Рефлукс при бебетата: Симптоми и причини

Детски рефлукс

Разпознайте признаците на детски рефлукс

Рефлуксът и регургитацията са медицински термини, които описват процеса на отделяне на малки количества мляко след хранене. Напълно нормално е за бебета и се смята, че е свързано с тяхната развиваща се храносмилателна система – за това са всички тези лигавници! И в повечето случаи няма абсолютно нищо, за което да се притеснявате. Обичайната причина е, че клапанът, който поддържа съдържанието на стомаха, все още се развива и позволява на млякото и киселината да се върнат нагоре. До първия рожден ден на бебето повечето симптоми на рефлукс и регургитация трябва да започнат да изчезват.

careline icon circle

Съвет от експерт

Получете необходимата подкрепа в момента, в който се нуждаете от нея

Рефлукс и регургитация – разлики

Термините рефлукс и регургитация са всъщност различни неща, но начина, по който въздействат на Вашето бебе, са много взаимосвързани.

Какво е рефлукс

Известен също като гастроезофагеален рефлукс (GOR), тук млякото или храната при по-големите бебетата се връща обратно от стомаха в хранопровода или в хранопровода 1. Често наричан „тих рефлукс“, понякога може да е сложно да разберете какво се случва, защото не можете физически да видите връщането на храната.

Какво е регургитация

По-известен като изплюване, тук млякото или храната си проправя път от стомаха, през хранителната тръба чак до устата – а след това и извън устата, често отивайки на рамото на мама или татко! За разлика от повръщането, не е налице напрежение; това е без усилие, по-скоро като хълцане1.

Основното нещо, което трябва да запомните е, че въпреки че може да е притеснително за родителите, рефлуксът и регургитацията са много чести и напълно нормални. Може да се притеснявате, че бебето Ви не получава достатъчно хранителни вещества, но това е много рядко. Докато бебето Ви не показва признаци на дискомфорт или загуба на тегло, не би трябвало да има проблем.

Около 30% от здравите бебета изпитват детски рефлукс и регургитация, няколко пъти на ден през първата година от живота си, докато храносмилателната им система все още узрява².

Възможни причини за рефлукс и регургитация

Ако бебето Ви страда от чести пристъпи на „връщане“, може да бъде успокояващо да знаете, че има редица често срещани причини, поради които това се случва:

  • Бебетата прекарват голяма част от времето си в легнало положение
  • Хранят се предимно с течности
  • Имат къс хранопровод
  • Храносмилателната им система все още узрява
  • Твърде много мляко или храна наведнъж може да създаде проблем

Повечето от тези причини са неразделна част от развитието на бебетата. Но има няколко прости неща, които можете да направите, за да облекчите дискомфортните симптоми, ако са диагностицирани с рефлукс или регургитация.

Какви са признаците на рефлукс и регургитация?

Симптомите обикновено се наблюдават между 3 седмици и 12-месечна възраст3. Счита се, че Вашето бебе има регургитация, ако „връща“ два или повече пъти на ден в продължение на три или повече седмици, но няма други очевидни признаци на заболяване като затруднения, повръщане, загуба на тегло или затруднения при хранене 3. Въпреки това, освен повръщането на мляко, има и други неприятни симптоми, свързани с рефлукса 4:

unhappy baby

Постоянен или внезапен плач

placheshto dete na tumno siv fon

Раздразнителност или болка

baby rubbing eyes

Често събуждане

baby on changing table

Извиване на гърба след хранене

mother hugging crying baby

Често събуждане

Пиковото време на тези симптоми е възрастта около 4-6 месеца и бебетата обикновено започват да ги израстатват между 6-12 месеца5. Въпреки че не можете да „излекувате“ рефлукса или регургитацията, има практически начини, по които можете да помогнете на бебето си да се чувства по-комфортно, докато като го израсте естествено.

Гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ)?

В тежки случаи рефлуксът води до възпаление в храносмилателната система, което може да доведе до проблеми с храненето. Това се нарича гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ). Това не е обикновен рефлукс и регургитация, а се случва само в тежки случаи5.

Трябва ли да говоря със специалист?

Въпреки че рефлуксът и регургитацията са нормални състояния и отминават с времето, винаги е добра идея да говорите Вашия педиатър или личен лекар, ако смятате, че бебето Ви може да има и двете. След като бъде диагностициран специалистът ще може да Ви посъветва за практически начини, по които можете да облекчите симптомите и да Ви даде конкретни решения за хранене. Винаги говорете със специалист, ако бебето повръща редовно големи количества мляко или има дискомфорт по време на хранене, така че да може да се изключат други възможни причини. Ако бебето Ви е на по-малко от една година, нашата програма за проверка на симптомите му е полезен начин за улавянето им. В тази дискусия ще намерите и също и някои практически съвети.

Повече от нашите експерти

Следващи стъпки

  • Проверете дали симптомите на бебето съвпадат с изброените от нас
  • Запишете симптомите на Вашето бебе и колко често се появяват
  • Говорете с Вашия педиатър, фармацевт или си запазете час с личния лекар
  • Ако Вашето бебе е диагностицирано с рефлукс или регургитация, разгледайте нашите съвети за контролиране на състоянието

  1. Vandenplas Y et al. J Pediartr Gastroenterol Nutr 2009;49:498-547.
  2. Iacono G et al. Dig Liver Dis 2005;37(6):432–438.
  3. Hyman PE et al. Gastroenterol 2006;130:1519–1526.
  4. NICE. NG1. Gastro-oesophageal reflux disease: recognition, diagnosis and management in children and young people. 2015. Available at: https://www.nice.org.uk/guidance/ng1/resources/gastrooesophageal-reflux-disease-recognition-diagnosis-and-management-in-children-and- young-people-51035086789 [Accessed: September 2015].
  5. Nelson SP et al. Arch Pediatr Adolesc Med 1997;151(6)569-572.

Последен преглед: 12-ти септември 2016

contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Свързани статии:

Въпроси относно кърменето и храненето?

Можете да се свържете с нас и да зададете Вашите въпроси на нашата FB страница

x