Как да кърмите успешно ?

Време за четене: 5 минути

Въпреки, че кърменето се счита за най – естественото нещо в света, може да отнеме известно време, за да го усъвършенствате. Затова създадохме нашето ръководство за кърмене „Как“ с подходящи съвети как да кърмите успешно. Тук ще намерите отговорите на всички Ваши въпроси за това как да кърмите новороденото си.

breasy milk icon

Отначало Вашето новородено ще се нуждае само от няколко чаени лъжички коластра на ден, тъй като коремчето му е с размерите на топче1.

Знаете ли, че хормоните в млякото Ви се променят вечер и могат да помогнат на бебето да заспи?3

Кърмене за начинаещи

small baby suckling

Кърменето е безспорно е най-доброто нещо за Вашето бебе и е напълно естествен процес и за двама Ви. Но като всяко ново преживяване, за да го овладеете може да отнеме малко време. Така, че не се разочаровайте, ако в началото Ви се стори  трудно. С правилната техника и малко практика ще откриете, че ще Ви става все по-лесно. Имайки предвид това, ние събрахме няколко полезни съвета за кърмене, за да сме сигурни, че сте на прав път. Ако имате проблеми, не сте сами, затова имаме и съвети за често срещани проблеми с кърменето.

Комфортът ще помогне на детето Ви да се кърми колкото е възможно по-добре. Така че експериментирайте с няколко различни позиции за кърмене, за да разберете как е най-добре. Не забравяйте и Вашия комфорт и се уверете, че имате напитка под ръка, тъй като Вие също може да ожаднеете!

Кога „излиза“ млякото?

След около два до четири дни след раждането ще усетите как Вашите гърди стават по-плътни и ще започнете да произвеждате по-голямо количесто мляко5.

НАУКАТА ЗАД

ПРЕДНО МЛЯКО и ЗАДНО МЛЯКО

Спосорирано от Nutricia

В началото на всяко хранене ще произвеждате „предно мляко“ – бистра течност, пълна с въглехидрати, протеини и витамини, която ще поддържа Вашето бебе хидратирано. Тъй като бебето Ви ще продължава да се храни, то ще достигне и Вашето „задното мляко“ – то е по-плътно, питателно, по-калорично и ще държи бебето по-сито за по-дълго време6.

Това не са два различни вида мляко, а два момента от един процес, който започва като предно мляко и преминава в задното мляко по време на хранене. Всяка кърма, с което захранвате бебето си ще му осигури цялата необходима храна и ще му даде най-добрия старт за пълноценен живот6.

Как да кърмите Вашето новородено7

  • Настанете се удобно в стол за кърмене или с възглавници
  • Притиснете бебето до гърдите си и го оставете да се настани.
  • Задната част на врата и раменете трябва да се поддържат, но главата му трябва да може се движи свободно.
  • Цялото му тяло трябва да бъде обърнато към Вас по време на хранене, затова се уверете, че коремът му е срещу Вас през цялото време
  • Позволете ръцете му да се движат свободно, когато суче. Ще откриете, че като го оставяте да натиска или докосва гърдите Ви по време на сучене се стимулира производството на кърма.

Как да захванете бебето

asian baby breastfeeding
  • Дръжте цялото тяло на бебето си близо, така че носът му да е на една линия с зърното Ви
  • Нека главата му леко се облегне назад, така че горната му устна да може да докосне зърното Ви. Това трябва да му помогне да отвори широко устата си
  • След като устата му е широко отворена, дръжте бебето на гърдата си (а не обратното)
  • Ако бебето Ви е захванато правилно, долната му устна ще се огъне назад и единствената видима област на ареолата (тъмната кожа около зърното) ще е е над горната устна на бебето
  • Болезненото кърмене може да бъде причинено от това, че бебето Ви не е фиксирано правилно, така че промяната на позицията може да помогне. Плъзнете пръста си между зърната и устата на бебето, за да ги изместите леко, след което преместете бебето от гърдите си и се опитайте да го нагласите отново.

С времето ще започнете да разбирате как бебето Ви обича да се храни, но дотогава търсете тези често срещани признаци, че сте ситуирани добре, което означава, че е вероятно то да се храни добре:

  • То заема голяма част от гърдите Ви
  • Брадичката му здраво докосва гърдите Ви
  • Зърната и гърдите Ви не изпитват дискомфорт
  • То се отдръпва от гърдите Ви, когато се нахрани
  • Бузите му ще  изглеждат пълни и заоблени, когато се храни. Също така внимавайте за движението около ухото – добър знак, че то поглъща

Колко мляко трябва да давате на Вашето новородено при всяко хранене?

Много млади майки се притесняват, че бебето им не получава достатъчно мляко, но през първите няколко дни Вашето новородено ще се нуждае само от няколко супени лъжици коластра на ден, тъй като коремът му е с размер на топче1. Въпреки това, то може да се храни всеки час и е напълно нормално Вашето бебе да загуби до 5-10% от теглото си след раждане през първата седмица поради загуба на течности8. Ако обаче има загуба на тегло с повече от 10%, говорете за това със здравен специалист, тъй като трябва да се направи клинична оценка9. До края на втората седмица то обикновено възстановява това тегло и започва да расте постоянно.

Колко често трябва да храните Вашето новороденото?

Дори, ако бебето Ви прави всички тези неща, все още може да се притеснявате за количеството мляко, което получава. Няма строги правила относно броя хранения, които трябва да има и тъй като бебето  расте, нуждите му се променят е прието, че ще се храни на всеки два-три часа, включително и през деня и през нощта10.

Ето няколко начина да разберете дали бебето Ви се храни достатъчно:

  • Започвайки кърмене от 3-5-ия ден, то започва да наддава на тегло. Повечето бебета възстановяват теглото си при раждане през първите две седмици.
  • От 4-ия ден и през първите няколко седмици изпражненията му са жълти и кашаво течни. То трябва да се изхожда най-малко два пъти на ден.
  • То ще има най-малко шест мокри пелени на всеки 24 часа, започвайки от 5-ия ден нататък.

Не забравяйте, че след като бебето Ви се наяде то само ще спре да суче. Някои бебета естествено правят почивка по време на хранене, така че винаги е полезно да изчакате известно време, за да видите дали те просто почиват или всъщност са се нахранили11.

До кога трябва да кърмите?

Кърменето осигурява цялата необходима храна за Вашето бебе и има много ползи, а след като бебето Ви бъде премине към захнваща храна, тези ползи ще продължат! Препоръчително е кърменето на Вашето бебе до навършване на 6 месечна възраст и след това като част от балансиран хранителен режим до навършване на 2-годишна възраст, ще му помогне да осигури по-пълноценно хранене в ранна възраст4.

Оборудване за кърмене

Пазаруването на оборудване за кърмене може да бъде досадно, така че е по-добре да се ориентирате към него в края на бременността си. Доброто оборудване трябва да включва:

breastfeeding baby on couch

Сутиени за кърмене

  • Те помагат за по-лесно кърмене, като се откопчават, за да се отворят напълно зоните на гърдите, което прави храненето лесно
  • Уверете се, че те не са прекалено стегнати, тъй като натискът върху гърдите може да увеличи вероятността от развитие на мастит

Помпа за кърма

  • Ако планирате да изцеждате кърмата си

Подложки за гърди

  • Гърдите могат да протекат между храненията

Кърмене на публични места

amamentacao 10

Кърменето на обществени места е нещо, от което често се нуждаете, ако сте навън с бебето си. Обикновено сте малко притеснени, ако Ви се налага да кърмите на публично място особено в началото. Носенето на шал може да Ви помогне да се покриете, ако имате притеснения да храните бебето си на обществени места.

Повече от нашите експерти

  1. Lording, Ros. Breastfeeding Review, 2008;16(3):32.
  2. Legislation.gov.uk. (2019). Equality Act 2010. [online] Available at: http://www.legislation.gov.uk/ukpga/2010/15/contents [Accessed 18 Dec. 2019].
  3. White, R. Breastfeed Med, 2017;12(7):398-400.
  4. Agostoni, C., et al. J Pediatr Gastroenterol Nutr, 2009;49(1):112-125.
  5. Neville, M. et al. Am J Clin Nutr, 1988;48(6):1375-1386.
  6. Nielsen, S., Beverly, R. and Dallas, D. Frontiers in Nutrition, 2017;4.
  7. Banginwar, A., et al. J Fam Community Med, 2011;18(2):74.
  8. Australian Breastfeeding Association. (2019). Baby weight losses and weight gains. [online] Available at: https://www.breastfeeding.asn.au/bf-info/common-concerns–baby/baby-weight-gains [Accessed 18 Dec. 2019].
  9. Nice.org.uk. 2020. Recommendations | Faltering Growth: Recognition And Management Of Faltering Growth In Children | Guidance | NICE. [online] Available at: https://www.nice.org.uk/guidance/ng75/chapter/Recommendations [Accessed 1 May 2020].
  10. Casiday RE, et al. Eur J Clin Nutr. 2004;58(9): 1290-1296.
  11. Li R, Fein SB, Grummer-Strawn LM. Pediatrics. 2010;125(6):1386-93.

Последен преглед: 13-ти юли 2020

contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Свързани статии:

Въпроси относно кърменето и храненето?

Можете да се свържете с нас и да зададете Вашите въпроси на нашата FB страница

x