози, които да поставяте в  областта на корема си. Ще Ви бъдат предоставени инструкции и кош за всички използваните инжекции. Иглата е малка и инжекционната писалка ще щракне, за да ви покаже, че дозата е приложена успешно.

Възстановяване

В зависимост от раждането може да Ви отнеме време, преди да се почувствате достатъчно силни, за да се разхождате. Когато сте готови, ето няколко прости съвета, които ще ви помогнат да се движите нормално:

  • Почивайте си и пийте течности на малки порции и често. Ако можете, внимателно изпънете краката си и седнете в леглото.
  • Когато искате да станете от леглото, нека партньорът или акушерката Ви помогнат.
  • Ходете до тоалетна, за да сте сигурни, че пикочният мехур и червата Ви работят.
  • Активирайте мускулите на таза от изправено положение, седнали в края на леглото. Ако раждането Ви е довело до шевове, може да се наложи да изчакате, преди да ангажирате мускулите на таза.
  • Изпънете ръцете си и завъртете рамената, за да облекчите болките в мускулите на ръцете от дългото застояване.

С малки стъпки

След няколко дни увеличете честотата и интензивността на упражненията за таза. Разхождайте се из стаята или ако можете, излезте на чист въздух. Не е нужно да ходите далеч. Уверете се, че получавате достатъчно протеини (като постно месо, риба, млечни продукти или ядки), за да подпомогнете възстановяването. Опитайте се да пиете два литра вода всеки ден и не забравяйте да изпразвате пикочния си мехур на всеки два до три часа. Може да не се чувствате толкова наясно с нуждата си, колкото обикновено.

Не прибързвайте с физическото натоварване

Най-ранното, което можете да правите като упражнения с голямо натоварване (като бягане или аеробика), е след Вашият следродилен контролен преглед на шест до осем седмици. Но само защото можете, това не означава, че трябва или че ще се чувствате готови. Слушайте тялото си и не го притискайте.

Прибиране вкъщи

Вашият преглед след раждането

След раждането ще минете преглед при Вашия лекар, който ще иска да провери развитието на бебето и възстановяването Ви. Той също ще иска да чуе за Вашето емоционално състояние, което е също толкова важно. Ако има нещо, което Ви тревожи, физически или психически, говорете с него, здравен консултант или акушерка.

Вашия преглед след раждане

6-8 седмици след раждането ще имате следродилен преглед при Вашия лекар, който ще иска да провери развитието на Вашето бебе и възстановяването Ви. Вашият лекар ще иска също да чуе за емоционалното Ви благополучие, което е също толкова важно. Ако има нещо, което Ви тревожи, физически или психически, говорете с Вашия лекар или педиатър.

Други посетители

Разбира се, семейството Ви и приятели искат да посрещнат новия член на семейството, но Вашият приоритет е обвързването с бебето и възстановяването Ви. Засега е добре да се каже „не“. Ако добронамерените баби и дядовци искат да дойдат и останат, бъдете честни относно дали това ще бъде помощ или източник на стрес.

Помолете за помощ

Когато сте готови за посетители, не се чувствайте длъжни да им правите чай. Помолете ги да го направят. Повечето хора се радват, когато направят нещо полезно. Други неща, за които могат да помогнат, са:

  • Прането
  • Почистване с прахосмукачка
  • Миене
  • Готвене
  • Ходене до магазина
  • Грижа за бебето докато сте в банята или спите

Значението на това да „не правите нищо“

Това е клише, но времето с новороденото Ви дете ще отмине бързо. Опитайте и живейте за момента, насладете се на това специално време заедно, като семейство. Не правете повече от необходимото и почивайте, когато можете – което означава лягане, когато бебето Ви също го направи.

Хранителният здравословен и добре балансиран ражим ще Ви помогне да се възстановите, а също така ще гарантира, че кърмата Ви е пълна с основни хранителни вещества за Вашето бебе.

Нека домакинската работа изчака. Не се чувствайте виновни, че сте прекарали деня си прикован на дивана в ранните седмици; също така, кенгуруто за носене на бебе ще Ви даде близостта, от която се нуждаете, и ще Ви даде усещането, че имате свободни ръце и можете да си направите сандвич. Още по-добре, ако партньорът Ви е наблизо, оставете бебето да спи в него, докато отделяте време за презареждане – независимо дали е като се изкъпете, вземете малко свеж въздух или подремнете.

Следващи стъпки

  • Преди раждането, замразете прости, здравословни ястия като яхния или сос за паста, за да могат лесно да бъдат приготвени след раждането на бебето.
  • Вместо традиционни подаръци, помолете приятели и семейство за помощ при домакинството или за приготвяне на храна като подарък.
  • Винаги говорете с Вашата акушерка или лекар за всякакви притеснения или ако се чувствате съкрушени и тъжни.
  • Не прекалявайте с упражненията.
  • Излезте на импровизиран обяд или вечеря с партньора си и спящото Ви бебе. Изненадващо е , но това е по-лесно през първите няколко месеца, отколкото когато бебето Ви е порастне. Изберете време, когато ресторантът е тих, за бързо, приятно обслужване.
contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Свързани статии:

Въпроси относно кърменето и храненето?

Можете да се свържете с нас и да зададете Вашите въпроси на нашата FB страница

x