Прием на мляко по време на захранване

Повече или по-малко?

Вашето бебе все още има нужда от мляко по време на захранването

По време на захранването Вашето бебе ще бъде все по-малко зависимо от млякото и повече от храната, която приема. По време на захранването млякото остава основният източник на хранителни вещества и енергия и количеството му следва да се намали постепенно.

careline icon circle

Съвет от експерт

Получете необходимата подкрепа в момента, в който се нуждаете от нея

Факти за млякото:  Важността на млякото при захранване

Захранването е плавен процес, който се състои в постепенното преминаване на бебето от мляко към храна различна от млякото. Когато започнете да включвате захранваща храна в менюто на Вашето бебе, е важно да продължите да му давате кърма или мляко за кърмачета, за да сте сигурна, че то получава всички необходими хранителни вещества. Докато Вашето бебе навърши 12 месеца, кърмата или млякото за кърмачета трябва да продължат да осигуряват значителна част от енергийните дневни нужди на Вашето бебе.

Когато започнете да включвате захранваща храна в менюто на Вашето бебе, е важно да продължите да му давате кърма или мляко за кърмачета, за да сте сигурна, че то получава всички необходими хранителни вещества.

Колко мляко трябва да давам на моето бебе при започване на захранването?

След като бебето започне да яде храна, различна от млякото, трябва постепенно да намалявате количеството допълнително мляко, което му давате. Освен инстинктите, на които се доверявате за това, кое е най-добре за Вашето бебе, използвайте и тези насоки:

Кърма

Тъй като всяко бебе е различно, а и при кърменето е трудно да се измери колко точно мляко е приело Вашето бебе, не е възможно да се предпише по колко да се кърми по време на захранването. Трябва да продължите да го кърмите когато поиска и да му позволявате то да решава дали има нужда от още.

Смисълът от кърменето не е само да се осигури храна. То създава у Вашето бебе чувство за сигурност. Затова когато пропуснете кърмене, опитайте да предложите други форми на комфорт като много прегръдки и успокоение. Захранването, също така, е плавен процес и за Вас, бавното намаляване на кърменето ще помогне на тялото Ви да се адаптира и да произвежда по-малко мляко.

Мляко за кърмачета и малки деца

  • От 6–12 месеца Вашето бебе трябва да приема приблизително 500–600 мл мляко на ден.
  • От 12+ месеца Вашето бебе трябва да приема най-малко 350 мл и не повече от 600 мл мляко на ден. Това обикновено са 3 порции за малкото дете.

Какво да направя, за да съм сигурна, че захранването е плавно?

Като начало бебето Ви ще трябва да свикне с усещането, че има храна в устата и  да се научи как да я придвижва и как да преглъща, затова то ще яде доста малки количества.

Уверете се, че бебето Ви е спокойно, доволно и не много гладно, тогава то ще има по-голямо желание да опитва нови храни. Затова когато започнете със захранването за пръв път , дайте на Вашето бебе половината мляко и след това му предложете новата храна. След това когато бебето Ви вече е свикнало да приема храна, пробвайте да предложите храната преди порцията с мляко.

milk in jug
Кравето мляко не е пригодено да покрие хранителните нужди на Вашето бебе. Затова то не трябва да се дава като основна напитка, вместо това, то може да се използва за приготвяне на ястия.

Твърде вероятно е Вашето бебе ще започне да пие по-малко мляко когато приема повече захранваща храна, и храненето му с мляко естествено ще става все по-рядко и по-кратко.

Когато Вашето бебе стане на около 6 месеца, дайте му отворена чаша, за да се научи да отпива. Като първа напитка, различна от млякото, му дайте вода, за да не развие вкус към сладки напитки или такива, с изкуствени аромати.

Трябва ли да се използва краве мляко при захранване?

На бебетата не трябва да се дава краве или козе мляко като заместител на кърмата или млякото за кърмачета преди да навършат 12 месеца. Кравето мляко обаче може да се използва при приготвяне на различни ястия. Ако решите да използвате козе мляко в храната, не забравяйте да проверите дали е пастьоризирано.

Последно прегледано: 5-и септември 2016

contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Свързани статии:

Кърменето е най-доброто за бебетата и осигурява многобройни ползи за здравето на детето и на майката

Моля, прочетете първо тази важна бележка

С натискане на бутона за продължаване ще можете да видите информация за Aptamil за кърмачета и малки деца и други продукти. Ако решите да продължите, доброволно се съгласявате, че Aptaclub да предоставя тази информация по Ваше желание.

Важно е храненето на майките през периода на подготовката и самото кърмене да е здравословно и балансирано. При въвеждане на частично хранене с биберон са възможни негативни последици върху кърменето като намаляване на количеството на кърмата. Възстановяването на лактацията е трудно, след като веднъж е взето решение да не се кърми. Трябва да имате предвид социалните и финансови затруднения при хранене с мляко за кърмачета.

Неправилната употреба на мляко за кърмачета, както и на неподходящите храни или методи за хранене могат да застрашат здравето на детето. За да избегнете рисковете за здравето, стриктно спазвайте указанията за приготвяне, използване и съхранение на млякото. Млеката за кърмачета трябва да се използват само по съвет на лекар, фармацевт или друг здравен специалист в областта на грижата за майката и детето.

Избери държава