Какво да правите, ако смятате, че Вашето бебе има алергия към белтъка на кравето мляко

Предписанията на лекаря

Помогнете на Вашия лекар да постави диагноза

Алергията към белтъка на кравето мляко може да изисква промени в менюто на Вашето бебе. Научете как да забележите симптомите и научете какво ще иска да знае Вашият лекар и защо е важно да следвате професионалните съвети, преди да правите промени в храненето на Вашето бебе.

careline icon circle

Съвет от експерт

Получете необходимата подкрепа в момента, в който се нуждаете от нея

Открийте симптомите на алергията към белтъка на кравето мляко

Ако забележите, че детето Ви има нежелани реакции след кърмене, хранене с шише или консумация на храни, съдържащи млечни продукти, то може да е алергичено към краве мляко (АБКМ).

АБКМ засяга много малък брой деца на възраст под една година. За съжаление, това не винаги е лесно да се диагностицира, тъй като симптомите на алергия към белтъка на кравето мляко са подобни на тези на други заболявания. Така че, ако смятате, че детето Ви има симптоми на АБКМ е много важно да говорите със здрвния специалист проследяващ здравето и развитието на Вашето бебе.

Как да помогнете на лекаря да постави диагноза

mother looking at baby

Ако предоставите възможно най-много информация за симптомите на детето ще помогнете на Вашия лекар да диагностицира правилно.

Лекарят ще иска да знае за всяка алергия Във Вашето семейство и симптомите, които са причинили безпокойството Ви.

Колкото повече доказателства и информация за симптомите можете да предоставите, толкова по-добре. Например, ако бебето Ви има обрив след хранене, направете снимка и запишете след колко време се появява и колко дълго трае. По същия начин запишете подробностите за всяко повръщане, диария, стомашни спазми или затруднено дишане и как тези симптоми се съотнасят към храненето, приема на течности или другите активности.

Ако се появят два отделни симптома в различни области на тялото като например повръщане и дразнене на кожата не забравяйте да подчертаете това.

Защо професионалните съвети са най-добри

AБКМ е трудна за диагностициране, тъй като други симптоми могат да маскират основната причина. Смята се, че до 15% от децата могат да проявят симптоми, показващи AБКМ, но действителната честота е само 2,5%1.

Ето защо е много важно да не провеждате самостоятелно лечение или да правите значителни промени в менюто на детето, без да се консултирате с Вашия лекар. Ако симптомите на детето Ви продължат, може да се наложи да посетите отново Вашия лекар.

Много млека не са подходящи за бебета с CMA.

Продуктите на основата на соя, включително соево мляко за кърмачета, не се препоръчват за деца на възраст под 6 месеца. Това е така, защото те съдържат фитоестрогени (растителни съединения с подобни на естрогена свойства) и проучванията показват, че 30-50% от децата, които проявяват реакция към формули, базирани на краве мляко, проявяват сщата реаакция към на млека за кърмачета, базирани на соя.

Ако детето Ви показва симптоми на AБКМ, трябва да се консултирате с Вашия лекар или терапевт възможно най-скоро.

  1. Hill et al 1986 Manifestations of milk allergy in infancy: clinical and immunological findings. J Paediatr 109: 270-276 and Host et al 2002 Freq of CMA in childhood. Annals Allergy Asthma Immunol 89 (suppl 2)

Последен преглед: 28-ми юли 2014

contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Свързани статии:

Въпроси относно кърменето и храненето?

Можете да се свържете с нас и да зададете Вашите въпроси на нашата FB страница

x