Хранене с шише

Продължаваме напред

Неща, които трябва да знаете преди да започнете хранене с шише

Ако мислите да преминете към хранене на Вашето бебе с шише, разберете кое е най-подходящото шише и биберон за съответната възраст, както и други основни неща, като четки за шишета и стерилизиращо оборудване.

careline icon circle

Съвет от експерт

Получете необходимата подкрепа в момента, в който се нуждаете от нея

Преди да започнете да храните с шише Вашето бебе, трябва да закупите:

 • Минимум шест бебешки шишета. Повечето бебета се хранят около шест пъти на ден, така че ако планирате да го храните с шише, това ще гарантира, че винаги имате достатъчно под ръка.
 • Най-малко шест биберони.
 • Оборудване за стерилизация.
 • Четка за почистване на шишета.

Бебешки шишета

Бебешките шишета за хранене биват два размера:

 • Малки шишета от 120 мл., те са идеални за малки бебета и новородени
 • Големи шишета от 225 мл., подходящи за по-големи бебета

Предлагат се в три разновидности на ширини:

 • Широко гърло, което е по-лесно да се чисти и пълни
 • Обикновени
 • Тясно гърло

Някои марки шишета с широко гърло са специално проектирани, за да предотвратят бебето да поеме твърде много въздух, което може да доведе до оригване и неудобство. Допълнително предимство на широко гърлото е, че не е толкова трудно да се пълни с мляко или кърма и е по-лесно за почистване.

blue baby eyes 1

Въпреки това може да откриете, че за обикновените шишета е по-лесно да се намерят биберони и е по-вероятно да се поберат в охладители и стерилизатори. Бутилките с тясно гърло също могат да улеснят бебето Ви да се научи да се храни само, тъй като са по-лесни за държане от малките му ръчички.

Когато избирате шишето за храненене се съобразете с Вашите и на Вашето бебе предпочитания.

Стерилизирайте оборудването за хранене, за да се унищожат всички потенциално вредни микроби.

Шишета против колики

Една от възможните причини за колики са когато бебетата, поемат твърде много въздух по време на хранене. Някои бебешки шишета и биберони са специално проектирани да намалят количеството въздух, което поглъщат бебетата. Ако бебето Ви има признаци на колики, като например да е неспокойно след хранене или да страда от газове, може би си струва да опитате една от тези бутилки.

Стерилизатори

Имунната система на Вашето бебе е все още недоразвита, особено ако е на възраст под 6 месеца. Следователно стерилизирането на оборудването за хранене за унищожаване на потенциално вредни микроби е жизнено важно.

Преди да стерилизирате, уверете се, че сте почистили добре бутилките и бибероните с топла сапунена вода и ги изтъркайте с четка за почистване на шишета. Можете също така да ги минете през съдомиялната машина.

След като направите това, има три начина да стерилизирате оборудването за хранене на Вашето бебе:

 • Чрез преваряване – в кипяща вода
 • Парна стерилизация – с помощта на електрически парен стерилизатор или поставяне в микровълнова печка
 • Стерилизация със студена вода – Използвайте таблетка или разтвор за „студена“ стерилизация

Биберони

Бибероните се предлагат във всякакви форми, размери и материали. Правилният тип биберони ще зависи от вида мляко, което използвате и предпочитанията на Вашето бебе. За новородените е най-добре да започнете с бавно течащи биберони, увеличавайки скоростта на притока, докато бебето расте и свиква да суче.

Ако бебето Ви се задави, изпръсква или изтича мляко от устата му по време на хранене, това може да е знак, че притокът е твърде бърз – опитайте с по-бавно течащи биберони. Ако мислите, че бебето Ви не се справя с храненето с бутилка, преминете към друг тип или марка биберони. Бибероните не траят вечно и може да се развалят, така че ги проверявайте редовно и когато се нуждаят от подмяна, не забравяйте да изберете размер, който да отговаря на етапа на растеж на Вашето бебе.

Други допълнителни екстри

Заедно с основното оборудване за хранене с шише, тези полезни екстри също могат да улеснят живота Ви:

 • Кана за загряване на вода
 • Кърпи за попиване
 • Лигавници

Следващи стъпки

Добавете тези покупки към списъка Ви за пазаруване:

 • Най-малко 6 шишета и 6 биберона
 • Четка за шишета
 • Лигавници или кърпи за попиване

Обмислете Вашите възможности за стерилизация. Бихте ли инвестирали в парен стерилизатор?

Последен преглед: 28-ми юли 2014

contact aptaclub careline bulgaria

Бъдещето здраве на Вашето бебе започва тук

В Aptaclub вярваме, че опитът помага да се изгради устойчивост; че всяка нова среща, независимо дали по време на бременността или след раждането, може да оформи бъдещото развитие на Вашето бебе. С нашата научна експертиза ние можем да помогнем на Вас и Вашето бебе да прегърнете утрешния ден.

Свързани статии:

Кърменето е най-доброто за бебетата и осигурява многобройни ползи за здравето на детето и на майката

Моля, прочетете първо тази важна бележка

С натискане на бутона за продължаване ще можете да видите информация за Aptamil за кърмачета и малки деца и други продукти. Ако решите да продължите, доброволно се съгласявате, че Aptaclub да предоставя тази информация по Ваше желание.

Важно е храненето на майките през периода на подготовката и самото кърмене да е здравословно и балансирано. При въвеждане на частично хранене с биберон са възможни негативни последици върху кърменето като намаляване на количеството на кърмата. Възстановяването на лактацията е трудно, след като веднъж е взето решение да не се кърми. Трябва да имате предвид социалните и финансови затруднения при хранене с мляко за кърмачета.

Неправилната употреба на мляко за кърмачета, както и на неподходящите храни или методи за хранене могат да застрашат здравето на детето. За да избегнете рисковете за здравето, стриктно спазвайте указанията за приготвяне, използване и съхранение на млякото. Млеката за кърмачета трябва да се използват само по съвет на лекар, фармацевт или друг здравен специалист в областта на грижата за майката и детето.

Избери държава