Рефлукс при бебетата:
Симптоми и причини

Детски рефлукс

Разпознайте признаците на детски рефлукс

Рефлуксът и регургитацията са медицински термини, които описват процеса на отделяне на малки количества мляко след хранене. Напълно нормално е за бебета и се смята, че е свързано с тяхната развиваща се храносмилателна система – за това са всички тези лигавници! И в повечето случаи няма абсолютно нищо, за което да се притеснявате. Обичайната причина е, че клапанът, който поддържа съдържанието на стомаха, все още се развива и позволява на млякото и киселината да се върнат нагоре. До първия рожден ден на бебето повечето симптоми на рефлукс и регургитация трябва да започнат да изчезват.

careline icon circle

Съвет от експерт

Получете необходимата подкрепа в момента, в който се нуждаете от нея

Рефлукс и регургитация – разлики

Термините рефлукс и регургитация са всъщност различни неща, но начина, по който въздействат на Вашето бебе, са много взаимосвързани.

Какво е рефлукс

Известен също като гастроезофагеален рефлукс (GOR), тук млякото или храната при по-големите бебетата се връща обратно от стомаха в хранопровода или в хранопровода 1. Често наричан „тих рефлукс“, понякога може да е сложно да разберете какво се случва, защото не можете физически да видите връщането на храната.

Какво е регургитация

По-известен като изплюване, тук млякото или храната си проправя път от стомаха, през хранителната тръба чак до устата – а след това и извън устата, често отивайки на рамото на мама или татко! За разлика от повръщането, не е налице напрежение; това е без усилие, по-скоро като хълцане1.

Основното нещо, което трябва да запомните е, че въпреки че може да е притеснително за родителите, рефлуксът и регургитацията са много чести и напълно нормални. Може да се притеснявате, че бебето Ви не получава достатъчно хранителни вещества, но това е много рядко. Докато бебето Ви не показва признаци на дискомфорт или загуба на тегло, не би трябвало да има проблем.

Около 30% от здравите бебета изпитват детски рефлукс и регургитация, няколко пъти на ден през първата година от живота си, докато храносмилателната им система все още узрява².

Възможни причини за рефлукс и регургитация  

Ако бебето Ви страда от чести пристъпи на „връщане“, може да бъде успокояващо да знаете, че има редица често срещани причини, поради които това се случва:

  • Бебетата прекарват голяма част от времето си в легнало положение
  • Хранят се предимно с течности
  • Имат къс хранопровод
  • Храносмилателната им система все още узрява
  • Твърде много мляко или храна наведнъж може да създаде проблем

Повечето от тези причини са неразделна част от развитието на бебетата. Но има няколко прости неща, които можете да направите, за да облекчите дискомфортните симптоми, ако са диагностицирани с рефлукс или регургитация.

Какви са признаците на рефлукс и регургитация?

Симптомите обикновено се наблюдават между 3 седмици и 12-месечна възраст3. Счита се, че Вашето бебе има регургитация, ако „връща“ два или повече пъти на ден в продължение на три или повече седмици, но няма други очевидни признаци на заболяване като затруднения, повръщане, загуба на тегло или затруднения при хранене 3. Въпреки това, освен повръщането на мляко, има и други неприятни симптоми, свързани с рефлукса 4:

unhappy baby

Постоянен или внезапен плач

placheshto dete na tumno siv fon

Раздразнителност или болка

baby rubbing eyes

Често събуждане

baby on changing table

Извиване на гърба след хранене

mother hugging crying baby

Често събуждане

Пиковото време на тези симптоми е възрастта около 4-6 месеца и бебетата обикновено започват да ги израстатват между 6-12 месеца5. Въпреки че не можете да „излекувате“ рефлукса или регургитацията, има практически начини, по които можете да помогнете на бебето си да се чувства по-комфортно, докато като го израсте естествено.

Гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ)?

В тежки случаи рефлуксът води до възпаление в храносмилателната система, което може да доведе до проблеми с храненето. Това се нарича гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ). Това не е обикновен рефлукс и регургитация, а се случва само в тежки случаи5.

Трябва ли да говоря със специалист?

Въпреки че рефлуксът и регургитацията са нормални състояния и отминават с времето, винаги е добра идея да говорите Вашия педиатър или личен лекар, ако смятате, че бебето Ви може да има и двете. След като бъде диагностициран специалистът ще може да Ви посъветва за практически начини, по които можете да облекчите симптомите и да Ви даде конкретни решения за хранене. Винаги говорете със специалист, ако бебето повръща редовно големи количества мляко или има дискомфорт по време на хранене, така че да може да се изключат други възможни причини. Ако бебето Ви е на по-малко от една година, нашата програма за проверка на симптомите му е полезен начин за улавянето им. В тази дискусия ще намерите и също и някои практически съвети.

Повече от нашите експерти

Присъединете се към Aptaclub във Facebook

Харесайте страницата ни във Facebook, за да се присъедините към хилядите бъдещи и млади майки, които обсъждат и споделят своя опит.

Присъединете се към Aptaclub в Instagram

Последвайте AptaClub в Instagram и научете още много полезни съвети за здравето на Вас и Вашето дете!

Следващи стъпки

  • Проверете дали симптомите на бебето съвпадат с изброените от нас
  • Запишете симптомите на Вашето бебе и колко често се появяват
  • Говорете с Вашия педиатър, фармацевт или си запазете час с личния лекар
  • Ако Вашето бебе е диагностицирано с рефлукс или регургитация, разгледайте нашите съвети за контролиране на състоянието

Последен преглед: 12-ти септември 2016

contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Свързани статии:

Кърменето е най-доброто за бебетата и осигурява многобройни ползи за здравето на детето и на майката

Моля, прочетете първо тази важна бележка

С натискане на бутона за продължаване ще можете да видите информация за Aptamil за кърмачета и малки деца и други продукти. Ако решите да продължите, доброволно се съгласявате, че Aptaclub да предоставя тази информация по Ваше желание.

Важно е храненето на майките през периода на подготовката и самото кърмене да е здравословно и балансирано. При въвеждане на частично хранене с биберон са възможни негативни последици върху кърменето като намаляване на количеството на кърмата. Възстановяването на лактацията е трудно, след като веднъж е взето решение да не се кърми. Трябва да имате предвид социалните и финансови затруднения при хранене с мляко за кърмачета.

Неправилната употреба на мляко за кърмачета, както и на неподходящите храни или методи за хранене могат да застрашат здравето на детето. За да избегнете рисковете за здравето, стриктно спазвайте указанията за приготвяне, използване и съхранение на млякото. Млеката за кърмачета трябва да се използват само по съвет на лекар, фармацевт или друг здравен специалист в областта на грижата за майката и детето.

Избери държава