Ново преживяване за Вашето бебе

Кърменето е най-добро за Вашето бебе. Ако решите да преминете от кърмене към хранене от шише, бебето Ви ще се нуждае от малко време. Промените в поведението на хранене и храносмилане вече са напълно нормални. Нашите изпитани съвети ще Ви помогнат при промяната. В началото на този преходен период, бебето Ви може да изплюе част от млякото. Това не означава, че отхвърля подаването на бутилката, новото движение на засмукване просто все още е непознато – дайте му достатъчно време да се научи. Консистенцията, цветът и честотата на изпражненията също могат да се променят. Това е нормално и е знак, че храносмилателната система на Вашето бебе се адаптира към новата храна.

maika-stopanstvo-novorodeno

6 съвета за преминаване към хранене с бутилка

СЪВЕТ 1

Търпение и предпазливост

Дайте на бебето си достатъчно време – то трябва малко по малко да свикне с използването на шишето при хранене. Поглезете ги с точно толкова любов и нежност, колкото при кърмене и изпробвайте различни позиции за пиене, например, ако бебето ви се колебае в началото. Някои бебета харесват обичайната поза за кърмене, други пият по-добре от шишето, ако могат да гледат напред.

„Контакт с очите и физическа близост – така бебето ви се чувства комфортно и може да се адаптира по-добре към новата ситуация. Понякога помага и ако Вашия партньор или някой друг захранва бебето с бутилката вместо Вие.“

-Екипът от експерти на Aptaclub

СЪВЕТ 2

Стъпка по стъпка

В някои случаи кърменето с щит за зърна е полезно при подготовката за последващата бутилка мляко. Вашето бебе ще свикне с комбинацията от кърма и биберон. Ако след това бутилката се използва за първи път, идеално е първо да предложите изцедено кърма от нея, за да не се налага детето Ви да се адаптира едновременно към бутилката и към новия вкус.

„Внимателно докоснете долната устна на бебето до зърното. Това стимулира сукателния рефлекс на бебето и то вероятно ще се опита да постави биберона в устата си самостоятелно.“

-Екипът от експерти на Aptaclub

СЪВЕТ 3

Точният момент

За първите няколко хранения с бутилка, бебето Ви не би трябвало да е прекалено гладно или преуморено. Това ще направи Вашето бебе по-склонно да опита нещо ново.

„Вашето бебе може да премине през този етап по-лесно, ако първо го поставите на гърдата си и след това предложите шишето, докато е все още гладно.“

– Екипът от експерти на Aptaclub

sterilizirane na shishe

СЪВЕТ 4

Подходящият биберон

Изберете подходящия биберон за Вашето бебе. Има различни биберони в различни размери, форми и материали, съобразени с възрастта на бебето. Често помага и да се загрее малко зърното на бутилката (с топла вода с около телесна температура), тъй като това напомня на зърното на майката. Правилният размер на отвора е този, при който една капка в секунда ще излезе от флакона, ако го държите под ъгъл.

„Бебето Ви първо трябва да свикне с другата техника на засмукване. Това може да доведе до изтичане на мляко от устата , но това не означава, че бебето Ви няма да приеме шишето. Проверете дали биберонът, който сте избрали, съответства на засмукването мощта на Вашето бебе и го наблюдавайте: от решаващо значение е бебето да се чувства добре при използването на биберона и да не се задави“

-Екипът от експерти на Aptaclub

СЪВЕТ 5

Увереност в избраната бебешка храна

Храненето с различни бебешки храни може да затрудни Вашето бебес това да свикне с храненето от бутилка. Не се обезсърчавайте при появили се малки затруднения при стартиране или от наблюдаваните промени.

СЪВЕТ 6

Правилната подготовка

Непосредствено преди хранене, пригответе храната внимателно според инструкциите на опаковката и използвайте на момента, защото както при всяко мляко, това е добра почва за размножаване на микробите. Моля, не затопляйте отново храната и не използвайте повторно остатъците от храната.

izmivane-bebe-butilka

Нашите експерти са винаги на Ваше разположение!

Повече от нашите експерти

Свързани статии:

Въпроси относно кърменето и храненето?

Можете да се свържете с нас и да зададете Вашите въпроси на нашата FB страница

x