Пози за кърмене

Време за четене: 5 минути

Да люлеете бебето, или да бъде в легнало положение, важно е да намерите поза за кърмене, която е удобна и за двамата. Ако не се чувствате добре можете да преместите бебето по всяко време. Това може да Ви помогне да намалите болката от уголемените Ви гърди и да Ви помогне да постигнете успех с храненето.

mother breastfeeding baby icon

Всяка майка е различна, така че една поза може да е добре за Вас, но няма да е удобна за някой друг1.

mother breastfeeding baby icon

Лежането е чудесна поза за ранно кърмене и помага на бебето да покаже първоначални рефлекси, които могат да помогнат за успешното хранене2.

baby breastfeeding icon

Храненето в изправени позиции, както при позата на коалата, може да бъде полезно за намаляване на рефлукса при Вашето бебе4.

Най-подходяща поза за кърмене при новородени

Няма най-добри пози за кърмене за Вашето новородено, тъй като телосложенията на майките са различни и така една поза може да бъде за Вас, но няма да е удобна за някой друг1. Що се отнася до кърменето, намирането на поза, която е подходяща за Вас и Вашето бебе, може сравнително да подобри процеса. Вижте този кратък наръчник стъпка по стъпка от Aptaclub, показващи най-добрите пози за кърмене, които можете да пробвате.

Пози за кърмене

number icon 1

В легнало положение

  • Този вид хранене означава да седите спокойно, легнала назад, като бебето Ви лежи по корем, за да може да пропълзи към гърдите и да се храни1.
  • Това е чудесна поза за ранно кърмене и помага на бебето да покаже първоначални рефлекси, които могат да помогнат за успешното хранене2.
number icon 2

Лежейки на една страна

  • Това хранене означава да лежите настрани, бебето да лежи до Вас и да го кърмите, докато сте застанали един срещу друг.
  • Полезно е ако сте имали Цезарово сечение, тъй като може да намали натиска върху стомаха Ви3.
number icon 3

Поза ръгби

  • Това хранене представлява Вашето бебе да лежи подпряно на една Ви ръка, с крака застанали зад вас и отпуснато с гърба в скута Ви.
  • Това е полезно, ако сте имали Цезарово сечение, тъй като може да намали натиска върху стомаха Ви3.
number icon 4

Поза люлка

  • Това хранене означава бебето Ви да бъде с лице към Вас, като поддържате главата, шията и раменете му.
  • Това е полезно за кърмене на обществени места, тъй като е лесно бебето да се задържа във всяко седнало положение.
number icon 5

Поза коала

Любопитни ли сте?

Най-подходяща позиция за кърмене при рефлукс

baby breastfeeding at lunch 2

Ако бебето Ви има проблеми с рефлукса, може да помогне като го храните в изправено положение. Така че позата коала е полезна за намаляване на моментите на рефлукс при Вашето бебе4.  Винаги се консултирайте с лекар, ако се притеснявате, че бебето Ви има проблем с храненето.

Последна ревизия: 08 април 2020

Прегледано от екипа на Nutricia по медицинските и научни въпроси

contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Свързани статии:

Кърменето е най-доброто за бебетата и осигурява многобройни ползи за здравето на детето и на майката

Моля, прочетете първо тази важна бележка

С натискане на бутона за продължаване ще можете да видите информация за Aptamil за кърмачета и малки деца и други продукти. Ако решите да продължите, доброволно се съгласявате, че Aptaclub да предоставя тази информация по Ваше желание.

Важно е храненето на майките през периода на подготовката и самото кърмене да е здравословно и балансирано. При въвеждане на частично хранене с биберон са възможни негативни последици върху кърменето като намаляване на количеството на кърмата. Възстановяването на лактацията е трудно, след като веднъж е взето решение да не се кърми. Трябва да имате предвид социалните и финансови затруднения при хранене с мляко за кърмачета.

Неправилната употреба на мляко за кърмачета, както и на неподходящите храни или методи за хранене могат да застрашат здравето на детето. За да избегнете рисковете за здравето, стриктно спазвайте указанията за приготвяне, използване и съхранение на млякото. Млеката за кърмачета трябва да се използват само по съвет на лекар, фармацевт или друг здравен специалист в областта на грижата за майката и детето.

Избери държава