Признаци и симптоми на непоносимост към лактоза при бебета

 

Сигурен знак

Разликата между алергия и непоносимост

Макар, че е доста  необичайно, бебетата могат да имат непоносимост към лактоза. Прочетете, за да научите повече за различните видове непоносимост към лактоза, как да забележите симптомите и какво означава това за храненето на Вашето бебе, както и тяхното бъдещо здраве и развитие.

careline icon circle

Съвет от експерт

Получете необходимата подкрепа в момента, в който се нуждаете от нея

Успокояване на Вашето бебе

Що се отнася до утешаване на Вашето бебе, няма ‘правилен’ начин – той напълно зависи от това на какво реагират. По-долу има няколко изпитани метода, които майките са намерили за полезни1:

  • Успокойте го с бавни люлеещи движения
  • Опитайте да държите бебето в различни положения
  • Успокойте го с шум (напр. сешоар, прахосмукачка)
  • Изкъпете го с топла вода и след това го завийте с одеяло
  • Разходете го с количката около блока
  • Повозете го с колата
  • Разтрийте нежно коремчето или гърба му
  • Посъветвайте се Вашия личен лекар относно техники при масажи на бебета

Какво е непоносимост към лактоза?

Лактозата е захар, която се намира по естествен път в млякото и повечето други млечни продукти. Непоносимост възниква, когато тялото не е в състояние да произведе достатъчно лактаза, това е храносмилателен ензим, произведен в червата, за да разгради лактозата в по-лесно смилаема форма1.

Непоносимостта към лактоза е сравнително необичайна, като само 1 от 50 души от европейски произход имат това заболяване1.

Има три основни причини2:

Първа – когато производството на естествена лактаза намалява в отговор на намален прием на млечни продукти в диетата. Това обикновено не се случва преди зряла възраст и се свързва с културни групи, при които млечните продукти не са постоянна храна в диетата за възрастни.

Втора – временна непоносимост, която е резултат от увреждане на червата – например от стомашна болест или инфекция, недиагностицирана целиакия или дълъг курс на антибиотици.

Непоносимостта към лактоза може да се появи и при бебета, родени преждевременно, тъй като тънките им черва не са достатъчно развити при раждането. Обикновено се подобрява, когато порасне.

Симптоми на непоносимост към лактоза

Симптомите на непоносимост към лактоза могат да бъдат подобни на тези при други състояния, което затруднява идентифицирането. Честите симптоми включват:

  • Болки в стомаха
  •  Диария
  •  Подут корем
  •  Чести газове

Тези симптоми обикновено се появяват в рамките на 1–3 часа след консумирането на храната, съдържаща лактоза3.

Как да разберете дали бебето Ви не е с непоносимост към лактоза?

Ако смятате, че бебето Ви има проблеми с храносмилането, трябва да посетите здравния специалист, който следи здравето и развитието на бебето, за да Ви помогне с диагнозата. Той може да Ви насочи към детски гастроентеролог за по-експертно мнение. Ако бебето Ви е на по-малко от година, може да опитате нашата програма за проверка на симптомите на бебето? Включва много полезни съвети и обобщение на симптомите, които да покажете на личния Ви лекар.

При съмнение за непоносимост към лактоза може да Ви бъде препоръчано да елиминирате лактозата от храненето на бебето. Трябва да действате само под ръководството на здравен специалист, който ще Ви даде съвети относно това, дали бебето Ви все още получава всички хранителни вещества, необходими за здравословно развитие. Хранителното вещество, което се нуждае от специално внимание е калцият, минерал, който обикновено се осигурява от храни, съдържащи лактоза и който може да повлияе на нормалното развитие на костите3.

Калцият е от съществено значение за растящите кости на Вашето бебе, така че е важно да обърнете внимание на приема му, ако трябва да премахнете млечните продукти.

Ако кърмите, Вашето бебе може да се нуждае от лактазни капки, за да усвои лактозата в кърмата Ви. Обикновено ензимните капки се смесват с малко количество изцедена кърма в стерилен съд и след това се дават на бебето от лъжица точно преди хранене. Премахването на лактозата от собствената Ви диета няма да помогне, защото тя се произвежда от гърдите и не е свързана с количеството лактоза в храненето Ви. Ако смятате, че бебето Ви може да реагира на лактозата в кърмата, трябва да говорите с личния си лекар за съвет.

Докато следите състоянието и наблюдавате бебето  си, непоносимостта към лактоза няма да повлияе на развитието му. Ранното откриване към непоносимостта позволява на Вашето бебе да се почувства отново добре и да получи нужните хранителни вещества за този етап и целия бъдещ растеж. И не забравяйте, че в повечето случаи непоносимостта може да продължи само 4–6 седмици, така че е важно да обсъдите повторното въвеждане на лактоза със своя личен лекар.

Храни, съдържащи лактоза и техните алтернативи

Нивата на лактоза в някои често срещани храни:

  • Чаша прясно мляко (200 мл) 9 гр лактоза
  • Кисело мляко (125 гр) 5.9 гр лактоза
  • Извара (60 гр) 1.8 гр лактоза
  • Сирене чедър (30 гр) 0 гр лактоза
  • Котидж сирене (40 гр) 1.2 гр лактоза
  • Млечен шоколад (54 гр) 5.5 гр лактоза
  • Купа оризов пудинг (200 гр) 7.8 гр лактоза4

Следните храни могат да съдържат лактоза. Проверете списъка на съставките за някоя от изброените по-горе храни, съдържащи лактоза3.

  • Преработени меса и храни, например шунка
  • Хляб и тестени продукти
  • Зърнени закуски
  • Kекс
  • Бисквити

Ще израсте ли бебето ми непоносимостта към лактоза?3

В зависимост от причината, Вашето бебе може да се преодоле напълно непоносимостта или да приема повече лактоза в бъдеще. За определен процент от хора състоянието продължава цял живот.

Вашият личен лекар или педиатър може да препоръча мляко с намалено количество лактоза или без лактоза. След това може да искат да въведат отново лактоза в даден момент, за да тестват реакцията на бебето и да проверят дали е имало някакви промени, така че поддържайте връзка със здравния специалист, който следи здравето на бебето Ви и го уведомявайте за състоянието и развитието на симптомите.

Следваща стъпка

  • Ако подозирате, че бебето Ви има непоносимост към лактоза, говорете със здравния специалист, кото следи здравето и развитието на бебето Ви. Те ще Ви насочат към следващите стъпки за установяване на проблема и Вашето бебе ще се върне в предишният спокоен ритъм на живот.

  1. NHS UK. Lactose intolerance [Online]. 2014. Available at: www.nhs.uk/conditions/Lactose-intolerance/Pages/Introduction.aspx [Accessed May 2014]
  2. EFSA. Scientific opinion on lactose thresholds in lactose intolerance and galactosaemia [Online]. 2010. Available at: www.efsa.europa.eu/efsajournal/pub/1777 EFSA Journal 8(9):1777 [Accessed May 2014]
  3. Dunne. T., Farrell. P. & Kelly. V. (2008). Feed Your Child Well. A & A Farmer
  4. McCance. & Widdowson. (2002). The Composition of Foods. (6thed).

Последен преглед: 13-ти август 2016

contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Повече от нашите експерти

Свързани статии:

Въпроси относно кърменето и храненето?

Можете да се свържете с нас и да зададете Вашите въпроси на нашата FB страница

x