Плачът на бебето: Първата форма на комуникация на Вашето бебе

Резюме

Плачът е първият звук, който ще чуете от бебето си – това е първата му форма на комуникация и със сигурност е най-драматичната. Трудно е да се справите, но е успокояващо да знаете, че някои плачове са напълно нормални.

careline icon circle

Съвет на експерта

Получете помощта, от която се нуждаете в момента, в който се нуждаете

Науката зад плача на бебето

Невероятно е, но бебетата не могат да произвеждат сълзи при раждането. Техните слъзни канали произвеждат достатъчно вода само за овлажняване на очите им през първите седмици от живота им; появата на истинските сълзи може да отнеме до три месеца, понякога дори по-дълго1.

Смята се, че сълзите са се развили, за да предизвикат съчувствие засилвайки връзката, като по този начин осигуряват оцеляване2. Те със сигурност предизвикват силна реакция, но може би не толкова силна реакция, колкото звука на плача.

Бебешкият плач има уникален ефект върху слуха ни, който трудно пренебрегваме, дори ако бебето не е наше. Ушите ни са най-чувствителни към честотата, при която бебето плаче (3000 херца) и това насърчава незабавна реакция от типа „битка или бягство“, дори води до повишаване на кръвното ни налягане3. Явно звукът е създаден, за да е сигурно, че по-възможно по най-бързия начин ще откликнем на нуждите на нашето бебе, но това също може да означава, че гледането на плачещо бебе може да бъде много стресиращо.

mother and baby cuddling 1
Появата на истински сълзи може да отнеме до три месеца, понякога дори по-дълго. Бебешкият плач има уникален ефект, който е труден за пренебрегваме от слуха ни.

Какво да направите, ако бебето Ви не спира да плаче

Знаейки, че някои плачове са нормални е утешително, но гледането на постоянно плачещо бебе може да бъде емоционално взискателно и физически изтощително. Ако Вашето бебе е неудовлетворено, редувайте се с партньора си, за да изпробвате тези успокояващи техники3:

  • Носете бебето си колкото е възможно повече. Бебетата обичат близък контакт (включително кожа в кожа).
  • Използвайте звук. Някои бебета обичат пеенето, музиката, дори ‘белия шум’ или звука на прахосмукачката.
  • Използвайте докосване. Някои бебета обичат топла вана или нежен масаж.
  • Някои бебета се успокояват от леко движение, люлеене, подскачане или дори пътувания с кола.
  • Променете обстановката. Разходката на чист въздух често ще успокои бебето Ви и Вие да се почувствате по-добре.

Не забравяйте да се грижите както и за бебето си, така и за себе си. Говорете с педиатъра или с личния си лекар, ако сте загрижени за плача на бебето.

Следващи стъпки

  • Разберете защо плачат бебетата.
  • Говорете с педиатъра, ако се притеснявате от плача на бебето. Той може да бъде причинен от колики или някакъв друг дискомфорт.
  • Ако Вашето бебе е на по-малко от 12 месеца, нашата Програма за проверка на симптомите на бебето е полезен начин за улавяне на конкретни симптоми за дискусия с Вашия медицински специалист. Тя предлага и някои практически съвети.
  • Помолете за помощ от приятели и семейството. Ако сте в стрес, бебето Ви ще го усети и често ще плаче дори повече. Уверете се, че отделяте малко време за себе си, за да се отпуснете и балансирате.

  1. Today I Found Out. Newborn babies will cry without tears until they are several weeks old [Online]. 2011. Available at: http://www.todayifoundout.com/index.php/2011/05/newborn-babies-will-cry-without-tears-until-they-are-several-weeks-old/ [Accessed: December 2016].
  2. Riem M et al. As tears go by: Baby tears trigger more brain activity than adult tears in nulliparous women [Online]. 2016. Available at: http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/17470919.2016.1247012?journalCode=psns20 [Accessed: December 2016].
  3. Harris L et al. Don’t let baby tears tear you apart [Online]. 2013. Available at: http://www.oneplusone.org.uk/wp-content/uploads/2013/07/Dont-Let-Baby-Tears-Tear-You-Apart-OnePlusOne.pdf [Accessed: December 2016].

Последна ревизия: 9ти декември 2016

contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Свързани статии:

Въпроси относно кърменето и храненето?

Можете да се свържете с нас и да зададете Вашите въпроси на нашата FB страница

x