Опознайте Вашето бебе

Накратко

След интензивното напрежение при раждането, срещата с новороденото за първи път е огромно преживяване. Ще почувствате облекчение, гордост, удивление и болка едновременно. Благодарение на прилива на окситоцин, „хормона на любовта“, Вие също ще бъдете влюбени. Тази статия обяснява какво да очаквате през първите няколко часа, прекарани с Вашето бебе.

parenting icon circle

По-светлото бъдеще започва от тук

Открийте повече за развитието на бебето, за да помогнете за оформянето на неговото бъдеще

Любов от пръв поглед

Тези първи ценни моменти с Вашето бебе са наситени, подхранвани от прилив на хормони, чието предназначение е да насърчават връзката майка  ̶ дете и желанието за защита. Срещата с Вашето бебе прави тези девет месеца бременност и стреса от раждането да си струват. Допирът е красив начин да започнете да се свързвате с бебето веднага след раждането, но не се притеснявайте   ̶ не всички майки усещат на мига връзка със своето бебе. Любовта Ви ще расте заедно с Вашето бебе.

Първо докосване

При първа възможност след раждането акушерката ще постави новороденото върху гърдите Ви1. Този близък контакт Ви позволява да погледнете в очите на бебето, да разгледате чертите му и да му дадете първото утешително гушкане; това всичко са важни стъпки по пътя на опознаването. Освен че осигурява емоционални ползи и за двама Ви, тази първа прегръдка има и много ползи за физическото здраве на Вашето бебе. Помага за регулиране на телесната температура, нивата на глюкозата и честотата на дишане2. Бактериите по Вашата кожата ще задействат имунната система на бебето, като осигурят насищането на бебешката кожата с полезни бактерии3. Също така, прегръдката насърчава инстинктивното желание на Вашето бебе да бъде накърмено.

Първо хранене

Скоро след раждането бебето ще се опита да намери гърдата Ви, от която да се храни, то ще обърне глава по посока на миризмата на млякото и ще отвори уста, когато нещо докосне устната му4. Закрепването и сученето може да изисква малко повече практика, но акушерката Ви трябва да е наблизо, за да помогне и на двамата Ви.

Първите няколко дни от кърменето са най-важни, тъй като бебето Ви се възползва от предимствата на коластрата. Това гъсто, жълто вещество е първото мляко, което произвеждате. То осигурява всички хранителни вещества, от които се нуждае Вашето бебе във високо концентрирана форма. Тъй като коремчето на Вашето бебе е с размерите на топче за игра, то се нуждае само от няколко чаени лъжички на ден5, но това невероятно първо мляко предоставя редица предимства:

  • Това е идеалната храна   ̶ лесно смилаема, с всички протеини, мазнини и витамини, от които се нуждае Вашето бебе
  • Коластрата осигурява антитела и полезни бактерии, за да започнат да се изграждат имунната система и здравите черва на Вашето бебе
  • Това е слабително средство, което помага за изчистването на мекония  от червата на бебето6

Кърменето „при поискване“ ще Ви помогне да произведете млякото, от което се нуждае Вашето бебе. То ще стимулира и контракциите, които ще свият матката и ще помогнат за предотвратяване на прекомерна загуба на кръв. Не винаги е лесно да получите кърма от първия път, така че не забравяйте да се възползвате от цялата помощ, която Вашата акушерка може да предложи в първите дни.

sleeping newborn
Допирът е красив начин да започнете да изграждате връзка с Вашето бебе веднага след раждането му

Първи прегледи

Хубаво е да знаете, че през първите 72 часа от живота на бебето то трябва да бъде внимателно изследвано, за да е сигурно, че е здраво. Първият преглед се извършва през първите няколко минути от живота на бебето и се нарича резултат по Апгар. Този метод помага на Вашата акушерка или лекар да реши дали бебето Ви се нуждае от незабавна медицинска помощ, като преглежда неща като цвят на кожата, сърдечна честота и рефлекси. Методът не се използва като показател за дългосрочни здравословни проблеми и ако бебето Ви е здраво, няма нужда да се притеснявате от нисък резултат по Апгар.

Други прегледи след раждането включват състоянието на очите, ушите, сърцето, бедрата и тестисите за момчетата. Слухът се проверява като се издават щракащи звуци в ухото на бебето и се слуша за ехо. Прави се докато бебето спи и е безболезнено. На Вашето бебе ще бъде приложен и тест чрез убождане в петата, когато е на около 5-8 дни. Взема се кръвна проба от петата и се тества за метаболитни нарушения като фенилкетонурия (PKU), MCADD, муковисцидоза, сърповидни клетки и вроден хипотиреоидизъм.

Теглото също се следи внимателно. Въпреки че е нормално бебето да отслабва през първата седмица от живота си, вашият здравен специалист или акушерка ще следи теглото, за да се увери, че всичко е наред.

Как ще изглежда или на кого ще прилича моето бебе?

Вероятно ще искате да разберете дали бебето Ви прилича на вас или бащата, или е взело носа на своята леля, но реалността е, че новороденото Ви може да изглежда в началото малко странно. Главата му ще е несъразмерно голяма, а ръцете и краката може да са тъмносини или лилави преди циркулацията на кръвта да започне. В зависимост от начина, по който се е появявило на този свят, временно може да е променена формата на главата му. Бебето има и пластмасова скоба върху пъпчето, поставена върху срязаната пъпна връв.

Кожа

Недоносените бебета могат да имат малко по-прозрачна кожа и обикновено са покрити с верникс, восъчно бяло вещество, което помага да се защити кожата им в утробата. Бебетата, родени по-късно, могат да имат по-малко верникс и по-суха кожа. Бебешкото акне, известно още като „млечни петна“, може да се появи по кожата на Вашето бебе по всяко време. То е напълно безвредно и се предизвиква от Вашите хормони. Обикновено изчезва в рамките на няколко седмици.

Глава

За да премине главата на Вашето бебе по-лесно през родилния канал, то има две меки места върху главата си, където черепните кости не са твърдо съединени. Тези меки места се наричат фонтанели и са във формата на диамант   ̶  една отпред и по-малка  ̶ отзад. Фонтанелите са покрити с дебела защитна мембрана и по-късно, между 1 година и 18 месеца се „затварят“и  костите се съединяват7.

Коса

Бебетата се раждат с всякакви прически, от рошава коса до гладка, с лъскави кичури. Цветът и дебелината на косата им вероятно ще се променят през следващите няколко седмици или години. Дори е напълно нормално косата, с която са родени, да опада. Ако бебето Ви се роди по-рано, по-вероятно е да има повече лануго (фино, пухкаво окосмяване, което покрива тялото му в утробата), отколкото ако е родено след очакваната дата8.

Очи

Подобно на косата, цветът на очите на Вашето бебе може да се променя в период на няколко месеца, докато се установи. Удивително е, че отначало бебетата виждат предметите в размито черно-бяло и не могат да различават  форми, които са на разстояние над 20 см  ̶ точно толкова, колкото да могат да видят лицето Ви, докато кърмите.

Не се паникьосвайте, ако видите, че очите на Вашето бебе от време на време гледат в различни посоки. Това се нарича кривогледство и трябва да се оправи до около 3-месечна възраст7.

Лице

Отначало лецето на Вашето бебе може да изглежда доста смачкано, но скоро ще се отпусне и омекне.

Гениталии

Приливът на хормони в тялото на Вашето бебе може да доведе до подуване и зачервяване на гениталиите му. Момиченцата често кървят леко или имат бяло, мътно течение от вагината. Тестисите на момчетата се развиват в корема им преди да се преместят в скротума в края на бременността. При някои момченца това се случва след раждането и може да отнеме от три до шест месеца9.

Грижа за пъпната връв

Може да се изненадате, че Вашето бебе има около 2–3 -сантиметрово връхче от пъпната връв, останало на корема му, то е стегнато с пластмасова скоба или връв. Това връхче няма нервни окончания, така че бебето Ви не усеща нищо. Всичко, което трябва да направите, е да го поддържате чисто около седмица, докато само изсъхне и падне. Не се изкушавайте да го махнете; оставете го да падне от само себе си. Вашата акушерка или здравен специалист ще проверява редовно пъпчето за инфекции, посъветвайте се с него, ако имате някакви въпроси или притеснения.

Как да държите новороденото

В началото вдигането и държането на новороденото може да бъде доста плашещо. То е толкова ценно и мъничко. Основното нещо, което трябва да запомните е винаги да придържате  главата на бебето. Хубаво е да намерите начин, който да е удобен и за двама ви. Защо да не опитате с някои от тези често срещани начини на придържане10?

holding baby sketch 1

Придържане тип „люлка“

Вратът,  главата и гърбът се поддържат от едната ръка с широко отворената длан. Другата ръка придържа бебето отдолу.

hugging baby sketch 1

Придържане тип „прегръдка“

Гърди до гърди с една ръка, поддържаща задната част на главата и една ръка под дупето му. Обърнете главата на бебето на една страна, за да не му пречи на дишането.

how to hold baby sketch 1

Придържане лице в лице

Дръжте бебето пред себе си с крачетата върху Вашия корем. Сложете едната ръка под главата на бебето а другата  да го поддържа отдолу. Страхотен начин за взаимодействие и комуникация с Вашето бебе.

holding newborn sketch 1

Придържане тип „Ръгби”

Дръжте бебето с едната ръка, близо до кръста, крачетата му да са изпънати зад вас, придърпайте го близо, като използвате едната ръка, за да поддържате гърба и врата, а другата   ̶ за главата.

holding baby on one arm sketch 1

Придържане през коремчето

Гърди и коремче, поставени върху ръката ви, главата опира в гънката на лакътя а другата ръка държи между крачетата.

Свързани статии:

Въпроси относно кърменето и храненето?

Можете да се свържете с нас и да зададете Вашите въпроси на нашата FB страница

x