Захранване

Здраво начало

Как да започнете със захранването на Вашето бебе

Захранването или запознаването на бебето с първите твърди храни може да бъде вълнуващо. Въпреки, че може да не поглъща много в началото, това да се научи да се храни с лъжица или с пръсти и приемането на нови вкусове и текстури, бележи важен етап в развитието на Вашето бебе. Вижте нашето кратко ръководство за захранване, за да видите как да започнете захранването.

careline icon circle

Съвет от експерт

Получете необходимата подкрепа в момента, в който се нуждаете от нея

Кога да започнете захранването

Захранването с твърди храни е основен етап в развитието на Вашето бебе, в който то може да научи много неща. Затова е важно да оставите бебето да покаже признаци, че е готово за захранване.

От практическа гледна точка захранването е по-лесно, когато Вашето бебе навърши шест месеца, поради вече повишеното му ниво на координация.

Препоръчително е захранването да започне когато Вашето бебе навърши шест месеца

Някои родители обмислят възможността да започнат захранването преди  бебето им да е навършило шест месеца, защото им изглежда по-гладно от обикновено или е започнало да се буди по-често през нощта. Тези промени обаче може да се дължат на скок на растежа. Ако Вашето бебе показва тези признаци, допълнително количество кърма или мляко за кърмачета трябва да са достатъчни, за да се нормализира апетитът му сравнително бързо2.

Твърдите храни не трябва да се въвеждат преди Вашето бебе да е навършило четири месеца. Ако след консултация с Вашия лекар решите да въведете твърда храна преди шест месеца, има някои храни, които трябва да се изключите, тъй като те могат да причинят хранителни алергии. Това включва храни, които съдържат пшеница, глутен (протеин, съдържащ се в пшеница, ръж, ечемик и овес), ядки, фъстъци, фъстъчени продукти, семена, черен дроб, яйца, риба, ракообразни, краве мляко и меко или непастьоризирано сирене. Тези храни може да въведете след шест месеца.

Бебетата, родени преждевременно, трябва да се захранват според индивидуалното им развитие, затова, моля, потърсете съвет от Вашия педиатър или личен лекар.

Началото

За начало, захранването е по-скоро въвеждането на идеята за хранене, а не за консумиране на много калории или хранителни вещества. Нормално е бебетата първо да избутват храната с език, тъй като свикват с усещането и вкуса на нещо различно от млякото. С практиката ще свикнат да държат храната в устата си и да я поглъщат.

Докато бебето Ви свиква с храната, продължете с обичайната си рутина на хранене: това е важен източник на хранителни вещества през целия етап на захранването. И помнете, че кравето мляко не е подходящо като напитка, докато бебето Ви навърши една година.

porridge with jam

Включете много различни зеленчуци в основното им хранене, последвано от десерт на млечна основа и плодове

Пюрета от зеленчуци или плодове са идеални за първи храни на Вашето бебе. По-меките плодове като банан, манго или авокадо могат да бъдат приготвени на пюре. Първо, опитайте да предлагате на Вашето бебе по няколко чаени лъжички веднъж или два пъти на ден. След това можете постепенно да увеличавате броя на храненията в продължение на няколко седмици до достигане на 3 хранения на ден.

Най-добре е да избягвате да въвеждате храна, когато Вашето бебе е прекалено гладно.

Най-добре е да избягвате да въвеждате храна, когато Вашето бебе е прекалено гладно, тъй като то няма да може да се нахрани достатъчно бързо, за да се засити и може да остане разочаровано.

Трябва също така да се уверите, че стомахът му не е прекалено пълен с мляко, тъй като няма да има място за допълнително хранене и няма да бъде особено заинтересовано. В идеалния случай, предлагайте на бебето половината от обичайния му прием на мляко  преди да се опитате да го нахраните с твърда храна.

Формиране на здравословен модел на захранване

Нито една храна не може да даде на Вашето бебе всичко, от което се нуждае. Така, че след като е свикнало с идеята за захранване, постепенно започнете да му предлагате по-голямо разнообразие от храни.

Това ще гарантира, че то получава добър баланс на хранителни вещества, включително витамини и минерали, които ще спомогнат за здравословното му развитие.

Включете много различни зеленчуци в основното му хранене, последвано от десерт на млечна основа и плодове

Добър начин да предоставите на бебето си балансирана диета е да започнете деня си зърнена закуска, направена специално за бебета, без добавена сол или захар.

Правилната текстура

На този етап пюрета са идеалнен вариант, за да помогнат на Вашето бебе да се научи как да поглъща твърда храна. Ябълките, крушите, морковите и сладките картофи са лесни за приготвяне. Уверете се, че сте ги обелили първо, за да премахнете всяка кожа, която може да е твърде твърда за Вашето бебе.

Правилният вкус

Опитайте да въведете вкусове, като тиква, моркови и други зеленчуци, преди да преминете към по-сложни комбинации от ястия. Пригответе ги както обикновено, но без добавяне на сол, което може да навреди на развитието на Вашето бебе.

Кои храни трябва да избягвате

На този ранен етап от захранването има няколко храни, които биха били трудни за обработване от развиващата се система на Вашето бебе. Те включват сол и солени храни като бекон; добавена захар; мед, който не е подходящ до 1 година, тъй като може да съдържа бактериален ботулизъм; и ядки, освен ако те са много фино смлени. Научете повече в нашата статия за храни, които трябва да избягвате по време на захранването.

За повече информация прочетете нашите съвети при поява на алергии.

Следващи стъпки

Покупки, които да добавите към списъка си с храни за захранване на Вашето бебе:

  • Сладки картофи
  • Моркови и пащърнак
  • Тиква
  • Круши
  • Ябълки
  • Банани
  • Манго

  1. Department of Health. Weaning: Starting Solid Foods [Online]. 2007.
  2. NHS UK. Your baby’s first solid foods [Online]. 2013. Available at: www.nhs.uk/Conditions/pregnancy-and-baby/Pages/solid-foods-weaning.aspx [Accessed July 2014]

Последен преглед: 5-ти септември 2016

contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Свързани статии:

Въпроси относно кърменето и храненето?

Можете да се свържете с нас и да зададете Вашите въпроси на нашата FB страница

x