Признаци за захранване

Готови за повече

Как да кажете кога е време за добавки

Ако бебето Ви може да координира ръцете и очите си, за да насочва предмети към устата си е един от признаците, че вече е готово да започне захранването. Това е важен етап от неговото развитие и трябва да започне само когато сте сигурни, че то е готово. Внезапното, краткотрайно повишаване на апетита не е признак за готовност за захранване.

careline icon circle

Съвет от експерт

Получете необходимата подкрепа в момента, в който се нуждаете от нея

Разпознайте признаците за захранване

Тъй като детето Ви придобива нови умения като обръщане и седене, то ще използва много повече енергия всеки ден. С нарастващия си апетит скоро ще дойде време да започнете да го запознаете с вкусовете и текстурите на първото захранване. Когато е готово да започне със захранването, бебето Ви ще покаже някои признаци, че иска повече от мляко. Всички деца се развиват със свое собствено темпо, но знаейки на какво да обръщате внимание ще бъде по-лесно да им осигурите допълнително хранене, когато се нуждаят от него.

Готови за захранване или скок на растежа?

Бебетата обикновенно минават през растежа по време на първите шест месеца, което води до повишен глад. Важно е да не бъркате това с реалните признаци за захранване, тъй като храносмилателната система на бебето Ви отнема време да се развие преди да е готова да рециклира твърдите вещества. Изследванията потвърждават, че никога не трябва да въвеждате храна различна от кърма или мляко за кърмачета преди 4 навършени месеца (17 седмици). Преди това храносмилателната им система не е достатъчно развита, за да се справи с други храни, което означава, че е по-податливо на чувствителност и инфекция.

signs of weaning
Седене независимо

Ако бебето Ви преживява скок на растежа, повишеният глад ще бъде само временен и апетитът му трябва да се нормализира относително бързо. Допълнително кърма или мляко за кърмачета трябва да са достатъчни, за да отговорят на повишения им глад, докато трае.

Кога да започнете със захранването?

Когато бебето Ви покаже повечето или всички прости дейности, описани по-долу, то пакязвя готовност да започне захранването1.

Признаци, че са готови:

  • Седене сами – Могат ли лесно сами да седят на висок стол с гръб?
  • Дръжат главата си изправена – Могат ли да държат главата си права и да я преместят от едната страна на другата?
  • Координация на ръцете, очите и устата – Могат ли да хванат предмети и да ги поставят в устата си?
  • Дали се интерсуват от това какво ядете Вие – Гледат ли Ви как ядете или се опитват да вземат храна от чинията Ви?
  • Способност да поглъщат храна – Бебетата, които все още не са готови, ще изтласкат храната си обратно.
  • Все още гладни след хранене с мляко – това може да е знак или признак, че те вече порастват.

Последен преглед: 11-ти юли 2016

contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Повече от нашите експерти

Присъединете се към Aptaclub във Facebook

Харесайте страницата ни във Facebook, за да се присъедините към хилядите бъдещи и млади майки, които обсъждат и споделят своя опит.

Присъединете се към Aptaclub в Instagram

Последвайте AptaClub в Instagram и научете още много полезни съвети за здравето на Вас и Вашето дете!

Свързани статии:

Кърменето е най-доброто за бебетата и осигурява многобройни ползи за здравето на детето и на майката

Моля, прочетете първо тази важна бележка

С натискане на бутона за продължаване ще можете да видите информация за Aptamil за кърмачета и малки деца и други продукти. Ако решите да продължите, доброволно се съгласявате, че Aptaclub да предоставя тази информация по Ваше желание.

Важно е храненето на майките през периода на подготовката и самото кърмене да е здравословно и балансирано. При въвеждане на частично хранене с биберон са възможни негативни последици върху кърменето като намаляване на количеството на кърмата. Възстановяването на лактацията е трудно, след като веднъж е взето решение да не се кърми. Трябва да имате предвид социалните и финансови затруднения при хранене с мляко за кърмачета.

Неправилната употреба на мляко за кърмачета, както и на неподходящите храни или методи за хранене могат да застрашат здравето на детето. За да избегнете рисковете за здравето, стриктно спазвайте указанията за приготвяне, използване и съхранение на млякото. Млеката за кърмачета трябва да се използват само по съвет на лекар, фармацевт или друг здравен специалист в областта на грижата за майката и детето.

Избери държава