Кофеин в периода на кърмене

Време за четене: 2 минути

Можете ли да пиете кафе и да ядете шоколад, когато кърмите?

Кофеинът присъства в много напитки и храни и затова е важно да знаете в какво се съдържа, за да сте сигурни, че не приемате твърде много кофеин ежедневно.

coffee cup icon

Не трябва да приемате повече от 200 мг кофеин на ден, докато кърмите1, така че когато пиете кафе, не забравяйте да се придържате към 2 чаши инстантно или 1 филтрирано кафе за ден.

coffee beans icon

Кофеин се съдържа в кафето, чая, енергийните напитки и шоколада2.

clock icon

Нивата на кофеин достигат до кърмата един час след ядене или приемане на кофеинова напитка / храна3.

Кофеинът може да попадне в майчиното мляко чрез проникване в кръвта и следователно възбужда бебето, което може да причини някои дългосрочни последици върху здравето му, например високо кръвно налягане. Затова е най-добре съдържанието на кофеин, което приемате да бъде възможно най-ниско. Както и при алкохола и кърменето, кофеинът е добре да се приема докато кърмите, ако е умерено количуство.

Колко кофеин можете да приемате, когато кърмите?

В таблицата представяме нивата на кофеин в различните храни и напитки, за да сте сигурни, че няма прекалено много да стимулирате бебето си, когато консумирате кофеин и кърмите.

Нива на кофеин в обичайните храни и напитки2,4

ИзточникНиво кофеин (mg)
Кафе
 Чаша Разтворимо Кафе100
Чаша Флтрирано Кафе140
Чаша Чай50
Кен Диетична Кока Кола42
Кен Енергийна напитка87
50g Черен шоколад50
50g Млечен шоколад10

Любопитни ли сте?

Мога ли да пия кафе докато кърмя?

mother having coffee while holding baby

Да, можете да пиете кафе, докато кърмите. Кафето съдържа 140 мг на филтрирана чаша и затова не трябва да надвишавате повече от 1 такава или 2 инстантни чаши кафе на ден, докато кърмите, за да сте сигурни, че няма да надвишите ограничението за кофеин от 200 мг. на ден1.

Шоколад и кърмене4

Шоколадът съдържа 10 мг кофеин на 50 гр за млечен шоколад, така че освен ако не консумирате големи количества, бебето Ви няма да бъде превъзбудено. Шоколадът обаче съдържа и теобромин, който е подобен стимулант на кофеина. Нивата на теобромин в шоколада също не са високи, но когато се комбинират с кофеин могат да имат по-силен ефект. Така че, най-добре е да консумирате малки количества шоколад, за да не стимулирате прекомерно бебето Ви. Накратко, все още можете да хапвате шоколад, докато кърмите, просто се уверете, че не консумирате големи количества.

Последна ревизия: 17 април 2020

Прегледано от екипа на Nutricia по медицински и научни въпроси

contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Свързани статии:

Кърменето е най-доброто за бебетата и осигурява многобройни ползи за здравето на детето и на майката

Моля, прочетете първо тази важна бележка

С натискане на бутона за продължаване ще можете да видите информация за Aptamil за кърмачета и малки деца и други продукти. Ако решите да продължите, доброволно се съгласявате, че Aptaclub да предоставя тази информация по Ваше желание.

Важно е храненето на майките през периода на подготовката и самото кърмене да е здравословно и балансирано. При въвеждане на частично хранене с биберон са възможни негативни последици върху кърменето като намаляване на количеството на кърмата. Възстановяването на лактацията е трудно, след като веднъж е взето решение да не се кърми. Трябва да имате предвид социалните и финансови затруднения при хранене с мляко за кърмачета.

Неправилната употреба на мляко за кърмачета, както и на неподходящите храни или методи за хранене могат да застрашат здравето на детето. За да избегнете рисковете за здравето, стриктно спазвайте указанията за приготвяне, използване и съхранение на млякото. Млеката за кърмачета трябва да се използват само по съвет на лекар, фармацевт или друг здравен специалист в областта на грижата за майката и детето.

Избери държава