Приготвяне на бебешка храна

Комфорт у дома

Безопасно приготвяне на домашна храна

Ако искате сами да приготвяте храната на Вашето бебе, ние ще Ви покажем как да осигурите всички необходими за неговото развитие хранителни вещества. Открийте как безопасно да приготвяте храната, кои съставки е най-добре да ограничите или избягвате, за да защитите здравето на Вашето бебе.

parenting icon circle

По-светлото бъдеще започва от тук

Открийте повече за развитието на бебето, за да помогнете за оформянето на неговото бъдеще

Как да приготвим бебешка храна: Безопасността на първо място

Тъй като имунната система на Вашето бебе все още не е напълно развита, то е уязвимо към стомашни разстройства, затова добрата хигиена на храната и безопасността при подготовката са от съществено значение.

Ето няколко съвета за приготвяне на храната на Вашето бебе:

  • Подготовка – уверете се, че ръцете, повърхностите, купичките, чиниите и съдовете за готвене са напълно чисти. Ако Вашето бебе е на по-малко от 6 месеца, купичките, чиниите и съдовете за готвене трябва да бъдат стерилизирани, за да се гарантира, че в тях няма бактерии, които могат да разболеят бебето.
  • Приготвяне на месо и риба – уверете се, че месото е сготвено добре, без розови парченца. Рибата трябва да е твърда и ронлива. Ако все още е мека, означава, че не е сготвена достатъчно. Идеалният начин да приготвите риба за Вашето бебе е да я печете във фолио, защото дори когато е сготвена добре, тя все още е крехка и лесна за дъвчене.
  • Плодове и зеленчуци – измийте ги добре преди да ги използвате. За зеленчуците, които трябва да се готвят, приготвянето на пара е най-добрият вариант, тъй като запазва най-много хранителни вещества. Ако не притежавате уред за готвене на пара, използвайте метален гевгир и покрита тенджера с вряща вода.
  • Сервиране на храната – преди консумация, храната на Вашето бебе трябва да е много гореща, за да сте сигурна, че няма живи бактерии. Оставете я да се охлади до комфортна температура преди сервиране.

Храни и съставки, които трябва да ограничавате когато приготвяте ядене за Вашето бебе

Балансираното меню на бебето или малкото дете е много различно от това на възрастните. Някои съставки и храни е най-добре да се избягват или ограничават, за да се защити подрастващия организъм, а именно:

  • Сол и Захар
  • Прекалено много фибри – малко количество фибри е достатъчно
  • Храни с ниско съдържание на мазнини

Сол

Всички се нуждаем от сол, за да може организмът ни да изпълнява основните си функции. Солта помага да абсорбираме течностите от храносмилателния тракт и поддържа всички течности в организма в баланс. Трябва обаче да консумираме малки количества дневно, а бебетата и малките съвсем малко1.

Понастоящем има доказателства, които показват, че високият прием на сол по време на ранна детска възраст може да има вредно въздействие върху развиващите се бъбреци и може да доведе до повишено кръвно налягане на по-късен етап2.

Нещо повече, има доказателства, че хранителните навици, формирани в детството, влияят на хранителния режим на по-късен етап. Предпочитанията към солените храни се приучават в ранна възраст.

Добрата новина е, че ако давате на Вашето бебе храни с ниско съдържание на сол, е по-малко вероятно то да развие вкус към соленото.

Поддържане на нисък прием на сол за Вашето бебе

През първите 6 месеца нивото на сол в кърмата Ви е достатъчно, за да осигури нормалния растеж и развитие на Вашето бебе. Ще трябва обаче да обърнете повече внимание на приема на сол когато започнете да захранвате бебето.

Ето няколко прости промени, които можете да направите в менюто на Вашето бебе, за да сте сигурна, че то не приема твърде много сол:

  • Когато приготвяте храната на бебето, не добавяйте допълнително сол. Яденето може да изглежда безвкусно за Вас, но е напълно приемливо за Вашето бебе.
  • Внимавайте за съдържанието на сол в предварително опакованите храни. Бебешките храни нямат право да съдържат добавена сол, но храни, които купувате и не са предназначени за бебета, като сосове и готови каши, често имат високо съдържание на добавена сол.
  • Дори храни като хляб, сирене, зърнени закуски, съдържат добавена сол. Сравнете етикетите на продуктите и изберете тези, които съдържат по-малко сол. Високо съдържание на сол е когато тя е над 1.5 г на 100 г, еквивалентно на 0.6 г натрий. Ниско съдържание на сол е когато тя е 0.3 г на 100 г или по-малко, еквивалентно на 0.1 г натрий. Нивата между тези крайни стойности означават, че продуктът е с умерено съдържание на сол.

Един от най-добрите начини да сте сигурна, че бебето Ви не приема много сол, е да приготвяте сама неговата храна.

От колко сол се нуждае моето бебе?

Препоръчителният прием е както следва1:

ВъзрастМаксимален прием на сол
0-6 месеца<1 г/на ден
6-12 месеца1 г/на ден
1-3 години2 г/на ден

Захар

Бебетата имат естествени предпочитания към сладки храни като кърмата и плодовете. В същност, харесването на сладки храни и напитки е  характерно за бебетата и децата по целия свят, независимо от менюто им, рекламата или модерните технологии.

Настоящите изследвания показват, че харесването на сладко може да е повлияно от свойствата на захарите3.

Добавянето на захар в менюто на Вашето бебе може да доведе до пристрастяване към сладкото на по-късен етап от неговия живот4.

Не толкова сладко, колкото изглежда…

Въпреки че е изкушаващо да добавите захар към храната, за да насърчите бебето да опита нещо ново, бебешката храна с добавена захар може да доведе до сериозни зъбни проблеми на по-късен етап, като кариес, водещ до пломби и дори загуба на зъби. Напитките с добавена захар са особено вредни за зъбите.

Как да избегнете пристрастяването на Вашето бебе към сладки храни

Много по-лесно е да насърчавате здравословните хранителни навици сега, вместо да се опитвате да промените вредните навици по-късно. Затова не добавяйте захар към храната на бебето и избягвайте продукти, които не са за бебета, тъй като те могат да бъдат с високо съдържание на захар.

Някои храни, които смятате за подходящи за Вашето бебе, могат да бъдат с изненадващо високо съдържание на захар. Сухари, сушени плодове, печен боб и някои от бебешките храни и напитки са малък на брой примери.

Проверете етикетите на храните, за да разберете тяхното съдържание на захар. Потърсете „въглехидрати (от които захари)“ върху етикета за хранителна стойност. Храните с високо съдържание на захар съдържат 22,5 г или повече от общите захари на 100 г, а храните с ниско съдържание на захар съдържат 5 г или по-малко от общите захари на 100 г. Мит е, че естествените захари са по-здравословни за Вашето бебе в сравнение с преработените видове. Всички форми на захар съдържат еднакво количество енергия и всички потенциално застрашават развиващите се зъби.

Що се отнася до напитките, подсладените плодови сокове, стимулиращите напитки, млечните шейкове и ароматизираните води обикновено са пълни с добавена захар. Неподсладените плодови сокове са по-добрата опция, но дори те трябва да се разреждат с вода.

По-добрата идея е да се придържате към водата и млякото, но избягвайте да давате краве мляко преди Вашето бебе да навърши 12 месеца. Когато предлагате лека закуска, изберете здравословни храни като пресни плодове, препечена филийка или непосладени оризови сладки вместо сладки алтернативи5.

Храни с високо съдържание на фибри и с ниско съдържание на мазнини

Вашето бебе се нуждае от много енергия и хранителни вещества, за да се осигури развитието и бързият му растеж. Бебето обаче има малък стомах и не може да се справи с големи обеми ядене, ето защо то трябва да получи енергията и хранителните вещества в компактен вид.6 Това означава, че нискомаслените храни с високо съдържание на фибри не са подходящи за бебешки храни.

Мазнините са важен източник на витамини и енергия за Вашето бебе, което прави обезмасленото мляко или млечни продукти също неподходящи. Използвайте пълномаслено мляко или кисело мляко и имайте предвид, че кравето мляко не трябва да се дава като напитка, докато бебето навърши 12 месеца. Кравето мляко може да се използва в храната, но избягвайте полуобезмасленото, преди Вашето бебе Ви да навърши 2 години.

Храните с високо съдържание на фибри могат да заситят Вашето бебе преди то да е получило цялата необходима енергия от храненето. Въпреки това е хубаво да свикнете бебето да приема пълнозърнести храни. Това ще го насърчи да търси и харесва тези храни когато порасне.

Храни и съставки, които трябва да ограничавате когато приготвяте ядене за Вашето бебе:

  • Опаковани храни като сосове за паста и готови каши
  • Бебешки храни с добавена захар – винаги проверявайте етикетите
  • Подсладени напитки
  • Обезмаслено кисело мляко и сирене

Храни, които да добавяте към менюто на Вашето бебе:

  • Зеленчуци като картофи, моркови, тиква, ряпа
  • Плодове като банан, круша, слива, ябълка и праскова
  • Ориз
  • Пълномаслено кисело мляко и сирене

  1. SACN. Salt and Health Report [Online]. 2003. Available at: www.sacn.gov.uk/pdfs/sacn_salt_final.pdf [Accessed June 2014]
  2. NHS UK. Salt [Online]. 2013. Available at: www.nhs.uk/Livewell/Goodfood/Pages/salt.aspx [Accessed June 2014]
  3. Ventura AK, Mendella JA. PubMed. Innate and learned preferences for sweet taste during childhood [Online]. 2011. Available at: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21508837 [Accessed June 2014]
  4. Liem DG, Menella JA. Sweet and sour preferences during childhood: Role of early experiences. Dev Psychobiol 2002;41(4):388–395.
  5. NHS UK. How to avoid giving your baby a sweet tooth [Online]. Available at: www.nhs.uk/start4life/Pages/babies-avoiding-sugar-sweet-foods.aspx [Accessed June 2014]
  6. NHS UK. What to feed young children [Online]. 2014. Available at: www.nhs.uk/Conditions/pregnancy-and-baby/Pages/understanding-food-groups.aspx#starch [Accessed June 2014]

Последна резвизия: 2-ви август 2014

contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Свързани статии:

Въпроси относно кърменето и храненето?

Можете да се свържете с нас и да зададете Вашите въпроси на нашата FB страница

x