Какво да правите, ако смятате, че Вашето бебе има алергия към белтъка на кравето мляко

Предписанията на лекаря

Помогнете на Вашия лекар да постави диагноза

Алергията към белтъка на кравето мляко може да изисква промени в менюто на Вашето бебе. Научете как да забележите симптомите и научете какво ще иска да знае Вашият лекар и защо е важно да следвате професионалните съвети, преди да правите промени в храненето на Вашето бебе.

careline icon circle

Съвет от експерт

Получете необходимата подкрепа в момента, в който се нуждаете от нея

Открийте симптомите на алергията към белтъка на кравето мляко

Ако забележите, че детето Ви има нежелани реакции след кърмене, хранене с шише или консумация на храни, съдържащи млечни продукти, то може да е алергичено към краве мляко (АБКМ).

АБКМ засяга много малък брой деца на възраст под една година. За съжаление, това не винаги е лесно да се диагностицира, тъй като симптомите на алергия към белтъка на кравето мляко са подобни на тези на други заболявания. Така че, ако смятате, че детето Ви има симптоми на АБКМ е много важно да говорите със здрвния специалист проследяващ здравето и развитието на Вашето бебе.

Как да помогнете на лекаря да постави диагноза

mother looking at baby
Ако предоставите възможно най-много информация за симптомите на детето ще помогнете на Вашия лекар да диагностицира правилно.

Лекарят ще иска да знае за всяка алергия Във Вашето семейство и симптомите, които са причинили безпокойството Ви.

Колкото повече доказателства и информация за симптомите можете да предоставите, толкова по-добре. Например, ако бебето Ви има обрив след хранене, направете снимка и запишете след колко време се появява и колко дълго трае. По същия начин запишете подробностите за всяко повръщане, диария, стомашни спазми или затруднено дишане и как тези симптоми се съотнасят към храненето, приема на течности или другите активности.

Ако се появят два отделни симптома в различни области на тялото като например повръщане и дразнене на кожата не забравяйте да подчертаете това.

Защо професионалните съвети са най-добри

AБКМ е трудна за диагностициране, тъй като други симптоми могат да маскират основната причина. Смята се, че до 15% от децата могат да проявят симптоми, показващи AБКМ, но действителната честота е само 2,5%1.

Ето защо е много важно да не провеждате самостоятелно лечение или да правите значителни промени в менюто на детето, без да се консултирате с Вашия лекар. Ако симптомите на детето Ви продължат, може да се наложи да посетите отново Вашия лекар.

Много млека не са подходящи за бебета с CMA.

Продуктите на основата на соя, включително соево мляко за кърмачета, не се препоръчват за деца на възраст под 6 месеца. Това е така, защото те съдържат фитоестрогени (растителни съединения с подобни на естрогена свойства) и проучванията показват, че 30-50% от децата, които проявяват реакция към формули, базирани на краве мляко, проявяват сщата реаакция към на млека за кърмачета, базирани на соя.

Ако детето Ви показва симптоми на AБКМ, трябва да се консултирате с Вашия лекар или терапевт възможно най-скоро.

Последен преглед: 28-ми юли 2014

contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Свързани статии:

Кърменето е най-доброто за бебетата и осигурява многобройни ползи за здравето на детето и на майката

Моля, прочетете първо тази важна бележка

С натискане на бутона за продължаване ще можете да видите информация за Aptamil за кърмачета и малки деца и други продукти. Ако решите да продължите, доброволно се съгласявате, че Aptaclub да предоставя тази информация по Ваше желание.

Важно е храненето на майките през периода на подготовката и самото кърмене да е здравословно и балансирано. При въвеждане на частично хранене с биберон са възможни негативни последици върху кърменето като намаляване на количеството на кърмата. Възстановяването на лактацията е трудно, след като веднъж е взето решение да не се кърми. Трябва да имате предвид социалните и финансови затруднения при хранене с мляко за кърмачета.

Неправилната употреба на мляко за кърмачета, както и на неподходящите храни или методи за хранене могат да застрашат здравето на детето. За да избегнете рисковете за здравето, стриктно спазвайте указанията за приготвяне, използване и съхранение на млякото. Млеката за кърмачета трябва да се използват само по съвет на лекар, фармацевт или друг здравен специалист в областта на грижата за майката и детето.

Избери държава