Кофеин в периода на кърмене

Време за четене: 2 минути

Можете ли да пиете кафе и да ядете шоколад, когато кърмите?

Кофеинът присъства в много напитки и храни и затова е важно да знаете в какво се съдържа, за да сте сигурни, че не приемате твърде много кофеин ежедневно.

coffee cup icon

Не трябва да приемате повече от 200 мг кофеин на ден, докато кърмите1, така че когато пиете кафе, не забравяйте да се придържате към 2 чаши инстантно или 1 филтрирано кафе за ден.

coffee beans icon

Кофеин се съдържа в кафето, чая, енергийните напитки и шоколада2.

clock icon

Нивата на кофеин достигат до кърмата един час след ядене или приемане на кофеинова напитка / храна3.

Кофеинът може да попадне в майчиното мляко чрез проникване в кръвта и следователно възбужда бебето, което може да причини някои дългосрочни последици върху здравето му, например високо кръвно налягане. Затова е най-добре съдържанието на кофеин, което приемате да бъде възможно най-ниско. Както и при алкохола и кърменето, кофеинът е добре да се приема докато кърмите, ако е умерено количуство.

Колко кофеин можете да приемате, когато кърмите?

В таблицата представяме нивата на кофеин в различните храни и напитки, за да сте сигурни, че няма прекалено много да стимулирате бебето си, когато консумирате кофеин и кърмите.

Нива на кофеин в обичайните храни и напитки2,4

ИзточникНиво кофеин (mg)
Кафе
 Чаша Разтворимо Кафе100
Чаша Флтрирано Кафе140
Чаша Чай50
Кен Диетична Кока Кола42
Кен Енергийна напитка87
50g Черен шоколад50
50g Млечен шоколад10

Любопитни ли сте?

Мога ли да пия кафе докато кърмя?

mother having coffee while holding baby

Да, можете да пиете кафе, докато кърмите. Кафето съдържа 140 мг на филтрирана чаша и затова не трябва да надвишавате повече от 1 такава или 2 инстантни чаши кафе на ден, докато кърмите, за да сте сигурни, че няма да надвишите ограничението за кофеин от 200 мг. на ден1.

Шоколад и кърмене4

Шоколадът съдържа 10 мг кофеин на 50 гр за млечен шоколад, така че освен ако не консумирате големи количества, бебето Ви няма да бъде превъзбудено. Шоколадът обаче съдържа и теобромин, който е подобен стимулант на кофеина. Нивата на теобромин в шоколада също не са високи, но когато се комбинират с кофеин могат да имат по-силен ефект. Така че, най-добре е да консумирате малки количества шоколад, за да не стимулирате прекомерно бебето Ви. Накратко, все още можете да хапвате шоколад, докато кърмите, просто се уверете, че не консумирате големи количества.

  1. nhs.uk. (2020). Breastfeeding and diet. [online] Available at: https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/breastfeeding-diet/ [Accessed 6 Jan. 2020].
  2. Mitchell, D., Knight, C., Hockenberry, J., Teplansky, R. and Hartman, T. Beverage caffeine intakes in the U.S. Food and Chemical Toxicology, 2014;63:136-142.
  3. Tyrala, E. and Dodson, W. Caffeine secretion into breast milk. Archives of Disease in Childhood, 1979;54(10):787-800.
  4. Zoumas, B. Kreiser, R. and Martin, R. Journal of Foods Science 1980;45(2): 314-316

Последна ревизия: 17 април 2020

Прегледано от екипа на Nutricia по медицински и научни въпроси

contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Свързани статии:

Въпроси относно кърменето и храненето?

Можете да се свържете с нас и да зададете Вашите въпроси на нашата FB страница

x