Изцеждане и съхранение на кърмата

Време за четене: 5 минути

Независимо дали се връщате на работа или партньора Ви помага с храненето, като изцеждате кърма се гарантира, че бебето получава всички необходими хранителни вещества, когато нямате възможност да го кърмите. Дали ще го направите на ръка или с помощта на ръчна или електрическа помпа, избирате Вие. Важното е правилното съхранение на кърмата.

breastmilk pump icon

Даването на изцедена кърма през деня може да помогне на благосъстоянието на Вашето бебе. Ако вечер му се дава изцедена кърма1 ще спи повече през нощта.

milk bottle clock icon

Кърмата издържа 3 дни в хладилник, при температура по-ниска от 4oC2.

snowflake icon

Кърмата е годна до 6 месеца във фризер, при температуа по-ниска от -18oC3.

Изцеждането на кърма гарантира, че бебето Ви получава всички необходими хранителни вещества, когато нямате възможност да го храните.

storing and expressing breastmilk

Как се изцежда кърмата

baby laying blue eyes shirt 1

Ако сте далеч от бебето си за известно време или ако се връщате на работа, но искате да продължите да го храните с кърма, може да се наложи да изцеждате кърмата си. Независимо от метода, който използвате е важно е да сте сигурни, че ръцете Ви са чисти и че всички шишета, съдове и помпи са измити и стерилизирани. Преди да се изцедите, масажирайте гърдите си, за да подтикнете млякото да тече4.

Как да изцедите кърмата си на ръка5

Направете С форма с палеца и показалеца или средния пръст и сложете пръстите върху гърдата си. Натиснете към гръдния кош и след това, като поддържате натиска, тласнете напред и така насочвате млякото към зърното. Отпуснете натиска и повторете. За събиране на кърмата ще трябва да използвате съд с широк отвор. За да се изцедите добре, трябва да Ви е удобно и да бъдете спокойни, може да Ви е от полза, ако помислите за бебето си. В началото е възможно да изцедите само няколко капки, но колкото по-често го правите, толкова повече кърма ще имате.

Любопитни ли сте?

Как се изцежда кърмата с помощта на помпа

breastmilk pump icon

Ръчна помпа5

Помпите за кърма имат фуния, която поставяте върху зърното и ареола. Някои се управляват от лост, а други работят на батерии. Отново е най-добре е да масажирате гърдите си, преди да изцедите и след това да следвате инструкциите приложени към Вашата помпа.

electric pump icon

Електрическа помпа5

Бързи и лесни за ползване, тези помпи са добри, ако трябва да изцеждате за продължителен период – например, ако бебето Ви е в отделение за бебета със специални грижи. Можете да изцеждате толкова често, колкото желаете, а също така можете да изпомпвате и двете гърди наведнъж; колкото повече изцеждате, толкова повече мляко ще имате. Винаги следвайте внимателно инструкциите на производителя.

Как се изцежда кърмата с помощта на помпа

expressing storing breastmilk

Изцедената кърма трябва да се съхранява в стерилизиран съд и не забравяйте да го надписвате с датата на изцеждане и количеството на кърмата вътре2.

Колко време издържа кърмата?

Уверете се, че цялата кърма е изцедена с чисти ръце и че всички шишета, съдове и помпи са измити и стерилизирани. Тогава те могат да действат, като ориентир за времето за съхранение:

Колко време издържа кърмата в хладилника2?

  • Прясно изцедена кърма – Използвайте я в рамките на 3 дни
  • Кърмата може да се съхранява до 5 дни в хладилникът при температура под 4oC

Колко време издържа кърмата във фризера3?

  • Ако фризерът Ви е -18 oC, кърмата може да се съхранява до 6 месеца
  • Не замразявайте вече размразена кърма
  • Размразената кърма трябва да се консумира в рамките на 2 часа

Колко време издържа кърмата при стайна температура2?

  • Използвайте я в рамките на 4 часа

Как да затопляте изцедена кърма

Изцедена кърма се поставя в топла вода или поставете шишето с кърмата под течаша от чешмата топла вода, за да я затоплите. Също така можете да дадете нестоплено изцедена кърма на Вашето бебе2. Не го слагайте в микровълнова фурна, тъй като микровълновата създава места с по-висока температура на кърмата и намалява характеристиките на имунната защита, които се съдържат в нея.

Как се размразява замразената кърма

baby bottlefeeding purple

Най-добрият начин да размразите кърмата е да я оставите в хладилника. Ако трябва по-бързо да я размразите, тогава може по същия начин, по който бихте я затоплили, като поставите бутилката в топла вода или я държите под чешмата. Не замразявайте размразената кърма2. Микровълновата печка създава места с по-висока температура на кърмата и намалява характеристиките на имунната защита, които се съдържат в нея6.

Кога да изцеждам кърмата

Кърмата Ви се променя с времето през деня и различната кърма влияе върху цикъла на сън на Вашето бебе. Например кърмата Ви през нощта съдържа вещества като хормона на съня мелатонин. Следователно, когато се изцежда кърмата, трябва да се има предвид часа. Това е, за да се уверите, че бебето получава правилното мляко в точното време на деня1.

  1. White, R. Circadian variation of breast milk components and implications for care. Breastfeed Med, 2017;12(7):398-400.
  2. Eglash, A. and Simon, L. Breastfeed Med, 2017;12(2):390-395.
  3. nhs.uk. (2019). Expressing and storing breast milk. [online] Available at: https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/expressing-storing-breast-milk/ [Accessed 19 Dec. 2019].
  4. Bowles, B. Clinical Lactation, 2011;2(4):21-24.
  5. Green, D., et al. Early Hum. Dev., 1982;6(2):153-159.
  6. Orlando, S. J Obstet Gynecol Neonatal Nurs, 1995;24(7):678-683.

Последен преглед: 16-ти април 2020

Прегледано от екипа на Nutricia по медицински и научни въпроси

contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Свързани статии:

Въпроси относно кърменето и храненето?

Можете да се свържете с нас и да зададете Вашите въпроси на нашата FB страница

x