Игри с бебето: Забавлявайте се заедно с Вашето бебе

Накратко

Вашето красиво новородено бебе е като гъба, попиваща всяко ново преживяване, знание и развитие всеки ден. Ето защо, дори когато бебето е малко, е хубаво всеки ден да отделяте време за игра. Това ще Ви помогне да изградите връзка и ще Ви напомня, че появата на бебето е свързана и с любов и забавление, не само с пелени и безсънни нощи.

parenting icon circle

По-светлото бъдеще започва от тук

Открийте повече за развитието на бебето, за да помогнете за оформянето на неговото бъдеще

Играчки за новородени

baby thumbs up

Докато с времето започне да обича своето мече, в ранните дни любимата му „играчка“ сте Вие. Проучванията показват, че бебетата реагират на лица повече от всички други визуални стимули. В първите месеци Вашето бебе ще се пробва да имитира Вашите изражения; опитайте, например, да му се изплезите и вижте какво ще стане! Говоренето и пеенето, правенето на физиономии, усмивките   ̶ всичко това са прости начини за изграждане на емоционални връзки и комуникативни умения1.

Физическият контакт предоставя игрива възможност на Вашето бебе да опознае света около себе си. Раздвижвайте нежно краката и ръцете му и го масажирайте, за да го успокоите. Бебето харесва Вашето докосване, така че носенето и нежното люлеене ще засили емоционалната връзка помежду ви   ̶  особено ако се докосвате до кожата му.

Вашето бебе ще се пробва да имитира Вашите изражения; опитайте, например, да му се изплезите и вижте неговата реакция!

Игри със сензорни играчки

sight icon

Зрение

Новороденото вижда само на около 20–25 см2, което е достатъчно, за да види лицето Ви, докато го кърмите. Зрението му се развива изненадващо бавно. След три месеца то ще може да следи обекти с очите си. Учудващото е, че цветното зрение не е напълно развито до около пет месечна възраст. Купувайте книги и играчки, предназначени да стимулират малките бебета   ̶ те съдържат висококонтрастни черно-бели изображения.

hearing icon

Слух

Никога не е рано да започнете да пеете на Вашето бебе. Говоренето или пеенето в закачлив, висок тон е известно като „парентеза“ и изглежда идва инстинктивно за много родители. Приспивни песни са използвани от поколения за успокояване и забавление и поставят основите на ранните езикови умения, въпреки че едва ли ще чуете членоразделни звуци докато бебето не навърши поне седем месеца. Разговорите с Вашето бебе също са добри за комуникативните му умения а и може да Ви хареса да му четете истории. Вашето бебе намира гласа Ви за особено успокояващ, тъй като разпознава звука от преди раждането.

touch icon

Докосване

Контактът с кожата на Вашето бебе е идеален за създаване на връзка помежду Ви, както и бебешкият масаж и нежното гъделичкане. Игри с пръстите на ръцете и краката помагат на бебето да развие усещане на различната сила на натиск. Нежното погалване на бебето с различни видове и текстури от меки тъкани, духане по коремчето и игри във ваната са възможности да го научите за усещането на допир чрез игра.

Сензорни играчки за бебета

  • Висящите мърдащи се играчки върху детското креватче или масата за преобличане осигуряват часове наред хипнотизиращо забавление
  •  Бебешките комплекти за упражнения са безопасен начин за Вашето бебе да играе и да разшири света си с различни гледки, звуци и текстури, да насърчи развитие си
  • Ръчните играчки като дрънкалки, меки играчки, пръстени за зъби и книжки от плат са тактилно средство за стимулиране на развитието
  • Запазете времето за игра за през деня, за да не се разиграе бебето преди лягане.

Следващи стъпки

  • Изберете време, когато бебето Ви е будно и в настроение, за да прекарате известно време забавлявайки се заедно. Новородените се уморяват лесно, така че 10 минути могат да бъдат достатъчни в първите дни.
  • Обърнете внимание на местните класове за бебешки масаж или други дейности, предназначени за майки и новородени, като гимнастика за бебета това може да бъде добър начин да общувате и с други майки.
  • Ако имате местен център за развлечения с бебешки басейн, опитайте да го заведете на плуване   ̶ повечето бебета обичат усещането да са във вода, стига да не им е много студено.
  • Времето за игра не трябва да бъде натоварващо, разходка из парка или до магазина е любимо за бебетата на тази възраст, стига докато вървите, да общувате с тях.
  • Включете партньора си в играта   ̶ това е шанс за тях да изградят връзка.

Последно прегледано: 9-и декември 2016

contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Свързани статии:

Седем причини наистина да цените първото гушкане с Вашето бебе

Кърменето е най-доброто за бебетата и осигурява многобройни ползи за здравето на детето и на майката

Моля, прочетете първо тази важна бележка

С натискане на бутона за продължаване ще можете да видите информация за Aptamil за кърмачета и малки деца и други продукти. Ако решите да продължите, доброволно се съгласявате, че Aptaclub да предоставя тази информация по Ваше желание.

Важно е храненето на майките през периода на подготовката и самото кърмене да е здравословно и балансирано. При въвеждане на частично хранене с биберон са възможни негативни последици върху кърменето като намаляване на количеството на кърмата. Възстановяването на лактацията е трудно, след като веднъж е взето решение да не се кърми. Трябва да имате предвид социалните и финансови затруднения при хранене с мляко за кърмачета.

Неправилната употреба на мляко за кърмачета, както и на неподходящите храни или методи за хранене могат да застрашат здравето на детето. За да избегнете рисковете за здравето, стриктно спазвайте указанията за приготвяне, използване и съхранение на млякото. Млеката за кърмачета трябва да се използват само по съвет на лекар, фармацевт или друг здравен специалист в областта на грижата за майката и детето.

Избери държава