Етап 2 на захранването: Представяне на различни хранителни текстури

От ръката в устата

Следваща фаза на захранването

Преминаването от гладки пюрета към по-плътни хранителни текстури е следващ етап в захранването и означава, че детето Ви ще трябва да се научи да дъвче. Това е добра подготовка за приемането на големи парчета, като хранене от пръсти, защото координация на зрението ще му позволи да се храни и също така е важно за развитието на речта. Богатите на желязо рецепти за Вашето 7-месечно бебе могат да помогнат за поддържането на когнитивното му развитие на този етап.

parenting icon circle

По-светлото бъдеще започва от тук

Открийте повече за развитието на бебето, за да помогнете за оформянето на неговото бъдеще

Следващ епат на захранване

След като детето Ви приема спокойно и се наслаждава на гладките текстури на храната може да опитате да преминете в следващия етап на захранване – да му предложите нови вкусове и по-плътни текстури.

introducing food textures

Пълноценен и балансиран хранителен режим по време на захранването

Тъй като никоя храна не може да даде на Вашето бебе всички необходими хранителни вещества, трябва да му предложите по-голямо разнообразие от храни. Това ще му помогне да си осигури правилния баланс на витамини и минерали, както и енергията, от която се нуждае, за да расте, да учи и да изследва заобикалящата го среда.

На този етап е особено важно да се уверите, че храната и млякото съдържат здравословни количества желязо, тъй като естествените запаси, с които е родено, започват да се изчерпват след около 6 месеца.

С какво да храните Вашето бебе по време на Етап 2 от захранването

Опитайте се да започвате деня на Вашето бебе с зърнени закуски, обогатени с ключови витамини и минерали, но без добавена захар или сол. Не забравяйте да включите в основната вечеря много различни зеленчуци, а за десерт-плодове. Бебетата на тази възраст обикновено са склонни да опитват нови вкусове, така че е чудесно време за въвеждане на нови храни като патладжан, гъби и ананас.

plate of broccoli

Малки парчета варени зеленчуци, като броколи, са идеални за Етап 2 на захранване.

Въпреки, че те могат да ядат все повече и повече всеки ден, кърмата или млякото за кърмачета все още са важна част от диетата на Вашето бебе. То се нуждаят от около 500-600 мл мляко на ден – това включва и млякото, което използвате, за да приготвите и храната им.

Подходяща текстура

Този следващ етап на захранване включва уроци по дъвчене. Това се прави чрез преминаване от гладки пюрета към пюрирани хранителни текстури, които насърчават Вашето бебе да започне да движи челюста си нагоре и надолу. След като свикнат с това, то ще бъде готово за големи парчета храна.

Координацията на Вашето бебе също може да се подобри, така че се опитайте да го запознаете с храната от върха на пръстите си и да се забавлявате докато го храните. Малки парчета варени зеленчуци, кубчета меки плодове или късче хляб са идеални, като за начало.

Правилният вкус

Тъй като това е етап, в който бебетата са готови за опитване на нови вкусове е важно да предложите на Вашето бебе голямо разнообразие от здравословни храни, за да му помогнете да се научи да обича различни вкусове. Като се започне от две годишна възраст, тези предпочитания могат да станат относително фиксирани, докато те са на около осем години, така че въвеждането на по-голям брой продукти сега ще помогне да се предотвратят капризите им докато са все още малки деца и в ранните години докато са в училище.

Следващи стъпки

Добавете тези храни към Етап 2 от захранването:

  • Броколи
  • Тиквичка
  • Гъби
  • Ананас
  • Праскова
  • Прясна сьомга
  • Червено месо
  • Сирене и пълномаслено кисело мляко
  • Обогатени с желязо зърнени закуски – изберете тези, които не съдържат добавена захар или сол.
contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Свързани статии:

Въпроси относно кърменето и храненето?

Можете да се свържете с нас и да зададете Вашите въпроси на нашата FB страница

x