Хранителни вещества съдържащи се в кърмата

Какво има в майчината кърма?

Кърмата Ви съдържа перфектната комбинация от хранителни вещества за Вашето бебе: сложни въглехидрати, протеини, мазнини, витамини, минерали и антитела.

Защо майчината кърма е най-добрa?

Кърмата е единствената храна, създадена специално за Вашето бебе и съдържа всички необходими хранителни вещества, от които бебето Ви се нуждае през първите 6 месеца от живота.

Майчината кърма е:

  • сложно вещество, което се изследва от много години
  • съдържа перфектната комбинация от въглехидрати, мазнини, протеини, витамини, минерали и други вещества, необходими за здравословното развитие на бебето
  • съдържа антитела за борба с инфекциите
  • е уникална за всяка майка и има хранително съдържание, което е напълно съобразено с нейното бебе

Как кърмата влияе на имунната система на бебето?

Коластрата, жълтеникавото мляко, което тялото Ви произвежда след раждането, е пълно с антитела, борещи се с микроби. Тя е изключително концентрирана, така че Вашето бебе се нуждае само от малко количество при всяко хранене.

Тези богати на калории първи храни покриват лигавицата на червата на Вашето бебе, за да го предпазят от микроби и да намалят риска от развитие на алергии на по-късен етап.

Когато влезете в контакт с нови инфекции, кърмата Ви ще съдържа нови антитела, които от своя страна ще дадат на бебето имунитет.

Какво има в майчината кърма?

В кърмата се съдържат:

  • суроватъчни и казеинови протеини
  • въглехидрати под формата на лактоза
  • мазнини, включително дълговерижни полиненаситени мастни киселини ДВПНМК (LCPs)
  • витамини и минерали

Ключови компоненти на майчиното мляко като ДВПНМК (LCPs), нуклеотиди и олигозахариди играят важна роля през първите няколко месеца от живота на Вашето бебе, като допринасят за общото му благополучие и здравословно развитие.

Дълговерижни полиненаситени мастни киселини ДВПНМК

ДВПНМК са важни за развитието на мозъка на Вашето бебе. Два особено важни ДВПНМК – AA и DHA – се намират в кърмата. Консумирането на повече ДВПНМК по време на бременност и докато кърмите може да бъде от полза за движението, зрителното и мозъчното развитие на Вашето бебе.

Основните начини да включите ДВПНМК в хранителния си режим са като консумирате мазни риби, яйца и месо. Мазните риби като скумрия, сардини, риба тон и сьомга са богати източници на AA и DHA.

ДВПНМК също могат да бъдат „произведени“ от тялото в малки количества от прием на есенциални мастни киселини, намиращи се в листните зеленчуци, ядките, растителното масло и семената.

Антитела

Кърмата Ви съдържа огромно количество антитела, които помагат за подпомагане на имунната система на Вашето бебе.

Съдържание на мазнини

Количеството мазнини в кърмата варира по време на всяко отделно хранене, както и от храна до храна през деня (24 часа). Тази промяна в мазнините може да бъде открита чрез консистенцията и външния вид на кърмата.

Нуклеотиди

Кърмата е богата на нуклеотиди. Изследванията показват, че нуклеотидите поддържат активността на определени клетки в имунната система, като помагат за защитата на тялото от инфекции.

Олигозахариди

Олигозахаридите, открити в кърмата, помагат за поддържането на здравата чревна флора на Вашето бебе, като повишават нивата на полезни бактерии и намаляват нивата на потенциално вредните бактерии. Така олигозахаридите, намиращи се в майчиното мляко, подпомагат храносмилането и имунната система на Вашето бебе.

contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Свързани статии:

Кърменето е най-доброто за бебетата и осигурява многобройни ползи за здравето на детето и на майката

Моля, прочетете първо тази важна бележка

С натискане на бутона за продължаване ще можете да видите информация за Aptamil за кърмачета и малки деца и други продукти. Ако решите да продължите, доброволно се съгласявате, че Aptaclub да предоставя тази информация по Ваше желание.

Важно е храненето на майките през периода на подготовката и самото кърмене да е здравословно и балансирано. При въвеждане на частично хранене с биберон са възможни негативни последици върху кърменето като намаляване на количеството на кърмата. Възстановяването на лактацията е трудно, след като веднъж е взето решение да не се кърми. Трябва да имате предвид социалните и финансови затруднения при хранене с мляко за кърмачета.

Неправилната употреба на мляко за кърмачета, както и на неподходящите храни или методи за хранене могат да застрашат здравето на детето. За да избегнете рисковете за здравето, стриктно спазвайте указанията за приготвяне, използване и съхранение на млякото. Млеката за кърмачета трябва да се използват само по съвет на лекар, фармацевт или друг здравен специалист в областта на грижата за майката и детето.

Избери държава